Sektörel

Orhan Sabuncu: Yabancı yatırımcının gelmesi için ÖTV düşürülmeli!

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, sektörün 2023 hedeflerine ulaşması için yabancı yatırımcıya ihtiyaç duyduklarını söyledi. Bunun gerçekleşmesi için ÖTV’de kademeli indirime gidilmesini istedi...


Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, sektörün 2023 hedeflerine ulaşması için yabancı yatırımcıya ihtiyaç duyduklarını söyledi. En az 4-5 büyük şirketin Türkiye’de yatırım yapması için zemin hazırlanması gerektiğine dikkat çeken Sabuncu, bunun gerçekleşmesi için ÖTV’de kademeli indirime gidilmesini istedi.


Türkiye Otomotiv Sektöründe 3. Geleneksel Ar-Ge Proje Pazarı ve 3. Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması 3. Ar-Ge Proje Pazarı ödül töreninde bir konuşma yapan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, 2006 yılından bu yana ihracat şampiyonu olan otomotiv endüstrisinin 50 yılı aşan tecrübesi, birikimi, altyapısı, ürün kalitesi ile dünyanın 190 ülkesine ihracat yapan, 1,7 milyon adetlik üretim kapasitesiyle Avrupa’nın en önemli üretim merkezlerinden birisi olduğuna dikkat çekti.


Otomotiv endüstrisinin ihracata dayalı bir büyüme sergilediğini anlatan Sabuncu, "Toplam üretiminin yaklaşık yüzde 75’ini ihraç eden otomotiv endüstrimiz 2013 yılı verilerine göre dünyanın 17’inci büyük üreticisidir. Ayrıca 28 AB ülkesi içerisinde 6. büyük üretici konumunda bulunmaktayız. Ancak en önemlisi 2013 yılı üretim verilerine göre ülkemiz Avrupa’nın en büyük hafif ticari araç üreticisi olma konumunu devam ettirmektedir." dedi.


Otomotiv endüstrisinin 2013 yılını 21,3 milyar dolarlık ihracatla kapattığını bildiren Orhan Sabuncu, şöyle devam etti: "Üst üste 8’inci sektörel ihracat şampiyonluğuna ulaşmıştır. Özellikle başlıca pazarımız konumunda bulunan AB pazarında yılın son çeyreğine kadar daralma devam etmesine rağmen, 2013 yılı başında belirlenmiş olan 20 milyar dolarlık ihracat hedefinin üzerine çıkılması, otomotiv endüstrimizin ihracat potansiyelini ve gücünü bir kez daha gözler önüne sermiştir. AB binek otomobiller pazarının 2013 yılında yüzde 1,7 ve bölgedeki önemli pazarlarımızdan Almanya, Fransa ve İtalya binek otomobiller pazarlarının AB ortalamasının üzerinde daraldığı göz önüne alındığında ulaşılan başarı daha iyi anlamlandırılabilir. AB pazarındaki durgunluğa rağmen bölgeye yönelik otomotiv ihracatımız 2013 yılında yüzde 13 artmış ve 14,8 milyar dolara ulaşmıştır. Toplamda ulaşılan 21,3 milyar dolarlık rakam ise otomotiv ihracatında ulaşılan 2008 yılından sonraki en yüksek ihracat rakamı olmuştur."


2014 yılının ilk çeyreğini geriden bırakırken otomotiv endüstrisinin 5,5 milyar dolarlık ihracata ulaşarak ilk çeyrek itibariye hedefini aştığını anlatan Sabuncu, şunları kaydetti: "Mart ayında ulaşılan 2 milyar 128 milyon dolarlık ihracat rakamı 2008 krizinden bu yana son 6 yılın en yüksek ihracat rakamı olmuştur. Otomotiv endüstrimiz son bir yıldır aylık bazdaki ihracat artışını da devam ettirmektedir. Yılın bundan sonraki bölümünde de aynı başarıyı sürdürerek bu yıl için belirlediğimiz 21.5 milyar dolarlık ihracat hedefini aşacağımızı tahmin ediyoruz."


"ÜLKEYE YATIRIM ÇEKMENİN YOLU ÖTV'Yİ İNDİRMEKTEN GEÇİYOR"


Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıldönümü olan 2023'ün hem Türkiye için hem de otomotiv endüstrisi için büyük önem ve anlam ifade ettiğini anlatan Sabuncu, şöyle konuştu: "2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer alması hedeflenen Türkiye’nin, bu hedef doğrultusunda ihracat sektöründe yakalaması gereken rakam hepimizin artık çok iyi bildiği üzere 500 milyar dolar olarak belirlenmiştir. Otomotiv endüstrimizin 2023 yılı hedefleri ise 4 milyon adet üretim, 3 milyon adet ihracat ve 75 milyar dolar ihracat değeridir. Bu hedeflere ulaşabilmek için 4-5 adet büyük yatırımın ülkemize çekilmesi gerekmektedir. Bunun yolu da iç pazarı büyütmekten geçmektedir. ÖTV’nin kademeli olarak indirilmesi bu hedefler doğrultusunda atılabilecek en önemli adım olacaktır."


2023 hedeflerine ulaşmanın yolunun da Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapmak olduğunu bildiren OİB Başkanı Orhan Sabuncu, sözlerini şöyle tamamladı: "Tasarım yetkinliklerimizi geliştirmek ve markalaşmaya önem vermektir. Ancak bu şekilde katma değeri yüksek araçlar, aksam ve parçalar üretebiliriz. Ülkemizin 2012 yılı itibariyle yüzde 0,92 olan Ar-Ge harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya oranının yüzde 3’ler seviyesine çıkması gerekmektedir. Ülkemiz dünya inovasyon sıralamasında 68. Rekabetçilik sıralamasında ise 44’üncü sırada yer alıyor. Bu sıralamalarda mutlaka daha yukarılara çıkmalıyız. 2012 yılında ülkemizden WIPO’ya (World Intellectual Property Organization) 5000’e yakın patent başvurusu yapılmış, bunların 1000 adetten fazlası patent almıştır. Ülkemizden yapılan patent başvuru sayılarını da mutlaka artırmamız gerekmektedir."


 

Bursa'da Bugün