Dış Piyasalar

Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da altyapı yatırım ihtiyacı artıyor!

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı, "300 milyondan fazla Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi insanı, her yıl 100 milyar dolarlık altyapı yatırımına ihtiyaç duyuyor ve bu ihtiyaç artarak devam edecek." dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı, "300 milyondan fazla Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi insanı, her yıl 100 milyar dolarlık altyapı yatırımına ihtiyaç duyuyor ve bu ihtiyaç artarak devam edecek." dedi.


Yırcalı, DEİK ev sahipliğinde Lübnanlı inşaat yatırımcılarının katılımıyla düzenlenen "Türkiye-Lübnan: İnşaat, Altyapı, Enerji Sektörlerinde Afrika, Orta Doğu Bölgesi, Rusya, Türkiye ve BDT Ülkelerinde İşbirliği” başlıklı toplantının açılışındaki konuşmasında, ilkini Beyrut’ta düzenledikleri bu toplantının yeni somut projeleri beraberinde getirmesi ve Türkiye-Lübnan arasındaki kadim dostluğun verimli işbirliklerine dönüşmesi temennisinde bulundu.


Yeniden şekillenen küresel düzen içinde Türkiye ve Lübnanlı iş adamları olarak geçmişin acılarına değil yarının umutlarına bakarak, ortak bir geleceğe doğru yürümek zorunda olduklarını dile getiren Yırcalı, "Türkiye ve Lübnan bu bölgede doğal kaynaklara bağlı olmadan serbest piyasa ekonomisi mantığıyla girişim dinamizmini canlı tutabilen iki ülkedir. Bu bağlamda artık Türkiye ve Lübnan iş dünyası olarak yeni dönemde yeni sözler söylemeli, yeni nesil iş birliği mekanizmaları kurmalıdır. Sahip olduğumuz ekonomik potansiyeli ve imkanları bir araya getirerek verimli iş birliklerine dönüştürebiliriz. Ekonomik ilişkilerin daha ileri seviyelere çıkması için çalışan İş Konseyimiz Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerinde inşaat, altyapı ve enerji sektörlerinde işbirliğini yeni çalışma alanı olarak belirledi.” diye konuştu.


Yırcalı, 2030 yılına kadar dünyanın ihtiyacı olan alt yapı yatırımının yaklaşık 60 trilyon dolar olacağını vurgulayarak, altyapı yatırımlarına en fazla ihtiyaç duyulanların başında temiz su, enerji, ulaşım ve kanalizasyonun geldiğini bildirdi.


Başkan Yırcalı, şunları kaydetti:


"Onurlu bir yaşam talep eden 300 milyondan fazla Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi insanı, her yıl 100 milyar dolarlık altyapı yatırımına ihtiyaç duyuyor ve bu ihtiyaç artarak devam edecek. Komşularımızdaki bu gelişme Türk özel sektörü için önemlidir ve önemli olmaya devam edecektir. Ayrıca, yatırımlar yaklaşık yüzde 25 genç işsizliğinin olduğu bu bölgede istihdam yaratmada hayati önem taşımaktadır. Bugün her 1 milyar dolarlık altyapı yatırımı Körfez ülkelerinde 100 bin kişiye istihdam yaratıyor.


Bildiğiniz gibi ülkelerin ihtiyacı olan alt yapı projelerinin finansmanı için kamu kaynakları, petrol fiyatlarının düşük seyrettiği dönemde yetersiz kalmaktadır. Projelerinin hayata geçirilmesi ve yeni işlerin geliştirilmesi için yeni finansman modellerinin de üzerinde çalışmak gerekiyor. Bu noktada kamu ve özel sektör iş birliği modelleri devreye girmektedir. Biz, ülkemizdeki birçok altyapı projesini direkt kamu finansmanı kullanmadan özel sektör katılımı ile hayata geçirdik. Bu alanda gerek kamu, gerekse özel kesimde ciddi bir deneyim birikti. Bu deneyimleri hedef pazarlar için sizlerle paylaşmayı arzuluyoruz."


- “İnşaat sektörü, büyüme motorunun olmazsa olmaz bölümlerinden bir tanesi"

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün de kentlerde yaşayan dünya nüfusunun giderek artığının altını çizerek, bu artışın inşaat sektörünün önemini büyük oranda arttırmakta olduğunu söyledi.


