02 / 05 / 2024

Orman vasfını kaybetmiş araziler için çalışma başlatıldı

Orman vasfını kaybetmiş araziler için çalışma başlatıldı

Her gündeme geldiğinde Anayasa'nın "yerindelik" ilkesine takılan orman vasfını kaybetmiş araziler için çalışma başlatıldı. "evet" çıkarsa, 500 bin hektar arazi, üzerine para vermeden yerleşen "işgalcilere" satılabilecek



Gelirlerini artırmak için kolları sıvayan Maliye rotayı yeniden kamuoyunda 2B olarak bilinen orman vasfını kaybetmiş arazilere çevirdi. Her gündeme geldiğinde Anayasa Mahkemesi'ne taşınan ve son Anayasa paketinde kaldırılması planlanan 'yerindelik ilkesi' nedeniyle bir türlü istenilen başarıya ulaşılamayan 2B arazilerinin satışı için düğmeye basıldı. Paketin 12 Eylül'deki referandumda onaylanması halinde 2B arazilerinin üzerinde halen 'işgalci' olarak oturanlara satışı için son engel de ortadan kalkmış olacak. Yüzbinlerce kişinin yıllardır beklediği 2B'lerin satışı konusunda Maliye'de son rötuşlar yapılırken, yaklaşık 500 bin hektarlık arazinin satışı hedefleniyor. Bu satışlardan elde edilecek gelir tahmini ise yaklaşık 20 milyar dolar. Çevre Bakanlığı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü 2B arazileri için sahaya indi. Hak sahiplerinin tespit edilmesi için özel bir ekip kuruldu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B arazilerine ilişkin çalışmanın devam ettiğini belirterek, "Bu yerler tespit edildikten sonra bir kanun kapsamında Hazine mülkü olarak kaydediliyor. Daha sonraki aşamada eğer bunun değerlendirmesi, vatandaşa sunulması gündeme gelirse o kapsamda yeni düzenleme yapılır" diye konuştu.

10 BİN LİRA ALINACAK
Maliye'nin üzerinde çalıştığı taslağa göre, düzenleme ile hak sahiplerinden ilk başvuru bedeli olarak 10 bin lira alınacak. Tapu almak isteyenlerin ödediği bu bedel satış tutarından düşülecek. Maliye yetkilileri, bu kapsamda yaklaşık 500 bin hektarlık arazinin satılmasını hedeflediklerini belirtirken, gelecek 10 yılda 20-25 milyar dolarlık gelir tahmin ediliyor. Maliye, 2B dışında, kamu arazi ve taşınmazlarının satışından da 3 yılda 6.5 milyar lira gelir hedefliyor. Öncelikli olarak hak sahipleri tespit edilecek. Ardından da Milli Emlak Genel Müdürlüğü, işgalli arazilerin bedellerini hesaplayacak. Hazine mülkiyetinde 182 milyar metrekarelik alan bulunuyor.

Belediyeler yetkili olacak
Köy sınırları içindeki Hazine arazileri ile kamuya ait tarım arazileri kiracılarından tahsil edilen kira bedelinin yüzde 10'u köy tüzel kişiliklerine aktarılacak. 31 Aralık 2000 tarihi itibariyle üzerinde yapılaşma olan taşınmazlar, Hazine'ye tescil tarihine bakılmadan ilgili belediyelere bedelsiz olarak devredilecek. Mevcut düzenlemelerde Hazine arazileri üzerinde yapılaşma yapanlara bu arazileri satın alabilmeleri için verilen 6 aylık süre bir yıla uzatılıyor.
Sabah-Hazal Ateş


Geri Dön