29 / 04 / 2024

Orhan Pamuk Masumiyet Müzesi projesini geri çekti

Orhan Pamuk Masumiyet Müzesi projesini geri çekti

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, AKB Ajansı'nın desteğiyle açacağı Masumiyet Müzesi projesini geri çekti



Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı'ndan gelecek 754 bin 500 TL ile kuracağı ve son romanının adını taşıyan Çukurcuma'daki "Masumiyet Müzesi" adlı projesini ajanstan geri çekti.

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un 2008'de yayımlanan aşk romanı "Masumiyet Müzesi" ile eşzamanlı olarak aynı isimde açmayı planladığı ve kitaptaki Kemal karakterinin aşkı Füsun'un hatıralarını canlı tutmak için biriktirdiği objelerin sergileneceği müze projesi 'müzelik' oldu.

Pamuk'un bu proje için satın aldığı İstanbul Çukurcuma'daki Brukner Apartmanı'nın restorasyonu 2003'te bitmişti. Kitabın 574. sayfasında da müzenin bulunduğu yerin haritası ve giriş bileti yer almıştı. Müzeyi açmak için Alman mimar çift Brigitte-Gregor Sunder'in düzenleme çalışmalarını bitirmesini bekleyen Pamuk, Şubat 2009'da kurduğu "Masumiyet Vakfı" aracılığıyla da İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı'na başvurarak projeye mali destekte bulunulmasını talep etti. Ajans da projeye 754 bin 500 TL tutarında destek olunmasına karar verdi.

FAİZİYLE ÖDEYECEK
Ancak AKB Ajansı'nın projeye verdiği destek, diğer desteklenen projelerle beraber "2010 Yağma Başkenti" başlığıyla HABERTÜKK'te yer alınca ajans bütçesinin kullanımı konusunda tartışmalar yaşandı. Ajans ise projeye desteğini sürdürdü ve müzenin önümüzdeki temmuz ayında açılacağını ilan etti. Ocak 2010'a gelindiğinde iki taksitlik ödeme de yapılmıştı. Tüm bu gelişmeler yaşanırken Pamuk, AKB Ajansı Yürütme Kurulu'na bir mektup göndererek projeyi ajanstan geri çektiğini yazdı. Pamuk, mektubunda, şimdiye kadar alınan paranın da faiziyle birlikte geri ödeneceğini ifade etti. Ünlü yazarın ifadeleri karşısında şaşıran yöneticiler, Pamuk'un talebi yönünde hareket edilmesine karar verdi.
Serkan Akkoç/Habertürk

Basında yer alan diğer haberler;

Orrhan Pamuk 2010 parasını iade ediyor

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, son romanıyla aynı adı taşıyan Masumiyet Müzesi projesi için İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın sağladığı maddi desteği, proje hakkında çıkan olumsuz haberler nedeniyle geri verme kararı aldı.

 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, çok üzgün olduklarını belirtti.
Avdagiç, Pamuk'un projesi için 754 bin 500 TL tutarında maddi destek almasının 'yağmacılık'la suçlandığı haberler karşısında yazarı kararından vazgeçirebilmek için ellerinden hiçbir şey gelmediğini söyledi.

Yasemin Bay/Milliyet


Geri Dön