Önümüzdeki dönemde küresel inşaat sektörünün küresel gayri safi hasıladan daha hızlı büyüme göstereceğini dile getiren Yenigün, küresel inşaat sektörünün yılda ortalama yüzde 4 oranında büyüdüğü bilgisini paylaştı.


Yenigün, bir ülkenin gelişmesinde ve kalkınmasında, güvenilir elektrik ve su kaynaklarından yüksek kaliteli yollara ve havalimanlarına kadar tüm altyapısının büyük payı olduğunu belirterek, "Bu bağlamda tüm ekonomiler için inşaat sektörü, büyüme motorunun olmazsa olmaz bölümlerinden bir tanesidir. Diğer yandan, uluslararası inşaat sektörü küresel ekonomik belirsizlikten en çok etkilenen sektörlerin başında yer almaktadır.” ifadesini kullandı.


Dünyanın en büyük 250 uluslararası inşaat firmasının pazar büyüklüğünün 2013 yılında 544 milyar dolar iken, 2015 yılında 500 milyar dolara gerilediğini belirten Yenigün, "Aynı şekilde, son beş yılda Türk müteahhitlerin yurt dışında üstlendikleri yeni proje tutarları yıllık 20-30 milyar dolar bandında gerçekleşirken, 2016 yılının ilk 9 ayında yurt dışında 4,1 milyar dolar değerinde proje üstlenilmiştir. Son dönemde üstlenilen proje tutarının geçmiş yıllarda üstlenilen proje değerlerinin belirgin şekilde altında kalması, büyük ölçüde Rusya, Libya ve Irak pazarlarındaki sorunlardan kaynaklanmıştır. Toplam yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin yaklaşık yüzde 35'ini oluşturan Rusya, Libya ve Irak pazarlarından doğacak kaybı dengeleyebilecek yeni fırsatlar için, Sahra Altı Afrika ve Güney Amerika ülkelerindeki potansiyel yatırımlar takip edilmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.


Yenigün, Türk müteahhitlik firmalarının dünyanın beş kıtasında rakipleriyle yüksek kaliteli üretimle başarıyla rekabet ettiğini belirterek, şunları kaydetti:


"Türk müteahhitler son 44 yıllık dönemde 110 ülkede yaklaşık 330 milyar dolar tutarında 9 bine yakın proje gerçekleştirmişlerdir. Türk müteahhitlerin uluslararası müteahhitlik faaliyetlerinde Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin toplam payı yüzde 90’ın üzerindedir. 


Pek çok Afrika, Avrasya ve Orta Doğu ülkesinde ve sadece müteahhitlikte değil, inşaat malzemeleri üretiminden, konut, sanayi ve turizme kadar uzanan çok çeşitli yatırım alanlarında faaliyet gösteren Türk müteahhitlik firmaları, uluslararası pazarda en zor projelerde, her çeşit iş ortamında, edindikleri zengin birikim ve deneyim ile rekabet güçlerini artırmaya devam etmektedir.


Dünyanın en hızlı büyüyen ikinci bölgesi olan Afrika'da, Orta Doğu'da, Rusya'da, Türkiye'de ve BDT ülkelerinde, önümüzdeki dönem itibariyle gerçekleştirilmesi öngörülen inşaat projelerinde, tecrübe paylaşımında bulunmak ve finansman imkanları ile ilgili olarak karşılıklı iş birliğimizi güçlendirmek, bizleri küresel arenada çok ileri düzeye taşıyacaktır. Türk firmalarının dünyada marka haline gelmiş proje uygulamaları ve sahip oldukları ciddi potansiyel ile Lübnanlı firmaların proje yönetimi ve teknik müşavirlik konusunda sahip oldukları üstünlüğü bir araya getirerek başarılı girişimlere imza atabiliriz."


Lübnan Müteahhitler Birliği Başkanı Maroun Helou ise Lübnan pazarında Türk müteahhitlerle kapsamlı projelerle büyümeye hazır olduklarını söyledi.


Toplantının açılışında Lübnan-Türkiye İş Konseyi Başkanı Wagih Bizri ve Lübnan’ın Ankara Büyükelçisi Mansour Abdallah da birer konuşma yaptı.


Açılış konuşmalarının ardından konuşmacılara plaket takdim edildi.


AA