Emlak Terimleri

Organize sanayi bölgesi yer seçimi talebi nasıl yapılır?

Kısaca OSB olarak tanımlanan organize sanayi bölgesi alanlarını kurmak isteyen kimseler öncelikle, organize sanayi bölgesi yer seçimi talebinde bulunuyor. Peki, organize sanayi bölgesi yer seçimi talebi nasıl yapılır?

Organize sanayi bölgesi yer seçimi talebi nasıl yapılır?

Organize sanayi bölgesi, Sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarını önlemek, kentleşmeyi yönlendirmek, kaynakları rasyonel kullanmak, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak, sanayi türlerinin belirli bir plan dahilinde yerleştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla; sınırları tasdik edilmiş arazi parçalarının imar planlarındaki oranlar dahilinde gerekli idari, sosyal ve teknik altyapı alanları ile küçük imalat ve tamirat, ticaret, eğitim ve sağlık alanları, teknoloji geliştirme bölgeleri ile donatılıp planlı bir şekilde ve belirli sistemler dahilinde sanayi için tahsis edilmesiyle oluşturulan ve ilgili Kanun hükümlerine göre işletilen mal ve hizmet üretim bölgeleri olarak tanımlanıyor.


Kısaca OSB olarak tanımlanan bu alanları kurmak isteyen kimseler öncelikle, organize sanayi bölgesi yer seçimi talebinde bulunuyor. Peki, organize sanayi bölgesi yer seçimi talebi nasıl yapılır? 


Yer seçimi talebi 

(1) OSB kurmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerce OSB bilgilendirme raporunun hazırlanarak valilik uygun görüşü ile birlikte yer seçimi talebinin Bakanlığa intikalini müteakip Bakanlık tarafından ön değerlendirme yapılır.


(2) Yer seçimi talebinde öneri alan bulunması durumunda valilik uygun görüşünün alınması gerekir.


(3) Yeni bir OSB yer seçimi talebinin değerlendirmeye alınabilmesi için il genelindeki ihtisas OSB’ler hariç diğer OSB’lerde bulunan toplam sanayi parsellerinin en az %75’inde üretim veya inşaata başlanmış olması gerekir.


(4) İlave alan yer seçimi talebinin değerlendirmeye alınabilmesi için, ilave alan talebinde bulunan OSB’de toplam sanayi parsellerinin en az %90’ında üretim veya inşaata başlanmış olması gerekir. Ancak o ilde başka bir OSB’nin bulunmaması halinde bu oran %75 olarak uygulanır.


(5) Aynı sektör grubunu içeren ihtisas OSB’lerde üçüncü ve dördüncü fıkralardaki oranlar aranır.


(6) Özel OSB’ler ile OSB’lerdeki parsellerin kamulaştırma, parselasyon ve tahsis durumları ile talep edilen yatırımın/yatırımların alan büyüklüğü gibi hususlar dikkate alınarak Bakanlıkça yapılan değerlendirme sonucu uygun görülen projelerde üçüncü ve dördüncü fıkralardaki oranlar aranmaz.



Organize sanayi bölgeleri yer seçimi yönetmeliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com