Orta sınıf özel hastanelere gidemiyor!
Orta sınıf, özel hastanelerden resmen koptu. Özel Hastaneler Derneği Başkanı Reşat Bahat, SGK’nin enflasyon oranında yükseltmediği fark ödemeleri nedeniyle özel hastanelerin orta sınıf için pahalılaştığını ifade etti. Konut ve araba alma hayalinden kopan ücretli çalışan orta sınıf, sağlıkta da özel hastanelere gidemez hale geldi
Mevcut ekonomi politikaları orta sınıfı eritmeye devam ediyor. Konut ve araba alma hayalinden kopan ücretli çalışan orta sınıf, sağlıkta da özel hastanelere gidemez hale geldi. Dört sene önce Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) yılda 100 milyon hasta özel hastanede tedavi olabilirken bu rakam 66 milyona indi.
Cumhuriyet’in haberine göre, özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, Türkiye’nin sağlık sisteminde son birkaç yıldır sorunlar yaşandığını söyledi. Türkiye’de sayıları 560’a ulaşan özel hastanelere yükselen fiyatlar yüzünden vatandaşın artık daha az geldiğini ve bu durumda hastanelerin sağlık turizmine yöneldiğini ifade eden Bahat, vatandaşın talebindeki azalışın sebebini SGK’nin özel hastane farklarını enflasyon kadar yükselmemesinden kaynakladığını aktardı.
İşte detaylar...
Son 15 senede SGK’nin toplam hizmetlerde yalnızca yüzde 10 zam yaptığının altını çizen Bahat, maliyet artışları yüzünden özel hastanelerin alım gücü düşen vatandaşa pahalı gelmeye başladığını kaybetti. Bahat, şunları söyledi:
“Bazı işlemlerde önemli zamlar olsa da toplam hizmetlerin hepsini ele aldığımız zaman yalnızca yüzde 10’a denk geliyor yapılan zam. Bizim maliyetlerimizde yüzde 100’ü aşan zamlar olduğundan mecburen fiyat artırıyoruz. Orta sınıf yurttaş da özel hastanelerden koparak kamu hastanelerinin yükünü artırdı. Özel hastaneler boş kaldı. Bu nedenle, sağlık turizmine yöneldi. Fakat biz en başta kendi yurttaşlarımıza ulaşılabilir ve kaliteli hizmet vermeyi arzuluyoruz.”
"YILDA 2 BİN ‘UZMAN’ GÖÇÜYOR"
Sağlıktaki yanlış planlama ve uygulamalar nedeniyle önemli bir problemin de nitelikli uzmanları kaybetmek olduğuna vurgu yapan Bahat, bu konuda da şu ifadeleri kullandı:
“2008 yılında bir düzenlemeyle beraber özel hastanelere büyüme sınırı getirildi. Yatak doktor ve ekipman sayılarına kota uygulaması var. 2008 yılından bugüne kadar 560 özel hastaneye yalnızca birer hekim kapasitesi verildi. Bizim doktor kotamız yükseltilmediği için kamuda çalışmak istemeyen uzmanlar da yurt dışına kaçıyor. Biz önceden hekimlerimize vize alamazdık. Şimdi Avrupa’dan davet mektubu gönderiyorlar uzman hekimlerimize. Senede 2 bin doktor gitmek için müracaat ediyor. Uzman gittiği zaman asistan da gidiyor yatırımcı da. Uzman yetiştirmek 15 sene sürer. Bu öyle basit bir mesele değil. Bize daha çok branş ve hekim tahsis edilmeli. Belli oranda yatak artışı olmalı ya da senede ne kadar büyüyeceğimizi söylemeliler. Bizim sektörde büyüme kotamız bulunuyor. Hal böyle olunca ne vatandaşlara ulaşılabilir bir sağlık hizmeti sunulabiliyor ne de hekimlere daha rahat çalışma şartları sağlanabiliyor. Yatırımcılar da kaçıyor. Sektörde yalnızca birbirimizin ruhsatını alarak büyüyebiliyoruz. Bu da sektörü değil şahısları büyütüyor.”
İş dünyasından seçim sonuçlarına ilişkin açıklamalar!
A101’de temizlik kova seti 275 TL’ye, 16’lı kâğıt havlu 100 TL’ye, toz deterjan 190 TL’ye düştü!
Kültür ve Turizm Bakanlığı rekor sayıda personel alacak! Detaylar ve başvuru koşulları belli oldu!