Orman Genel Müdürlüğü, 9 şehirde çevre dostu lojman ve idari bina yapıyor! İşte il il yeni lojman sayıları!
Orman Genel Müdürlüğü tarafından, deprem bölgesinde yer alan 9 ilde çevre dostu lojman ve idari bina inşa ediliyor. İşte ayrıntılar...
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerden sonra, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) depremzedeler için başlatılan konut ve iş yeri inşası devam ederken, Orman Genel Müdürlüğü de depremden etkilenen 11 ilden ihtiyaç olan Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Osmaniye, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis ve Elazığ'da ahşap lojman ve idari bina yapımı projesini devreye aldı.
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğünce Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihindeki depremlerden etkilenen illerden 9'unda çevre dostu ahşap lojman ve idari binalar hayata geçiriyor. Bu çerçevede 9 şehirde yapıların inşası devam ediyor. Lojman ve idari binalarda kullanılacak ahşap malzemeler aracılığıyla karbon ayak izinin azaltılması da amaçlanıyor.
HANGİ İLDE KAÇ LOJMAN YAPILIYOR?
Diyarbakır Orman İşletme Müdürü Tahir Baydaş, 9 şehirde hayata geçirilen projenin düşük karbon izi bırakması açısından oldukça önemli olduğunun altını çizdi ve deprem riskinden dolayı da dayanıklı, çevre dostu bir proje sürdürüldüğünü söyledi.
Yapının taşıyıcı kolonlarıyla beraber ahşaptan oluşacağının altını çizen Baydaş, yapılarda sarı çam ve kara çam ağaçlarının kullanılacağına vurgu yaptı.
Baydaş, 9 şehirde 25 kampüste çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, Şanlıurfa Bölge Müdürlüğüne bağlı Adıyaman'da 3 katlı 12'şer daireden oluşan 3 lojman ile 2 idari bina, Diyarbakır'da da 3 katlı 12 daireden oluşan bir lojman inşa edilmekte olduğunu aktardı.
Baydaş, söz konusu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"20-30 senede bir lojman inşa etmek yerine 100 yıla hitap eden hem daha sağlıklı hem de depreme karşı riski daha düşük yapıları kurum çalışanlarımızla bir araya getiriyoruz. Bu nedenle gerçekleştirilen bu çalışma ülke ekonomisine de katkı sağlayacaktır.
Geleneksel yapı sisteminde de dayanıklı ve sağlıklı olması açısından ahşap kullanılıyor. Orman Genel Müdürlüğü olarak bu projede nefes alan yapılar hayata geçirmekteyiz."
Diyarbakır'da proje müdürü inşaat mühendisi Ali Can Alp de yapılarda yalnızca temelin ve ana girişin betonarme olduğuna, geri kalan tüm kısımların ahşaptan vidalama yöntemiyle inşa edildiğine vurgu yaptı. Alp, Orman Genel Müdürlüğünce depremin ardından proje konsepti kapsamında depreme karşı dayanıklılığı yüksek, enerji verimliliği fazla, uzun vadede maliyeti düşük yapıların inşası için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Ahşabın geri dönüştürülebilir ve yenilenebilir bir yapı malzemesi olduğunun altını çizen Alp, şu açıklamayı yaptı:
"Bizim binalarımızda sarı çam ve kara çam olmak üzere C24 sınıfında ahşap malzemeler kullanıldı. Üretiminde ihtiyaç duyulan enerjinin azlığından ve geri dönüştürülebilir bir malzeme olduğundan dolayı karbon ayak izini minimum düzeyde tutan bir yapı malzemesi. Ayrıca depreme ve yangına karşı çok mukavimdir (dayanıklı). Yangın anlamında imajı kötüdür ama bu bir yanılgıdır. Kömürleşme denilen olay sayesinde yangın esnasında insanlara hayatta kalacak süreyi verebilecek en iyi yapı malzemesidir."
CHP’li Mehmet Tahtasız’dan TOKİ eleştirisi: 250 bin konut nerede?