Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu yıl 344 tesis açtı!
Bakan Eroğlu: "Bu sene 15 Kasım'a kadar 344 tesisin açılışını yaptık ve 524 tesisin de temelini attık. Toplam 868 tesisi, 18 milyar 260 milyon liralık yatırımı bir kısmı açılış, bir kısmı temel atma olmak üzere vatandaşlarımızın hizmetine sunduk" dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hidroelektrikte muazzam yol alındığını belirterek, "HES'lerde bu yıl doğalgazı geçtik. Doğalgaz şu anda 22 bin 676 megavat, HES'ler 26 bin 655 megavat. Burada muazzam bir tasarrufumuz var. Hedef 2019 yılında 127 milyar kilovata çıkarmak." dedi.
Eroğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2017 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı.
Orman yangınlarına karşı başarılı çalışmalar yaptıklarını belirten Eroğlu, yangın sırasında kullanılan ileri teknoloji sistem hakkında bilgi verdi. Bir yerde yangın olduğunda yangın harekat merkezine yangının yeri, arazinin, bitki örtüsünün durumu, kaç helikopterin bölgeye gittiği, helikopterlerin hızı, nereden su alacağı gibi bilgilerin ulaştığını anlatan Eroğlu, odasında oturduğu yerden bu bilgilere ulaştığını söyledi.
"Bunu gururla ifade edeyim, dünyanın en ileri teknolojisi bizde." diyen Eroğlu, yangınla mücadelede 2 bin 300 kara aracı, 35 hava aracı, 19 bin personelin çalıştığını aktardı.
Gözetleme kulelerinde kameralı takip sistemleriyle çalışıldığına dikkati çeken Eroğlu, ABD'de California'nın bu sistemi denemek için istediğini anlattı.
Kameralı sistemin dumanı gördüğü anda en yakın işletme müdürülüğü, bölge müdürlüğü ve Ankara'ya bilgi verdiğini belirten Eroğlu, "En geç 15 dakika içinde yangın mahalline müdahale ediliyor. Yangınların sayısı arttı ama hızlı müdahale edildiği için yanan alan azaldı." diye konuştu.
Türkiye'de yanan orman alanlarının Akdeniz ülkelerine göre daha az olduğunu ve yangınla mücadele konusunda başarılı olunduğunu vurgulayan Eroğlu, "(Yanan alanlar birilerine peşkeş çekilecek) şeklinde haberler yapılıyor. Yanan alanların 1 metrekaresini dahi başka maksatla kullandırmıyoruz ve bir yılda ağaçlandırma şeklinde talimatımız var." ifadesini kullandı.
- "Ormanların yüzde 70-75'inin tapusunu verdik"
Ormanlık alanlarla ilgili yapılanları anlatan Eroğlu, "Artık ormanların tapusu var. Ormanların yüzde 70-75'inin tapusunu verdik. 2016 yılında da yüzde 82'si tescil edildi. İnşallah 2019'da tamamını tescil edeceğiz. Tapusu belli olunca orada işgal ve ihtilaf mümkün olmuyor. İhtilaflar da ortadan kalktı." açıklamasını yaptı.
Veysel Eroğlu, Bakanlar Kurulunda dün kabul edilen Kop Dağı Milli Müdafaası Tarihi Milli Parkıyla milli park sayısının 42'ye çıktığını bildirdi.
Doğa turizminin gelir getiren ve doğal güzellikleri anlatan yeni bir turizm anlayışı olduğunu ifade eden Eroğlu, 81 ilin Tabiat Turizmi Master Planı ve Uygulama Eylem Planlarını tamamladıklarını dile getirdi.
Milletvekillerinden bu konuda kendi illeriyle ilgili görüş isteyen Eroğlu, turizmle ilgilenen bütün kurum ve kuruluşlar ve belediyelerin de katıldığı çalışmaları başlattıklarını söyledi.
Bir milletvekilinin "Çevrecileri de çağırıyor musunuz?" sorusuna Eroğlu, "Herkes var. En iyi çevreci benim herhalde. Marjinal çevreciler derseniz, gelsinler; başımız üzerinde yerleri var ama önce benim kitaplarımı okusunlar da 150 tane kitabı ondan sonra." yanıtını verdi.
Eroğlu, sulak alanları ve biyolojik çeşitliliği de koruduklarını dile getirerek, Türkiye'de ilk defa ekolojik köprüler yaptıklarını vurguladı.
