Sektörel

Orta gelirliler 4 bin TL'den başlayan taksitle ev sahibi olacak! 1 milyon liralık kredide aylık taksit ne kadar?

Orta gelirlileri konut sahibi yapacak yeni model ile ilgili detaylar peş peşe açıklandı. ‘Yeni Evim Kampanyası’ndan evi olmayan vatandaşlar faydalanabilecek. İşte o kampanyanın tüm detayları...  Kamu bankaları, kamu katılım bankaları ve müteahhit örgütlerinin katılımıyla orta gelir grubunun ev sahibi olmasını sağlayacak kampanya, gayrimenkul piyasasında heyecana neden oldu

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, merakla beklenen konut kampanyası ile ilgili ayrıntıları dün resmen duyurdu. 

Kamu bankaları, kamu katılım bankaları ve müteahhit örgütlerinin katılımıyla orta gelir grubunun ev sahibi olmasını sağlayacak kampanya, gayrimenkul piyasasında heyecana neden oldu. 

ki bakanlığın ortak çalışmasıyla hazırlanan Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim Kampanyası’ndan ilk defa konut dahibi olacak orta gelirli haneler faydalanacak. 

İşte yeni konut kampanyası ile ilgili merak edilen her şey...

Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre; Piyasada yürürlükte olan uzun vadeli konut kredisi faiz/kâr payı oranı aylık 1.20 yerine, kampanya kapsamında 0.69 şeklinde olacak.  Peşinat oranı ise konut değerinin yüzde 10'u seviyesinde ödenecek. 

Taksitli ödemelerde ilk üç senelik tutar için Hazine desteği sağlanırken, kredinin vadesi en fazla 15 sene olarak belirlendi. 

Taksitler 15 yıl boyunca hane gelirinin yüzde 40’ını aşmayacak. İlk 3 senede taksit tutarları, hane gelirinin yüzde 30’u seviyesinde seyredecek. 

Kampanya yalnızca sıfır evleri kapsayacak ve ikinci el konut alımında geçerli olmayacak. 

Kampanya şartları için Türkiye’nin üç bölgeye ayrıldığına dikkat çeken Bakan Nebati, "Kampanya çerçevesinde Türkiye; İstanbul 1. bölge; Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Muğla 2. bölge ve diğer tüm iller 3. bölge olmak üzere ayrıldı" dedi ve program kapsamında bankalar ve katılım finans kurumları tarafından sağlanacak finansman tutarlarını açıkladı. 

Finansman tutarları 1. bölge olan İstanbul’da en fazla 5 milyon TL, 2. bölgedeki illerde en çok 3 milyon TL, 3. bölgedeki iller  için de en fazla 2 milyon TL olarak belirlendi. 

"Kampanyadan İstanbul’da aylık geliri 80 bin TL’yi, ikinci bölgede 65 bin TL’yi, üçüncü bölgede 45 bin TL’yi geçmeyen haneler yararlanabilecek" açıklamasında bulunan Nebati, programdan faydalanacak kişilerin konutu olmaması ve son 1 sene içinde konut alacağı ilde konut satışı yapmamış olmasının gerektiğini belirtti. 

Bakan Nebati, konuya ilişkin "Ayrıca, 1. ve 2. bölgelerdeki illerimizde konut almak isteyen vatandaşımızın, son bir yılda bu illerde ikamet etmiş olması şartı aranacak" açıklamasında bulundu ve alınan konutların 5 sene boyunca satılamayacağını dile getirdi. 

Bakan Murat Kurum ise konu ile ilgili olarak Yeni Evim Kampanyası’nın toplamda 600 milyar liralık katma değer oluşturacağına, yeni başlayacak konutlarla şehirlerin ekonomisini büyüterek, istihdamını artıracağına dikkat çekti. 

Ev fiyatlarının yükselmemesi için komisyonun fiyatları sabit tutacağını ve denetleyeceğini de dile getiren Kurum, "Evi olmayan kardeşlerimize pozitif ayrımcılık yaparak, ilk etapta 100 bin ailemizi birkaç ay içinde ev sahibi yapacağız" açıklamasında bulundu. 

Yüklenici firmaların konut bedelinin yüzde 5'i kadar vatandaşlara destek sağlayacağını aktaran Bakan Kurum, "Vatandaşımız ülkemizin her yerinden bitmiş konutlardan alabilecek. Belirli bir oranda tamamlanmış ve devam eden konutlardan faydalanabilecek" şeklinde konuştu. 

Kampanya çerçevesinde vatandaşların bankalarla garantörlük sözleşmesini imzalamış yeni başlayacak projelerden yararlanabileceklerinin altını çizen Kurum, sözleşme sonrasında müteahhittin ilerlemesine göre satılan konuttan hak ediş ödemesi yapılacağını dile getirdi. Böylece vatandaşın projesinin kontrolünün sağlanacağını söyledi. 

Kurum, kampanya ile ilgili açıklamasını "İnşallah 81 ilimizde başlayan konut projeleri hızla tamamlanacak. Hem ulaşılabilir konut arzını artıracağız hem de kira fiyatlarını daha da düşürmüş olacağız" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

ÖRNEK TAKSİT HESAPLAMA 

1 milyon lira kredide aylık taksitler: 

1. sene: 4 bin 410 lira
2. sene: 5 bin 400 lira
3. sene: 6 bin 480 lira
4-5-6-7. sene: 10 bin 315 lira
Son 8 sene: 12 bin 697 lira

Bakan Nebati de "Vatandaşlarımızın ilk üç yılda ödeyecekleri aylık taksit tutarının belirli bir kısmını, kredinin toplam vadesi bitmeden geri ödenmek şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak biz üstleneceğiz" açıklamasında bulundu ve vatandaşların piyasa koşullarında aylık 1.20’den kredi kullandığında aylık ödemesi 13 bin 587 TL olurken; 0.69 ile kredi kullandığında, Hazine’nin de desteğiyle birinci yıl ayda 4 bin 410 TL taksit ödeyeceğini vurguladı. 

"Hanenin geliri 15 bin lira olduğunda bunun yüzde 30’u kadar taksit ödemiş olacak. İkinci yıl bu taksit 5 bin 400 TL’ye, üçüncü yıl 6 bin 480 TL’ye çıkacak" diye konuşan Nebati, 4. yılda Hazinr desteğinin sona ereceğini ve  taksit tutarının 10 bin 315 liraya yükseleceğini ancak yine de gelirin yüzde 39'una tekamül edeceğini belirtti. 

"1 milyon kredi kullanan bir vatandaş, 15 yılın sonunda 1 milyon 909 bin TL geri ödeyecek" açıklamasında bulunan Nebati, şu anki piyasa koşullarında ise 1 milyon lira kredi alındığında, 15 senenin sonunda 2 milyon 445 bin lira ödenmesi gerektiğini açıkladı. 

Orta gelirliye konut projesi! İşte 5 farklı kredi tutarına göre örnek ödeme tablosu

TOKİ orta gelir konut projesi 2023! Orta gelirliye konut kampanyası ne zaman başlıyor 2023?

Müjdeli haber peş peşe geldi! Orta gelirli 0,69 faizle ev sahibi olacak! Yeni Evim Konut kampanyasından kim faydalanacak