Yeni Şirketler

Orman arazileri turizm kurbanı olacak

Toplam 202,17 hektarlık orman arazisinin 25 adet turizm tesisi için tahsis edildiği ortaya çıktı.

Orman sayılan yerleri turizme kazandırmak amacıyla hazırlanan ve Turizmi Teşvik Kanununda değişiklik öngören kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilirken, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz'un soru önergesine verdiği yanıt, bugüne kadar bakanlık tarafından toplam 202,17 hektarlık orman arazisinin 25 adet turizm tesisi yatırımı için tahsis edildiğini ortaya koydu.

Turizm amaçlı tahsis edilen orman arazileri ise Bodrum, Marmaris, Gökova, Göcek ve Fethiye'de bulunuyor. Eroğlu, tahsis amacına ya da sözleşme hükümlerine aykırı kullanıldığı gerekçesiyle tahsisi iptal edilen orman arazisi bulunmadığını bildirirken, bu alanların da tatil köyü, 3,4,5 yıldızlı otel, yat çekek yeri ve spor kompleksi gibi amaçlarla kullanıldığını söyledi. Bakan Eroğlu'nun verdiği bilgiye göre, Çevre ve Orman Bakanlığı, yine turizm yatırımı amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na da toplam 26 adet 6 bin 9 hektarlık orman alanını devretti.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz'un turizm yatırımı amacıyla doğrudan Çevre ve Orman Bakanlığınca tahsis edilen orman arazileri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yine turizm amaçlı yatırımlar için devredilen orman arazilerine ilişkin soru önergesini yanıtladı. Bakan Eroğlu, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından bugüne kadar toplam 25 adet turizm tesisi için orman arazisi tahsis edildiğini belirtirken bu alanların da Bodrum, Marmaris, Gökova, Göcek ve Fethiye'de yer aldığını bildirdi. Eroğlu'nun verdiği bilgiye göre, doğrudan Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından turizm tesisi yatırımı için tahsis edilen orman alanı 202,17 hektar. Önergeye verdiği yanıtta, tahsis amacına ya da sözleşme hükümlerine aykırı kullanıldığı gerekçesiyle tahsisi iptal edilen orman arazisi bulunmadığını ifade eden Eroğlu, tahsis edilen orman alanlarının, tatil köyü, 3,4,5 yıldızlı otel, yat çekek yeri ve spor kompleksi amaçlı kullanıldığını kaydetti. Tahsis aşamasındaki izinlerde 9 bin 273 adet yatak kapasitesinin öngörüldüğünü belirten Eroğlu, bugün itibariyle 6 bin 848 yatağın faal durumda olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na 6 bin hektarlık alan devredildi

Eroğlu, CHP'li Topuz'un, yine turizm yatırımı amaçlı Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilen orman alanına ilişkin sorusuna "2634 sayılı Kanun ile turizm yatırımı amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na toplam 26 adet 6.009,14 hektarlık orman alanı devredilmiştir" yanıtını verdi.Eroğlu, bu arazilerden ne kadarının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından firmalara tahsis edildiğine ilişkin soruya ise bakanlığın göreviyle ilgili olmadığı gerekçesiyle yanıt vermedi. Eroğlu, Topuz'un "Yabancı sermayeli şirketlere tahsis edilen orman arazisi sayısı ve büyüklüğü nedir? Söz konusu orman arazileri hangi bölgemizde bulunmaktadır? Yabancı tüzel kişiliğe haiz şirketlere tahsis edilen orman arazisi sayısı ve büyüklüğü nedir? Söz konusu orman arazileri hangi bölgemizde bulunmaktadır?" şeklindeki sorularına ise "yabancı şirketlere, yabancı tüzel kişiliği haiz şirketlere İdaremizce doğrudan tahsis edilen orman arazisi bulunmamaktadır" karşılığını verdi.

Star