22 / 11 / 2024
fuzul

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Bilirkişiler yüzünden istimlaklar tıkandı!

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu: Bilirkişiler yüzünden istimlaklar tıkandı!

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Mimarlar Odası'nın seminerinde bilirkişilere veryansın etti. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, bilirkişilerin yaptığı değerlendirmeler yüzünden istimlaklarının neredeyse tıkandığını vurguladı.





Mimarlar Odası Trabzon Şubesi tarafından Hamamizade Kültür Merkezi Toplantı Salonu'nda düzenlenen 'Bilirkişi Semineri'nde söz alan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, bilirkişilerin yaptığı değerlendirmeler yüzünden istimlakların neredeyse tıkandığını vurguladı. Trabzon Valisi Abdil Celil Öz'ün de katıldığı toplantıda söz alan Gümrükçüoğlu kamulaştırmanın yüksek istimlak bedelleri nedeniyle güçlükle sürdürüldüğünü belirterek "Bilirkişilikte 2 şey muteberdir. Bunlardan biri kıymetlendirme diğeri ise mesleki tecrübedir. Bunu neden ifade ediyorum? 

Bugün Kanuni Bulvarı'nın yapımı esnasında birçok kesimin olurunu aldık. Bu yol engebeli şehrimizin yapısı itibarı ile can simidi pozisyonunda, hepiniz biliyorsunuz. Bugün bizi yol nedeniyle Şehir Plancıları bizi tam 8 yerle ilgili mahkemeye verdi. Peki, soruyorum, Çukurçayır Yolu'nda doğa katliamı yapılırken neredeydiniz? Söğütlü katledilirken neredeydiniz? Bu şehrin 5 bin yıllık bir tarihi var. Bu nedenle birçok bölge için koruma amaçlı imar planları oluşturuluyor. STK ve üniversitelerle görüşme halinde olmamıza rağmen yine mahkemeye veriliyoruz." 


ŞEHRİMİZ YERİNDE SAYIYOR 


Gümrükçüoğlu, "Ama şunu bilin ki; mızrak çuvala sığmaz. Burada ilmi mesuliyet devreye giriyor. Bunu size bir örnekle vermek isterim. 20092014 arası Beşirli'de tarihte görülmeyen istimlakları yaptık. Bir ara yol vardı. Biz adama 500 bin TL önerdik adam, 1 milyon 100 bin istedi, olay mahkemeye taşındı. Atanan bilirkişi araziye 1 milyon 800 bin değer biçti. Yani arazi sahibinin istediğinin 700 bin fazlası. İkinci bilirkişi geldi o, 2 milyon değer biçti. Biz de şaşırdık tabi. Yine aynı durum Yavuz Selim Bulvan'nda söz konusu. Burada bir arazinin metre kare değeri 7 bin 500 TL. Bakıyorsunuz başka bir bilirkişi hemen yanı başındaki diğer arazinin metre kare değeri 9 bin 300 TL. Bu nasıl muhakeme, nasıl bir mühendislik hesabı? Bu istimlak bedelleri beni bunalttı. Türkiye'nin hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok. Bunlar oluyor ama sonuçlan ne? 


Şehrimiz yerinde sayıyor olan yine şehrimize oluyor" sözleriyle bilirkişilere veryansın etti. Öz de yaptığı açıklama ile kamulaştırmada yaşanan zorluklardan örnekler vererek Gümrükçüoğlu'na destek verdi. 



Taka


Geri Dön