Ordu'nun 2B sorunu mecliste!
Ordu Milletvekili Seyit Torun, Ordu'da rayiç bedeli belirlenemeyen 2/B arazilerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Torun, sorularını Maliye Bakanı Naci Ağbal'a sordu..
Ordu Milletvekili Seyit Torun, Ordu'da rayiç bedeli belirlenemeyen 2/B arazilerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Torun, sorularını Maliye Bakanı Naci Ağbal'a sordu.
Torun önergesinde "Kamuoyunda 2/B arazisi olarak bilinen araziler yıllarca vatandaşlarımızın kullanımında olmuş, bu arazilerde insanlarımız bugüne kadar ekonomiye katkıda bulunmak amacıyla emek vererek tarımla uğraşmışlar, fındık dikmişler, rençberlik yapmışlardır. Bu araziler doğal olarak en çok onların hakkıdır. Bu arazilerin rayiç bedellerinin halkımızın gelir durumlarının gözetilerek belirlenmesi çiftçimizin, bu alanlarda tarımla uğraşan insanlarımızın hem bulundukları yerde istihdam edilmesi, hem köyden kente göçün önlenmesi anlamında da büyük önem taşımaktadır." dedi.
6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hâzineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun uyarınca Ordu genelinde kadastro ve 2/B çalışmalarının tamamlandığı ve rayiç bedellerin açıklanarak satışa sunulduğu gelen bilgiler arasında olduğunu belirten Torun, "Ordu ilinde orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılan, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen arazilerin m2 birim fiyatları konusunda son zamanlarda bölge halkından yoğun şikayetler gelmektedir." ifadelerinde bulundu.
Torun'un soruları
1. Ordu ili genelinde 2/B arazileri kapsamında rayiç bedeli belirlenmeyen arazi var mıdır? Eğer varsa çalışmalar ne zaman tamamlanacaktır?
2. Ordu ili genelinde şimdiye kadar 2/B kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda belirlenen rayiç bedelin toplamı ne kadardır?
3. Ordu ili ve ilçelerindeki 2B arazilerinin metrekare birim değer cetveli Manisa, Adana, Düzce, Samsun hatta Giresun gibi birçok ilden yüksek çıktığı gelen bilgiler arasındadır. Ordu merkezde ve ilçeler genelinde belirlenen rayiç bedel rakamları ne kadardır?
4. Bu arazilerin; mahallinde parsel bazında fiili tespitleri, imar durumları, alt yapı yatırımlarından yararlanıp yararlanmadığı, jeolojik yapısı, eğimi, toprağın verimliliği, tarımsal faaliyetten elde edilen yıllık gelir ve konumu ile ilgili araştırmalar yapılmış mıdır?
5. Rayiç bedel tespiti kontrol çalışmalarında taşınmazın bulunduğu bölgenin şartlarını bilen kişilerden görüş sorulmuş mudur?