Yeni Şirketler

Organize sanayiye yatırım yapana arsa 6 yıl daha bedava

Hükümet, bu yılın başında süresi biten OSB'lere bedava arsa uygulamasını altı yıl daha uzatıyor

Uygulamanın yeniden başlaması için sanayicilerden yoğun talep geldiğini belirten Sanayi Bakanı Nihat Ergün, bunun yatırımları artıracağını söyledi

Küresel piyasalarda yaşanan krizin ardından yatırımları tekrar hayata geçirmek için hükümet, bu yılın başında süresi dolan Organize Sanayi Bölgeleri´ne (OSB) bedelsiz arsa tahsisinin süresini tekrar uzatacak. Bedelsiz arsa tahsisinin yaklaşık altı yıl olarak düzenlenmesi bekleniyor. Ayrıca bedelsiz arsa tahsisi yapılacak iller Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenecek. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı OSB´lere bedelsiz arsa tahsisinin tekrar önünün açılması için TBMM´de görüşülecek olan Gelir Vergisi Torba Yasa Tasarısı´nın içine bu konuya ilişkin bir düzenlemeyi yerleştirilecek.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, OSB´lere bedelsiz arsa tahsisiyle ilgili çalışmaları hakkında bir grup basın mensubuna bilgi verdi. Ergün, "Şimdi yeni bir düzenlemeyle arsa tahsislerinin yine bedelsiz olarak yapılabilmesine imkân tanıyacağız, biten süreyi uzatacağız. Hazırlıklarımızı tamamladık" dedi. Önümüzdeki hafta bir yasanın içinde konunun parlamentoya geleceğini belirten Ergün, bu uygulamanın yatırım taleplerini artıracağını düşündüklerini söyledi.

66 bin istihdam hedefi
Bakan Ergün, şöyle devam etti: "6 Şubat 2004 tarihinde 5084 sayılı kanunla 54 ildeki OSB´lerde tahsis edilmemiş parseller yatırımcılara bedelsiz olarak tahsis edilmişti. 6 yıllık uygulamanın süresi 6 Şubat 2010 tarihinde sona erdi. Bakanlığımıza yatırımcılardan gelen yoğun talep üzerine bu süreyi uzatma kararı aldık. 6 yıllık sürede yatırımlar açısından çok olumlu neticeler aldık. Bu süre içerisinde 54 ilde yer alan 115 adet OSB´de 6 bin 358 yatırımcı, bedelsiz arsa tahsisi talebinde bulundu. Bunlardan 2 bin 660 adedi yatırımcılara bedelsiz olarak tahsis edilmiş, tahsis edilen parsellerden 580 adedinde inşaata başlanmıştır. Bin 126 adet parselde de üretime geçildi. 953 adet parsel de proje aşamasında."

Ergün, bu arsa tahsisi sayesinde üretime geçilen 1.126 işletmede 50 bin yeni istihdam sağlandığını belirtti. Ergün, tüm tahsisler üretime geçtiğinde 66 bin ilave istihdam sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Ergün, şunları söyledi: "OSB ve Küçük Sanayi Siteleri (KSS) Türkiye´nin sanayileşmesinde önemli rol oynuyor. Gerçekten devlet ve hükümet olarak buralara önemli destek sağlıyoruz. Mesela KSS´ler için altyapısının tamamını kredilendirme, dükkânların yüzde 70´ine kadar kredilendirme imkânımız var. Bu kredilendirme yüzde 1 ile yüzde 6 faizle 2 yılı ödemesiz toplam 11 ile 15 yıl geri ödemeli şekilde kredilendiriliyor. Esnafın işyeri sahibi olabilmesi için büyük fırsat. Aynı şey OSB´ler için de yapılıyor. Yine OSB´ler için de yüzde 1 ile yüzde 6 faizle altyapısının yapılması ve kalkınmada öncelikli illerdeki OSB´lere kamulaştırılması kredisi de açılıyor. Bölgesel özelliklere göre 2 ile 5 yıl ödemesiz toplam 15 yıl da geri ödemeli."

`OSB´ler cazibe merkezi haline gelecek´
Nihat Ergün, yeni bir düzenleme ile OSB´lerde arsa tahsislerinin yine bedelsiz olarak yapılabilmesine imkan tanınacağının altını çizerken, şöyle konuştu: "Bu süreyi uzatacağız. Hazırlıklarımızı tamamladık. Eğer önümüzdeki hafta parlamentodaki bir yasanın içerisine koyduğumuz zaman böylece OSB´lerde yeni yatırımcılar için bedelsiz arsa tahsisleri devam etmiş olacaktır. OSB´lerdeki yatırım talebinin bu düzenlemeyle birlikte artacağına inanıyorum. Tüm bu çalışmalarımızla OSB´leri cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Türkiye´de artık Organize Sanayi Bölgeleri´nin imajı değişmelidir. Bu bölgeleri `arge ve ihracat´ üssü haline getirmek bakanlık olarak en önemli hedeflerimiz arasındadır. Organize Sanayi Bölgelerimiz, Türkiye ekonomisinin dünyaya açılan kapısı olmalıdır. Son dönemde yaptığımız çalışmalar bu amaca hizmet eder niteliktedir."
Radikal

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler...

Organize yatırıma bedava arsa

Hükümet, organize sanayi bölgelerine yatırıma bedelsiz arsa uygulamasını uzatıyor

İlleri bakanlar belirleyecek

Hükümet krizin ardından yatırımı canlandırmak için şubatta süresi dolan organize sanayi bölgelerine (OSB) yatırım yapana bedava arsa uygulamasının süresini uzatıyor.

