Kentsel Dönüşüm

Orhangazi'de kentsel dönüşüm için ilk adımlar atıldı!

Arapzade, Tekke ve Hürriyet mahallelerinin üst bölgelerinde planlanan kentsel dönüşüm için ilk adımını atan Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, "Düşüncemiz Orhangazi'yi daha modern bir şehir haline getirmek" dedi.


Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, kentsel dönüşüm projesi ile ilgili belediye binasında ilçede faaliyet gösteren müteahhit firmaların yetkilileri ile bir toplantı gerçekleştirdi. Kentsel dönüşümün masaya yatırıldığı toplantıda konuşan Başkan Çağlayan, "Bu toplantıyı yapmaktaki amacımız ilçemizde faaliyet gösteren müteahhit firmaların kentsel dönüşüme bakış açılarını görmek" dedi. Çağlayan, altyapı çalışmalarında da sona gelindiğini hatırlatarak, "Yakında altyapıyı tamamen bitirmiş olacağız. Ardından da elektrik hatlarının yeraltına alınması bitmiş olacak. Böylece şehrin görüntü kirliliği de ortadan kalkmış olacak. Aynı zamanda da hatların geçtiği yerlerdeki tehlikeleri de bertaraf etmiş olacağız. Kazı işlemleri bittikten sonra da kaldırım ve asfaltlama başlayacak" dedi.


 

ŞEHRİ GÜZELLEŞTİRMEK AMACINDAYIZ 


Başkan Çağlayan, şehri güzelleştirmek, şehrin daha bir albenisi olması için gayretleri olduğunu belirterek şöyle konuştu, "Müteahhitler olarak siz bu şehrin güzelleşmesi için katkılarınız var. Biz bunu biraz daha genişletelim istiyoruz. Bursa'nın birçok ilçesinde yürütülen kentsel dönüşüm sürecinin Orhangazi'yle de tanışması gerektiği kanaatindeyiz. Eski mahallelerimiz var. Daha eski yerleşim yerlerimiz var. Buralarda da herkesin malumu üzere yapılar ömürlerini tamamlamış durumda. Bizler daha düzgün yaşam alanları oluşturmanın uğraşı içindeyiz" 



ANKARA'DA GÖRÜŞMELER YAPILDI 


"Kentsel dönüşümün birkaç yöntemi var. TOKİ ile mi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile mi yoksa belediyenin kendi imkanları ile mi bunun kararını vereceğiz. Bununla ilgili uzun süredir çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bakanlık ve TOKİ vasıtası ile görüşmelerimiz oldu. Genel kanaat, kendi iç dinamiklerimizle

bu süreci geçirelim. Süreç ise özel müteşebbisler ya da müteahhitlerimiz vasıtası ile bunu hayata geçirelim istiyoruz. Bu da ada bazlı çalışma şeklinde, dönüşüm şeklinde olursa daha iyi olur gibi bir düşüncemiz var." 


Orhangazi Belediyesi'nde teknik danışmanlık görevi yürüten Tarık Erdem, kentsel dönüşüm ve Orhangazi'deki planlanan çalışmalar ile ilgili olarak müteahhit firmalarının yetkililerine bilgiler aktardı. Tarık Erdem, "Kentsel dönüşüm çalışmasının yasal bir zemine oturtulduğunu belirterek, ada bazlı çalışmada üçte ikilik bir çoğunluk aranıyor. Bu konuyu 3 ayaklı olarak düşüneceğiz. Belediye, vatandaş ve müteahhit firma. Şehrin üst bölümlerinde TOKİ'nin yaptığı konutlara uzantılı olarak Tekke ve Hürriyet Mahallesinin üst bölümleri ağırlıklı olmak üzere ihtiyaç olan bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmaları başlatacağız. Belediye olarak bizler yerel yönetim olarak gerekli olduğu durumlarda yeni imar tadilatı ile bu bölgelerdeki kat sorununu da  yeniden gözden geçirebileceğiz" dedi.



İMAR DEĞİŞİKLİĞİ DÜŞÜNÜLEBİLİR 


Talebe göre bir imar değişikliğini de el birliği ile yapabileceklerini belirten Başkan Çağlayan, "Örneğin kat yüksekliği konusunu değerlendirebilir, işin daha rantabl olması sağlanabilir" dedi. Çağlayan, "Plan değişiklikleri yaparken amacımız binalarımızı yenileyip vatandaşlarımızı daha yaşanabilir yaşam alanlarına kavuşturalım istiyoruz" dedi. 


Amacımız herkes kazansın diyen Çağlayan, bu konuda Osmangazi Belediyesi'nin başlattığı bir süreç olduğunu belirterek, "Biz tüm kesimlerin fikirlerini aldıktan sonra yol haritamızı başlatacağız. Eğer müteahhitlerle bu işi çözebilirsek çözeceğiz, olmazsa TOKİ ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile bu konuyu çözeceğiz" dedi. 



Bursa Hakimiyet