Genel

Orhan Turan: İnşaat sektörünün ihracattaki payı artacak!

İnşaat sektörünün lokomotif sektör olduğuna dikkat çeken Orhan Turan, sektörün ihracat ve istihdamdaki payını arttıracağının sinyalini 2010 yılının ilk ayında yüzde 15,1 büyüyerek verdiğini a&ccedi

“İnşaat Sektörünün İstihdama, Büyümeye ve İhracata Katkısı” başlıklı İMSAD toplantısının yöneticiliğini İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan yaparken; İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin, ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel, İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki ve sosyal güvenlik müşaviri Ali Tezel toplantıya konuşmacı olarak katıldı.
 
İnşaat sektörünün önde gelen isimlerinin bir araya geldiği toplantıda konuşan Turan, inşaat sektörünün büyümeye katkısının yüzde 5,7’ye yükseldiğini ve bu katkının gün geçtikçe arttığını vurgulayarak, “Büyümede inşaat sektörünün rolü yadsınamaz. İnşaat sektöründeki olumlu seyrin yılın ikinci yarısında da sürmesini öngörüyoruz. Sektör giderek büyümeye, ihracat ve istihdama daha çok katkı sağlamaya devam edecek” dedi.
 
‘İnşaat sektörünün istihdama, büyümeye ve ihracata katkısı’, İstanbul-TOBB Plaza’da yapılan İMSAD Üye Toplantısı’nda masaya yatırıldı. Prof. Dr. Kerem Alkin toplantının başında yaptığı konuşmada, “2010 yılının ilk 6 ayı sonunda inşaat yatırım harcamaları toparlandı ve sektörün büyümeye katkısı yükselişe geçti” dedi. Prof. Alkin, sektörün bu hızla katma değer üretmeyi sürdürmesi durumunda 2009 yılının üzerine çıkılmasının ve 2008 yılı katma değerine yaklaşmasının yakın bir ihtimal olarak gözüktüğünü belirtti. Ayrıca 2010 yılı ilk yarısında artan kamu inşaat yatırımlarının yılın ikinci yarısında da devam etmesinin inşaat sanayisini olumlu etkileyeceğini vurguladı.
 
Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel ise inşaat sektörü için yaptığı değerlendirmede, ABD ve Avrupa Birliği’nde inşaat sektöründeki zayıflama ve küçülmenin devam ettiğini açıkladı. Gürlesel, Türkiye’de sektörde özellikle 2. çeyrekte artan kamu inşaat yatırımları sonunda sektörün hem büyüme ve hem de istihdamdaki pay artışını grafiklerle açıklayarak konut sektöründeki olumlu seyre dikkat çekti.
 
İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki de Türk İnşaat Malzemesi sanayisinin ihracat potansiyeline dikkat çekerek, sektördeki firma ve markaların yurt dışı pazarlardaki imajını daha da güçlendirerek talebi arttıracağını ve bunun da sektörün ihracat performansını yükselteceğini söyledi.
 
Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Tezel ise hem istihdamın hem de ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün merkezinde 1,5 milyon kişi kayıtlı istihdam edilirken, yan ve destekleyici sektörlerle birlikte istihdamın boyutunun 3 milyonun üzerinde olduğunu vurguladı.
 
Geleneksel olarak düzenlenen İMSAD ekonomi toplantıları ile her toplantıda bilgi ve deneyimlerini paylaşan yeni konuklarla birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu belirten İMSAD Başkanı Orhan Turan, inşaat sektöründeki olumlu seyrin devam edeceğini vurgulayarak önümüzdeki dönemde bu olumlu seyrin artarak devamı için İMSAD olarak itici güç ve takipçi olacaklarını belirtti.