Sektörel

Orta Gelirliye Konut Kampanyası sektörü kilitledi! Konut satışlarında süreler 1-2 aydan 6 aya yükseldi! 

Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası'nın açıklanacak olması, konut sektörünü kilitledi. Konut satışlarında süreler 1-2 aydan 6 aya yükseldi. İşte ayrıntılar...  Bugün ayrıntıları duyurulacak olan Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası da piyasayı kilitleyince, konut satışlarında süreler 1-2 aydan 6 aya kadar yükseldi

Sosyal konut projesinin, gayrimenkul pazarından önemli bir oranda alıcıyı çektiği gündeme geldi. 

Bugün ayrıntıları duyurulacak olan Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası da piyasayı kilitleyince, konut satışlarında süreler 1-2 aydan 6 aya kadar yükseldi. 

Ayrıca piyasada kredi kaynaklı finansmana erişim probleminden dolayı bazı bölgelerde durağanlık yaşandığına ve fiyatların gerileme eğilime girdiğine dikkat çekiliyor. 

İşte ayrıntılar...

Ekonomimcom'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; gayrimenkul sektörü temsilcilerine göre, konut pazarının 2023 yılındaki seyrini finansmana erişim imkanı sağlayan kampanyalar belirleyecek. 

Diğer taraftan ilk çeyrekte konut kaynaklı ekonomik büyüme bekleyen hükümetin hem müteahhitleri hem de alıcıları destekleyici bir kampanya hayata geçireceği, bu sebeple senenin ilk aylarında buna bağlı olarak satış ve fiyatlarda artış başlayacağı da tahmin ediliyor. 

Konutta satış aralıklarının uzadığının altını çizen İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan, konu ile ilgili açıklamasında eski satış hızının kalmadığına ve adetlerin gerilediğine dikkat çekti.

Fiyatların da durağanlaştığını dile getiren Ulvi Özcan, "Sadece Rusların ve Ukraynalıların alımları ve kiralamaları piyasaya dinamizm sağlıyor" açıklamasında bulunan Özcan, fiyatı 5 ile 10 milyon TL olan gayrimenkullerin 1-2 ayda satılırken, şimdi 5-6 ayda satıldığını belirtti. 

Kredi kısıtlamaları sebebiyle halihazırda piyasada fiyatların yerinde kaldığına vurgu yapan Eva Gayrimenkul Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı da konu ile ilgili açıklamasında, daha çok tok satıcıların ve gerçek alıcıların piyasada görüldüğünü aktardı. Yatırımcının borsaya gittiğini dile getiren Yazıcı, herkeste faiz düşecek beklentisi olduğuna, bu sebeple piyasaya yeni konut çıkarılmadığına dikkat çekti. 

Piyasaya yeni konut çıktığında da yüksek beklentiyle çıktığının altını çizen Yazıcı, "Kredi kullanma yolu kapandığı için fiyatlar hızla artmıyor. Finans imkanları açıldığında konut fiyatlarını durdurmak zor olur" ifadelerini kullandı ve bu sebeple kontrollü kredi verilmesi gerektiğini belirtti. 

Zingatcom Ticari ve Satış Direktörü Eser Karaismailoğlu da konut kredilerine erişimde yaşanan sorunlar sebebiyle ipotekli satışlarda durağan bir piyasa olduğuna vurgu yaptı ve açıklanması beklenen kampanyasının da durgunluğu artırdığını söyledi. 

Karaismailoğlu, “3-4 aydan bu yana süren bir durağanlık söz konusu” dedi ve piyasanın kampanyayı fiyatlamaya çalıştığına dikkat çekti. 

KÖPÜK FİYATLAR DÜŞECEK 

Şu anda piyasaların çok sakin olduğuna vurgu yapan İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, konuyla ilgili açıklamasında normalde yıl sonunun hareketli geçtiğini ancak fiyatların yüksek olduğunu ve başlaması beklenen kampanyanın da piyasadan talebi çektiğini belirtti. 

Açıklamasında "Sadece sosyal konuta 8 milyon müracaat var. Bu da piyasadan 8 milyon müracaatın çekilmesi demek. Bunun yaklaşık 1 milyonu gerçekleşecek. Yani 1 milyon alıcının piyasadan çekilmesi demek" diye konuşan Aşa, yeni kampanyada kredinin 7 milyon TL sınırının söz konusu olduğunu dile getirdi. 

"Şu anda, ödeme gücü bakımından 3 ila 4 milyonluk evi alacak, cebinde 1 milyonu olan bir kitle istediği gibi ev bulamıyordu" diyen Aşa, şimdi kredi paketi çıkarsa 1 milyon adetlik talebi de bunların çekeceğinin altını çizdi. 

Fiyatlarda Ağustos'tan bugüne köpük kısmının gittiğine dikkat çeken Aşa, köpüğün bir miktar faha gitmesini beklediğini belirtti.  Aşa, açıklamasını "Köpüğün bir miktar daha gitmesini bekliyoruz. İnşaat maliyeti fi lan derken eskiden 1 milyon TL olan konut şu anda 5 milyon TL’ye çıktı. Köpüğün gitmesiyle 3 ila 3.5 milyon TL’ye gerileyebilir" ifadelerini kullanarak sonlandırdı. 

Ocak ayı ofis kiralarına yüzde kaç zam yapılacak? 2023 iş yeri ve ofis kiraları ne kadar oldu? 

Çalışan EYT'liler dikkat! Maaş tam bu kadar olacak! Sakın bu haklarınızı gözden kaçırmayın!

Altında fırtına değil tsunami geldi! Bu rakamları görenlerin gözleri yuvalarından fırladı! 4 Ocak 2023 altın fiyatları