Yeni Şirketler

Orhanlı'da arsa alan kazandı

Konutta Kurtköy ve Akfırat'ın gölgesinde kalan Orhanlı da gelişiyor

Kurtköy,Akfırat, Tepeören, Orhanlı ve Aydınlı'da arsa alanlar pişman olmadı. Sabiha Gökçen Havalimanı ve İstanbul Park'ın yanısıra TEM'e cepheli Organize Sanayi Bölgeleri, villa-toplu konut projeleri, alışveriş merkezi-oteller ve özel eğitim kurumları ile dikkat çeken bölgede; TEM'in kuzeyinde yeni uydukentler kurulacak kadar geniş araziler var; villa imarlı arsalar 50-60 bin YTL'den başlıyor. 300-400 metrekare tarla ve imarsız arsalar bile 25-30 bin YTL'den başlıyor.
İstanbul'da Tuzla ve Pendik, hem sanayide konut alanında hızla gelişirken, dev alışveriş merkezleri, özel eğitim kurumları ve oteller de peşpeşe yükseliyor. Sabiha Gökçen Havalimanı ve Formla 1 pistinin dışında yeni çekim merkezlerine kavuşan bölgede özellikle TEM'in kuzeyi, villa projeleriyle öne çıktı. 5-6 yıl önce imar beklentisiyle tarla bile alanlar kat kat kazanç elde etti. Formula 1'in gelmesi ile, bölge adeta villakente dönüştü.

Çiftlik arazileri de var
Pendik ve Tuzla sınırları içinde, TEM'in kuzeyindeki hat boyunca; Kurna, Göçbeyli ve Ballıca çiftlik arazileri ile; Akfırat ve Tepeören ile Orhanlı'nın bir bölümü villa-yeni konut projeleri ve özel eğitim kurumları ile dikkat çekiyor. Orhanlı'da bazı organize sanayi bölgeleri de yine TEM'in kuzeyinde yer alıyor. Akfırat ve Tepeören'de villa projelerinde fiyatlar milyon doları buluyor. Akfırat'ın yanı sıra Göçbeyli ve Kurna'da çiftlik yapmaya uygun 40-50 dönümlük araziler de var.
Orhanlı'da faaliyet gösteren Millenium Gayrimenkul'ün sahipleri Cemal ve Kemal Özcan; "Orhanlı ve Akfırat'ta arsaların hemen hemen yarısında hala imar beklentisi var. Aydınlı ve Orhanlı, Kurtköy gibi gelişmeye, sanayide çalışanların tercih ettiği konut bölgeleri olmaya başladı" diyor.

Yeni imar planları
Orhanlı'da sanayi arsalarının metrekaresi 200 dolardan başlayıp 350-450 dolara kadar çıkıyor. İmarlı konut-villa arsalarının metrekaresi de yerine manzarasına göre 300 doları geçebiliyor. Bazı tarla sahipleri de imar beklentisi içine girmiş. Bu tip, "yatırımlık" olduğu söylenen yerlerin metrekaresi 65-70 YTL'den başlıyor. Cemal Özcan, "Tepeören'de de imara açılmayan yerler var. 1/5000'lik imar planı çıktı, yani bu arsalara konut imarı verileceği anlaşıldı. 1/1000'likler çıkınca kesintiler netleşecek. 1/5000'lik planlara göre, arsaların metrekaresi 80-100 dolar civarından başlıyor" dedi. Özcan bir de imarlı arsaya örnek verdi: Akfırat'ta, 327 metrekarelik (net) imarlı arsaya 65 bin YTL istendi. 2 katlı villa yapılabiliyor. İnşaat maliyetiyle birlikte 150-200 bin YTL'ye villa sahibi olunabiliyor. Sitelerde villa fiyatları 400-500 bin dolardan başlıyor.
 
İmar izni olan arsaların metrekaresi en az 170 dolar
Aydınlı, Orhanlı, Tepeören gibi bölgelerde halen sorunlu olan ve imar çalışmaları süren arsaların metrekaresini 80-100 dolardan almak mümkün. Tarlalarda bile imar beklentisi var. İmarı çıkan arsaların metrekaresi ise 170-200 dolardan başlıyor. Millenium Gayrimenkul sahiplerinden Cemal Özcan, "Siteleşme henüz ciddi anlamda yok. Zaten Orhanlı ve Aydınlı'da konut için imar tam olarak gelmiş değil. Tepeören ve Akfırat'ın merkezinde imar var. Birçok arsa hisseli. Belirli bölgeler imara açıldı. Sanayi bölgelerinde ise imarda sorun yok" dedi. Kurtköy, konut imarı açısından daha uygun. Zaten burada büyük projeler hayata geçti. Orhanlı'nın TEM'in kuzeyinde kalan kesiminde ise Sabancı Üniversitesi, Okan Üniversitesi ve Koç Lisesi'nin bitişiğinden başlayıp villa projeleri geliştiriliyor. TEM'i Formula pistine bağlayan yolun kenarındaki projeler dikkat çekici... Bölgede Orhanlı Konutları, Royal Park, Kuğu Evleri, Millenium Park Villaları gibi siteler var. Cemal Özcan, "İmar gelmesi beklenen yerler de yatırım için uygun görünüyor. Bu haliyle, yani 1/5000'lik planlara bakılarak alındığında bile, imar çıkınca fiyat doyuma ulaşacak. Bölgede Teknopark beklentisi de var" diye konuşuyor.

Manzarası iyi olan arsaların metrekaresi 300 doları geçiyor
Orhanlı'dafaaliyet gösteren Millenium Gayrimenkul'ün ortaklarından Cemal Özcan, "Son olarak, Orhanlı'da metrekaresi 350 dolardan bir sanayi arsası sattık. Yaklaşık 3 bin metrekare civarı. Fiyatı 1 milyon 50 bin dolara geldi. Yeri güzel, manzarası iyi villa arsaları ise metrekaresi 250-300 dolar. Hatta 350 doları bulabiliyor. Metrekare fiyatları son 1 yılda yüzde 50 arttı. 1 yıl önce metrekaresi 100 lira olan arsalar 150 lira oldu" dedi. Bu arsaların 1/5000'lik planlarının çıkması bile fiyatları etkilemiş. Metrekaresi 50 dolar civarı olan yerler, 1/5000'liklerle birlikte 80-150 dolar aralığına çıkmış.

İmar oranı yüzde 15-20'denbaşlıyor, 125'e kadar çıkıyor
Millenium Gayrimenkul ortaklarından Cemal Özcan, Kurtköy'a göre, konutta daha gelişme aşamasında olan Aydınlı'da emsal oranı 1.25'e kadar çıkan arsaların metrekare fiyatının 270-350 dolar aralığında olduğunu söylüyor. Cemal Özcan, "Orhanlı, konut olarak fazla ciddi bir yapılaşma içinde değil ama potansiyel var. Burada belde belediyeleri Tuzla'ya bağlanacak. Yapılaşmada belirsizlik, merkezi belediyeye bağlanma sonrası azalacak. Daha olumlu gelişmeler beklenebilir" dedi. Aydınlı'da sanayi arsalarının metrekare fiyatları 350-400 dolar civarı. Toplu konut bölgesinde 9 kata çıkılıyor. Arsaların metrekare fiyatları da 270-350 dolar aralığıda değişiyor. Sanayi arsalarında imar oranı yüzde 60-80 iken villa imarlı arsalar yüzde 15-20'den başlıyor yüzde 40-45'e kadar çıkıyor. Uydukentteki gibi yüzde 1.25 emsal verilen arsalar da var.

Ali Öztürk/Seri İlanlar