Orhan Düzgün: Girişimcilik ruhu, yabancı yatırımcıyı Kayseri'ye çekiyor!
Kayseri Valisi Orhan Düzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 sanayi bölgesinde üretim yapılan Kayseri'ye yıl içinde yoğun bir şekilde yabancı iş adamı heyetleri ve bürokratların geldiğini söyledi
Türkiye'nin en önemli sanayi kentlerinden birisi olan Kayseri'de iş adamlarının girişimciliği, yabancı yatırımcının kente gelmesini sağlıyor.
Kayseri Valisi Orhan Düzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 sanayi bölgesinde üretim yapılan Kayseri'ye yıl içinde yoğun bir şekilde yabancı iş adamı heyetleri ve bürokratların geldiğini, sanayi bölgelerinde inceleme yapan heyetlerin iş bağlantısı görüşmeleri yaptığını söyledi.
Kentin Türkiye genelinde yabancı yatırımcıların en çok tercih ettiği ilk 7-8 il arasında yer aldığına işaret eden Düzgün, "Kayserili iş adamları üretimden kazandığını yeniden yatırıma dönüştürmesiyle bilindiği için yabancı yatırımcılar kentimizi tercih ediyor" dedi.
Hemen her ilin, yabancı yatırımcıları şehirlerine davet etmelerine rağmen bu kişilerin gelecek vaat eden, karlı ortaklıklar kurabilecekleri illeri tercih ettiğini ve davet edilen her ile gitmediklerini ifade eden Düzgün, Kayseri'ye davet beklemeden, kendi istekleriyle de gelen çok sayıda yabancı yatırımcı olduğunu vurguladı.
Yabancı iş adamlarının Kayseri'deki firmalarla iş ortaklığı kurmasının yanı sıra Afrika ve Orta Asya ülkelerinden gelen ve Kayserili sanayicilerin girişimcilik ruhunu öğrenen bürokratların da kendi ülkelerine yatırım için davette bulunduğunu belirten Düzgün, sanayicilerin gitmeleri durumunda da ciddi anlamda kolaylıklar sunduklarını dile getirdi.
- Yabancı ortaklıklar pazar çeşitliliğini artıyor
Kente gelen yatırımcıların büyük çoğunluğunun kendilerinde var olan parayla Kayserili zekasını birleştirmek istediklerini anlatan Düzgün, "Yabancılar, sıfırdan fabrika kurmak çok daha maliyetli olduğu için genellikle ortaklık yaparak mevcut fabrikayı büyütme yolunu tercih ediyor. Bu da aslında Kayserili sanayicilerin işine yarıyor. Daha önce 3 ülkeye ihracat yapmasına rağmen yabancı ortaklıktan sonra ihracat yaptığı ülke sayısını 40'a çıkaran firmalar var. Ortak olunan yabancı yatırımcının pazar ağı bir anlamda bize de geçmiş oluyor. Bunlar hem şehrin hem de ülke ekonomisi adına çok önemli gelişmeler" diye konuştu.
Düzgün, Kayseri'nin yıllık ihracatının 1,8 milyar dolar olmasına rağmen özellikle ihracat ürünü çeşitliliği bakımından Türkiye'de 2'inci sırada yer aldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Kayseri'den 150'ye yakın ülkeye ihracat yapılıyor. Kurulan yabancı ortaklıklarla ihracat yapılan ülke sayısı da artıyor. Bu da yerelde Kayseri'nin, genelde ise Türkiye'nin pazar çeşitliliğinin artması anlamına geliyor. Ülke olarak pazar ağımızı ne kadar artırırsak yaşanacak uluslararası krizlerden o kadar az etkileniriz. Bundan dolayı da yabancı ortaklıkları çok önemsiyoruz. Yabancı ortaklıklar sayesinde katma değeri yüksek teknoloji ürünleri üretme imkanımız da artıyor. Çünkü yabancı yatırımcı demek bir anlamda yeni kaynak anlamına geliyor. Yüksek teknoloji ürünler üretebilmek için de Ar-Ge ve inovasyona daha fazla pay ayrılması gerekiyor."
Vali Düzgün, Kayseri'de 14 ülkenin fahri konsolosluğunun bulunduğunu, yabancı yatırımların şehri tercih etmesinde bunların da önemli rol oynadığına işaret etti.
Fahri konsolosların Kayseri'nin dışa açılmasına ve yabancı yatırımcıların Kayseri'yi tercih etmesinde çok büyük rol oynadığını kaydeden Düzgün, fahri konsolosların sadece diplomatik kanallarla kurulmadığını, iş adamlarının ihracat ve ithalatta gösterdiği başarı ve güvenin beraberinde fahri konsoloslukları da getirdiğini sözlerine ekledi.
AA