Organize sanayi bölgelerinde tapu harcı!
Organize Sanayi Bölgesinde bir taşınmazın şirket adına yapılacak tapu tescil işleminden dolayı harç aranılıp aranılmayacağı, merak edilen hususlar arasında yer alıyor. Peki, organize sanayi bölgelerinde tapu harcı ödenir mi?
Organize sanayi bölgelerinde tapu harcı!
Bakanlık kredisi kullanan OSB’lerde, arsa tahsisi yapılan katılımcılardan; tahsis bedelini defaten ödeyenlere veya tahsis bedelinden kalan borcu için teminat mektubunu, OSB’nin kesin olarak belirleyeceği arsa bedelleri ile yapılacak diğer yatırımlara itirazsız olarak katılacağını belirten noter tasdikli taahhütnamesini,
OSB’ye verenlerden; 71 inci maddenin birinci fıkrasında aranan şartı gerçekleştirerek yatırımını tamamlayıp tesisi üretime geçenlere geri alım hakkı şerhi konulmadan, tesisi üretime geçmeyenlere ise geri alım hakkı şerhi konularak, ipoteksiz tapuları verilir.
Katılımcılara geri alım hakkı şerhi kaldırılarak tapu verilmesi durumunda tapu kaydına “taşınmazın icra yoluyla satışı dahil üçüncü kişilere devrinde OSB’den uygunluk görüşü alınması zorunludur” şerhi konulur. Bu durumda eski katılımcının vermiş olduğu taahhütler, yeni alıcı tarafından da aynen kabul edilmiş sayılır.
Organize sanayi bölgesi tüzel kişiliğinden devralınacak gayrimenkule ilişkin tapu harcı uygulaması hk.
T.C.
KÜTAHYA VALİLİĞİ
Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
Konu:TAPU HARCI
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, ... Organize Sanayi Bölgesinde, ... ada ... no.lu parselde bulunan ... m² taşınmazın şirketiniz adına yapılacak tapu tescil işleminden dolayı harç aranılıp aranılmayacağı hususunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.
Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 57 nci maddesinde Kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanların tapu ve kadastro harçlarına tabi olduğu; aynı tarifenin "I- Tapu işlemleri" başlıklı bölümünün 4 numaralı bendinde ise, gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında kayıtlı değer üzerinden binde 59,4 oranında harç alınacağı hükme bağlanmıştır.
Öte yandan, aynı Kanunun 59 uncu maddesinde harçtan müstesna tutulan işlemler tek tek sayılmış; 123 üncü maddesinin birinci fıkrasında ise, "Özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerle, istisna edilen işlemlerden harç alınmaz." hükmüne yer verilmiştir.
Diğer taraftan, 5084 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesinde, "Bu Kanunun 2 nci maddesinin (b) bendi kapsamındaki illerde bulunan ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı kredisi kullanan organize sanayi bölgelerindeki tahsis edilmemiş parseller, organize sanayi bölgesinin yetkili organlarının karar almaları halinde gerçek veya tüzel kişilere, bedeli Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından organize sanayi bölgesine verilen krediden mahsup edilmek üzere bedelsiz olarak tahsis edilebilir.
Kanunun yayımı tarihinden önce bedelli olarak tahsis edilmiş parseller için ödemeler durdurulur ve kalan meblağ kredilerden mahsup edilir. Mahsup işlemleri, Hazine Müsteşarlığının uygun görüşü alınmak suretiyle Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca her organize sanayi bölgesi için tespit edilecek yılı metrekare fiyatı üzerinden yapılır.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı kredisi kullanmamış ya da kredi borcunu ödemiş olan organize sanayi bölgelerinden de yetkili organlarının karar almaları halinde parsel tahsisi yapılabilir. Bu durumda tahsis edilen parsel bedeli, organize sanayi bölgesi tüzel kişiliğine Hazinece ödenir. Bedel ödemeleri, Hazine Müsteşarlığının uygun görüşü alınmak suretiyle Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca her organize sanayi bölgesi için tespit edilecek yılı metrekare fiyatı üzerinden yapılır.
Organize sanayi bölgelerinde parsel tahsisine ilişkin uygulama, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl süre için geçerlidir. Bu süre bakanlar kurulu kararı ile en fazla üç yıla kadar uzatılabilir.
Bu maddenin uygulanması ile ilgili istihdam, yatırıma başlama ve tamamlama süresi, tahsis ve devir işlemleri ile diğer hususlar Bakanlar Kurulu kararı ile çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir." hükmü yer almaktadır.
Söz konusu hükümlerin incelenmesinden de anlaşılacağı üzere, gerek 492 sayılı Harçlar Kanununda gerekse 5084 sayılı Kanunda söz konusu devir işlemlerinde harç aranılmayacağına ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.
Bununla birlikte, 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununun 21 inci maddesiyle, bu kanunun uygulanması ile ilgili işlemlerde organize sanayi bölgesi tüzel kişiliğinin her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulacağı hükme bağlandığından, 4562 sayılı Kanunun uygulanmasına yönelik işlemlerde organize sanayi bölgesi tüzel kişiliğinden harç aranılmayacaktır.
Buna göre, söz konusu taşınmazın ... Organize Sanayi Bölgesince şirketinize bedelsiz olarak devredilmesi halinde, organize sanayi bölgesi tüzel kişiliğinin harçtan muaf tutulması, şirketinizden ise 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (4) sayılı tarifenin "Tapu işlemleri" başlıklı bölümünün 4 numaralı bendine göre; devrin bedel karşılığında yapılması halinde ise aynı tarifenin 20/a bendine göre şirketinize tereddüp eden harcın aranılması gerekmektedir.
Organize sanayi bölgesinde yapı ruhsatı nasıl alınır?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com