Orhan Turhan'dan tedbir paketi değerlendirmesi
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turhan inşaat sektöründe canlanmanın, 2009 yılı için öngörülen ekonomik daralmanın frenlenmesi için gerekli olduğunu açıkladı.
<
Türkiye GSYH'nın yüzde 6,5'ini oluşturan ve 60 milyar TL'nin üzerinde bir büyüklüğü temsil eden inşaat sektörünün canlılığının kritik önemde olduğunu vurgulayan İMSAD Başkanı Orhan Turan; `Global ekonomik krizin başından bu yana İMSAD olarak ekonomideki gelişmeleri yakından izledik. Hükümete çeşitli görüşler ilettik ve aradan zaman geçerek de olsa dile getirdiğimiz bazı önerilerin hayata geçirilmesi yaptığımız saptamaları doğruladı' dedi.
Açıklanan global ekonomik krizden kurtulma paketlerinin hemen hepsinde inşaat sektörünün; sağladığı istihdam, yaratacağı yeni iş kolları, beslediği yan iş kolları, binalarda enerji verimliliği sağlanması gibi güncel ve önemli hedeflerdeki kritik rolü nedeniyle özellikle yer aldığını belirten Turan `Gelişmekte olan bir ülke olarak Türkiye, sektör gelişimini tamamlamış ülkelere göre potansiyeli ve katma değeri daha da yüksek noktadadır. Bu nedenle krizin başından beri İMSAD olarak etkin rol üstlendik, sektörün öncelik, beklenti ve görüşlerini hükümet ve sektör temsilcileri ile kamuoyunun dikkatine sunduk.'
Türk ekonomisinin 2009 yılında yüzde 1,5 olarak öngörülen ekonomik daralmadan daha ağır bir daralma ile karşılaşmaması inşaat sektörünün negatif büyümemesiyle doğru orantılıdır.
5. pakette açıklanan konut, işyeri ve diğer gayrimenkullerin satışından alınan KDV'nin %18'den %8'e çekilmesinin reel sektöre kullanmadığı ve yatırım amacıyla elinde tuttuğu gayrimenkulleri satma, nakde çevirme ve finansman sıkıntısını giderme imkanı sağlayacağını belirten İMSAD Başkanı Turan bunun olumlu bir fırsat olduğunu açıkladı. Turan, daha önce 4. paketle 150 metrekare ve üzeri konut satışlarında KDV oranının %18'den %8'e indirilmesi ve 5. paketle geçerli olacağı açıklanan diğer tedbirler yanında gayrimenkul alımında alıcının ve satıcının ödediği tapu harcının binde 15'ten binde 5'e inmesinin de olumlu etkilerinin görüleceğini söyledi.
Son olarak leasing sektöründe uygulanan KDV oranının %1'den %18'e çıkarılmasının makine parkı, taşıt aracı yenilemesi yapacak KOBİ ve şirketler için problem olduğunu dile getiren Turan, makine yedek parça ve ana parçaları, inşaat makine parkında leasingin KDV oranının düşürülmesinin yararlı olacağını vurguladı.