Uygulamanın 6 yıl daha uzatılması bekleniyor. Bedelsiz arsa verilecek illeri Bakanlar Kurulu belirleyecek. Sanayi Bakanlığı süreyi uzatmak için önümüzdeki hafta Meclis´te görüşülecek torba yasa tasarısına bir madde ekleyecek.

6 bin 358 yatırımcı istedi

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, "6 Şubat 2004´te çıkan yasanın süresi 6 Şubat 2010´da bitmişti. Bu süre içinde 54 ildeki 115 OSB´de 6 bin 358 yatırımcı, bizden bedelsiz arsa istedi.

Bunlardan 2 bin 660´ı yatırımcılara bedelsiz olarak verildi. Tahsis edilen parsellerden 580´inde inşaata başlandı. 1126 adet parselde de üretime geçildi. 953 adet bedava tahsis yapılan parsel de proje aşamasında" dedi.

66 bin kişiye iş fırsatı

Arsa tahsisiyle üretime geçen 1126 işletmede 50 bin istihdam sağlandığını belirten Nihat Ergün, tüm tahsisler üretime geçtiğinde 66 bin ilave istihdam sağlanacağını kaydetti.

Nihat Ergün, "OSB ve küçük sanayi siteleri (KSS) sanayileşmede önemli. KSS´lerde altyapının tamamını, dükkanların yüzde 70´ini kredilendiriyoruz. Bu krediler yüzde 1-6 faizle 2 yılı ödemesiz 11-15 yıl vadeli" diye konuştu.

Sanayi siteleri destekleniyor

Bunun esnaf ve sanatkarın işyeri sahibi olabilmesi için büyük bir fırsat olduğuna dikkat çeken Nihat Ergün şöyle dedi: "Aynı destekler OSB´ler için de geçerli. Yine OSB´ler için de kalkınmışlık düzeyine göre yüzde 1-6 faizle altyapı kredisi veriliyor. Kalkınmada öncelikli ildeki OSB´lere kamulaştırılma kredisi de açılıyor. Bu krediler bölgelere göre 2 ile 5 yıl ödemesiz 15 yıl vadeli."
Posta

OSB'ye yatırım yapan arsaya para ödemeyecek

Sanayi Bakanlığı, yatırımları teşvik etmek amacıyla önemli bir adım daha atıyor. KOSGEB aracılığı ile KOBİ'lere finansman desteği sağlayan Bakanlık, şimdi de büyük yatırımların kapısını araladı. 
 
Organize sanayi bölgelerinde (OSB) yatırımcılara verilen bedelsiz arazi tahsisi uygulamasına yeniden başlanılacak. Önümüzdeki hafta konunun Meclis'e geleceğini bildiren Sanayi Bakanı Nihat Ergün, uygulamanın yatırım taleplerini artıracağını söyledi. Şubat 2010'da OSB'lere teşvik yasası kapsamında bedelsiz arsa tahsisi uygulamasının sona erdiğini aktaran Bakan Ergün, "Geçen altı yıllık sürede bu teşvik düzenlemesi kapsamında yatırımlar açısından çok olumlu neticeler aldık. Bedelsiz arsa tahsislerinin yapılması uygulamasının süresi tamamlandı. Şimdi yeni bir düzenleme ile OSB'lerde arsa tahsislerinin yine bedelsiz olarak yapılabilmesine imkan tanıyacağız. Bu süreyi uzatacağız. Hazırlıklarımızı tamamladık." dedi. Bakan Ergün'ün verdiği bilgilere göre konuya ilişkin madde Meclis'teki torba kanunlardan birine eklenecek. Yeni düzenlemede yer alacak iller Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenecek.

Organize sanayi bölgelerini cazibe merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini aktaran Bakan Ergün, Türkiye'de OSB imajının değişmesi gerektiği görüşünde. "Bu bölgeleri 'Ar-Ge ve ihracat' üssü haline getirmek bakanlık olarak en önemli hedeflerimiz arasındadır." diyen Ergün, buraların Türkiye ekonomisinin dünyaya açılan kapısı olması gerektiğini kaydetti. OSB'lerin desteklenmesi kapsamında kalkınmışlık düzeylerine göre yüzde 1 ile yüzde 6 faizle altyapısının tamamlanmasının yanı sıra kamulaştırmanın tamamlanması için kredi açıldığını aktaran Ergün, bu kredilerin bölgesel özelliklere göre 2 ila 5 yıl ödemesiz toplam 15 yıl geri ödemeli olduğunu kaydetti.

50 bin kişiye istihdam sağlandı

Yatırımların ve istihdamın teşvik edilmesi amacıyla 6 Şubat 2004 tarihinde 5084 sayılı kanunla 54 ildeki OSB'lerde tahsis edilmemiş parseller yatırımcılara açılmıştı. Altı yıllık uygulamanın süresi 6 Şubat 2010 tarihinde sona erdi. Bu süre içerisinde 54 ilde yer alan 115 adet OSB'de 6 bin 358 yatırımcı, bedelsiz arsa tahsisi talebinde bulundu. Bunlardan 2 bin 660 adedi yatırımcılara bedelsiz olarak tahsis edildi. Tahsis edilen parsellerden 580 adedinde inşaata başlanırken bin 126 adet parselde de üretime geçildi. 50 bin kişilik yeni istihdam sağlanırken tüm tahsislerin üretime geçmesinin ardından 66 bin ilave istihdam sağlanması hedefleniyor.
Ercan Baysal/Zaman