- DSİ'den 113 milyar liralık yatırım
Devlet Su İşlerinin (DSİ) 113 milyar liralık yatırım yaptığına dikkati çeken Bakan Eroğlu, "DSİ'nin yatırımları, kendisini 5-10 yıl arasında geri ödeyen en fizibil, en ekonomik yatırımlar. 14 yılda 6 bin 298 tesisi tamamladık. Bunların içinde 411 baraj, 482 HES, 782 gölet, bin 68 sulama tesisi, 176 içme suyu temin tesisi, 14 atık su arıtma tesisi, 3 bin 353 dere ıslahı ve bir de bazı bölgelerde hayvan içme suyu göletleri yapmaya başladık." dedi.
85 milyon dekar sulanabilir zirai arazinin yüzde 75,6'sını suladıklarının altını çizen Veysel Eroğlu, şöyle devam etti:
"Ama bu yeterli değil. Tamamını sulamamız gerekir diye düşünüyorum. Hatta 2016, 2017, 2018, 2019 yıllarını sulama hamle yılları ilan ettik. 8,5 milyon hektarlık ekonomik sulanabilir alan var. Hedefimiz, bunu bir an önce sulamak. Modern sulamayla inşallah buna da muvaffak olacağız. 2019 yılına kadar 11,3 milyon dekar alanı sulayacağız. Benim hedefim 20 milyon dekar. Arkadaşlara talimatı verdik, onlar da bunun sözünü verdiler. 2019 yılında hedefimiz en az 75,6 milyon dekar araziyi sulamaya açacağız. Bunun yıllık zirai gelir artışı 3 milyar lira."
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, sulamalarda barajlar, göletler ve ana kanalların büyük kısmını tamamladıklarını ifade etti. Ana kanalların "suni nehirler" kadar olduğunu söyleyen Eroğlu, buna örnek olarak 221 kilometre uzunluğundaki Mardin-Ceylanpınar ana kanalını gösterdi.
- "Susuz şehir bırakmadık"
İçme suyu konusunda dünyada en çok tesis inşa eden bakan unvanına sahip olduğunu belirten Eroğlu, "Şehirlerimizin içme suyu eylem planıyla çoğunun 2040-2071 yılları arasındaki su meselesini kökünden çözdük. 41 milyon kişiye ilave içme suyu kazandırdık. 176 içme suyu tesisini ülkemize kısa zamanda kazandırdık. Susuz şehir bırakmadık." diye konuştu.
- HES atılımı
Hidroelektrikte de muazzam bir yol alındığını vurgulayan Eroğlu, yılda 92.5 milyar kilovatsaat üretecek kapasiteye ulaşıldığına işaret etti .
Hedeflenenin yıllık 180 milyarı yakalamak olduğunu dile getiren Eroğlu, şöyle konuştu:
"Şunu gururla ifade edeyim, HES'lerde doğalgaz'ı 2016 yılında geçtik. Doğalgaz şu anda 22 bin 676 megavat, HES'ler 26 bin 655 megavat. Burada muazzam bir tasarrufumuz var. Hedef 2019 yılında 127 milyar kilovata çıkarmak. Enerjide özel sektörü devreye soktuk, 60 milyar dolar yükü kaldırdık. İkili iş birliği anlaşmalarını tasfiye ettik, yap-işlet-devrete döndük. Tesisleri artık teker teker değil, toplu açıyoruz."
Meteorolojide yaptıkları çalışmaları da anlatan Eroğlu, bin 674 ileri teknoloji meteorolojik gözlem istasyonu bulunduğunu, 81 ilde 3 saatlik tahminlere başladıklarını belirtti.
Bölge ve il ayrımı gözetmeksizin Bölgesel Gelişim Projeleri başlattıklarını aktaran Eroğlu, tüm projelerin günümüzdeki durumu hakkında bilgi verdi.
Zamanla yarıştıklarını ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti:
"1 Ocak'tan itibaren bir seferberlik başlattım. Bu sene 15 Kasım'a kadar illerde 344 tesisin açılışını yaptık ve 524 tesisin temelini attık. Toplam 868 tesisi,18 milyar 260 milyon liralık yatırımı, bir kısmı açılış, bir kısmı temel atma olmak üzere vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. 2023 yılı hedefimiz, kendi sahamızdaki ilk 7 ülke arasına girmek. İnşallah bunu da başaracağımıza inanıyoruz."
Bakan Eroğlu, konuşmasının ardından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki milletvekilleri adına dikilen fidanların sertifikasını toplantıya başkanlık eden AK Parti Adana Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç'e verdi.
AA