Sektörel

Orta gelirliye konut projesinde taksitler kaç lira olacak? Kim ne kadar ödeyecek? Hemen bu rakamlara bakın! 

Orta gelir grubuna yönelik Yeni Evim konut kampanyasının 16 Ocak 2023 tarihi itibarıyla başlayacağı açıklandı. Orta gelirliye konut projesinde taksitler kaç lira olacak? Kim ne kadar ödeyecek? Hemen bu rakamlara bakın!  Önce TOKİ İlk Evim, İlk İş Yerim projesi açıklandı, geçtiğimiz günlerde de orta gelir grubuna yönelik Yeni Evim kampanyası hayata geçirildi

Son zamanlarda fahiş artışların gözlendiği konut fiyatlarına karşı hükümet kampanyalarını peş peşe duyurdu. Önce TOKİ İlk Evim, İlk İş Yerim projesi açıklandı, geçtiğimiz günlerde de orta gelir grubuna yönelik Yeni Evim kampanyası hayata geçirildi. 

Orta gelir grubuna yönelik Yeni Evim konut kampanyasının 16 Ocak 2023 tarihi itibarıyla başlayacağı açıklandı.

16 Ocak'tan itibaren, Yeni Evim kampanyası için belirlenen bankalara başvurular yapılabilecek. Aynı tarih itibarıyla açılacak olan webv sitesinden de kampanya ile ilgili tüm detaylar ve gelişmeler takip edilebilecek. 

Yeni Evim konut kampanyası kapsamında herhangi bir başvuru ücreti alınmayacak. Kampanyada şehirler bölgelere ayrıldı. Program kapsamında İstanbul 1. Bölge olarak belirlenirken; Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2. bölge, diğer şehirler de 3. bölge olarak belrilendi. 

81 ilde geçerli olacak Yeni Evim konut kampanyası ile, ilk etaptaa 100 bin konutun satışı hedefleniyor. 

Peki Yeni Evim kampanyası ödeme planı nasıl? Aylık taksitler kaç lira? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları...

Sözcü'de yer alan habere göre; Yeni Evim konut kampanyasına başvuru yapacak vatandaşların kendilerine ait evlerinin olmaması gerekiyor. 

Kampanya kapsamında, tamamlanmış konutlar, belirli bir oranda tamamlanmış ve bankaların kredi verme kriterlerine uygun konutlar ve yapımına başlanacak olan konutlar için başvuru alınacak. 

1. bölgede azami geliri 80 bin olan, 2. bölgede 65 bin, 3 bölgede azami geliri 45 bin TL olan vatandaşların yararlanabileceği kampanya çerçevesine kooperatif üyeleri hisseli tapu sahipliği, bağış yoluyla bağış sahipliği olanlar dahil edilmedi. 

Yeni Evim konut kampanyası çerçevesinde Taksitler hane gelirinin yüzde 40’ını aşmayacak; hatta pek çok taksitte yüzde 25-30’lar seviyesine bile inebilecek. 

Azami 15 sene vade ile sunulacak kredide 0.69'dan başlayan faizler uygulanacak. 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, orta gelirlilere yüzde 0,69 faizle 15 yıl vadeyle konut sahibi olmma fırsatı sunacak olan ‘Yeni Evim Kampanyası'nda örnek ödeme planını açıklamıştı. 

Bakan Nebati, konuyla ilgili açıklamasında, Bugün bir vatandaşımız yüzde 1,2 ile 1 milyon TL'lik kredi kullanıldığında 13 bin 587 TL aylık taksitle konut sahibi olabilir.

Yeni sistemde ise vatandaşımız, ilk 3 yılda yüzde 0,69 ile ilk yıl aylık 4 bin 410 TL'lik taksit ödeyecek" ifadelerine yer vermiş ve yıllık 52 bin 922 liralık ödeme yapılacağını belirtmişti. 

"İkinci yıl ise hanehalkı 5 bin 400 TL taksit ödüyor. Üçüncü yıl taksitler 6 bin 480 TL oluyor. İlk 3 yılda tüm yükü biz almış oluyoruz" açıklamasında bulunan Nebati, vatandaşların kira öder gibi sisteme dahil olacağını dile getirdi. 

Dördüncü taksitin senede 10 bin 315 liraya yükseldiğini dile getirdi ve "Her geçen yıl 10 bin 315 TL sabit kalmak kaydıyla son 8 yılda 12 bin 697 TL'ye çıkarılarak tüm ödeme miktarı 1 milyon 909 bin 570 TL'ye gelmiş oluyor" ifadelerini kullandı. 

5 MİLYON LİRALIK KREDİNİN AYLIK TAKSİTİ KAÇ KİRA OLACAK? 

Bakan Nebati'nin açıkladığı hesaplama 1 milyon liralık kredi çekenlerin ödeyeceği taksitlerden oluştu. 

Peki 5 milyon lira kredi çeken vatandaşa da 0,69 faiz oranı mı uygulanacak? Gayrimenkul değerleme uzmanı Ahmet Büyükduman, konuyla ilgili açıklamalarda buludu. 

Gayrimenkul değerleme uzmanı Ahmet Büyükduman, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında 0,69 faiz uygulanması durumunda 2 milyon TL'lik kredi çeken vatandaşın yaklaşık 20 bin lira, 5 milyon lira kredi çekenin ise yaklaşık 50 bin lira aylık taksit ödeyeceğini dile getirdi. 

Buna göre, tüm kredi tutarlarına aynı faiz oranı, yani yüzde 0,69 faiz uygulandığı takdirde 2 milyon TL kredi çeken bir vatandaş aylık 19 bin 438 lira taksit ödemesi yapacak. 

3 milyon TL'lik kredi kullanan aylık 29 bin 157 TL, 5 milyon TL'lik kredi kullanan ise aylık 48 bin 594 lira taksit ödemesi gerçekleştirecek. 

İlk 3 sene için bu tutarların önemli bir kısmı Hazine tarafından üstlenilecek.  

Gram altın ne 1.450 TL ne de 1.650 TL olacak! Gram altın tam tamına bu kadar olacak! İslam Memiş son noktayı koydu

Memur zammını protesto eden KESK meydana indi! Hükümetten ne kadar zam talep etti?

TOKİ'den 2023 müjdeleri peş peşe geldi! Tam 1.594 TL taksitle konut satacak! Başvuruları sakın kaçırmayın!