Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki istikrarsızlık seramik sektörünü vurdu!
Uşak Ticaret ve Sanayi Odası ( UTSO ) Başkanı Mustafa Kuvvet, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki savaş ve çatışma ortamının, Türk seramik sektörünü olumsuz etkilediğini belirtti.
Kuvvet, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin büyüyen ekonomisi ve güçlenen üretim ağıyla gelişirken çevre ülkelerde yaşanan gerilim ve çatışma ortamının bazı sektörleri olumsuz etkilediğini, bunların başında da seramik sektörünün geldiğini anlattı.
Irak, Suriye ve Libya başta olmak üzere Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki istikrarsızlık ve çatışmaların komşu ülke ekonomilerine de etki ettiğini belirten Kuvvet, kısa vadede bu ülkelerdeki sorunların çözülmesini beklemediklerini bunun için alternatif pazarlara yönelimin zorunlu olduğunu ifade etti.
Geçen yılın 9 aylık bölümünde Irak'a 210 milyon 790 bin dolar, Libya'ya 157 milyon 867 bin dolarlık ihracatın gerçekleştirildiğini, bu yılın aynı döneminde ise Irak'a 157 milyon 165 bin, Libya'ya ise 89 milyon 43 bin dolarlık ihracatın yapıldığı bilgisini veren Kuvvet, şöyle konuştu:
"Bir önceki yıla göre bölge ülkelerine gerçekleştirilen ihracat yüzde 28 azaldı. Bölge ülkelerindeki istikrarsızlık pek çok sektörü etkiliyor ancak seramik sektörü bundan daha çok etkileniyor diyebiliriz. İlimizde 2013 yılının ilk 9 ayında 24 milyon 143 bin dolar olan seramik ve toprak ürünleri ihracatı, 2014 yılının aynı döneminde 17 milyon 334 bin dolara geriledi. Dokuz aylık ihracat verilerine göre yüzde 28'lik bir azalış söz konusu. Bölge ülkelerine istikrarın gelmesi Türkiye olarak en büyük arzumuz."
Son 3 yılın en düşük ihracatı
Seranova Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Alper ise haziran ayında Irak'a gerçekleştirdikleri ihracatın son 34 ayın en düşük seviyesinde olduğunu söyledi. Irak'ın Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkelerin başında geldiğini ifade eden Alper, "Ülkenin büyük bölümünde can ve mal güvenliği neredeyse kalmadı. Suriye ve Libya'da da öyle. Bu üç ülke bizim için çok önemliydi. Artık neredeyse işler durma noktasına geldi. Bir an önce bölgeye istikrar gelmesini diliyoruz. Firma olarak bölge ülkelerine ihracatımız yüzde 45 oranında düştü" dedi.
Seramik sektörünün en büyük hedef pazarları arasında Almanya, İngiltere, Balkan ülkeleri, ABD, Kanada ve Batı Afrika ülkelerinin yer aldığını dile getiren Alper, yeni pazar arayışlarında başarılı olmak zorunda olduklarını ifade etti.
Seramik sektöründe enerji maliyetinin toplam üretim maliyetinde yüzde 40'lık bir paya sahip olduğunu vurgulayan Alper şu bilgileri verdi:
"Bugün İran seramik firmalarına bedava enerji veriyor. Bizim uluslararası pazarda seramik sektörünün lider ülkeleriyle yarışabilmemiz için bazı teşviklere ihtiyacımız var. Bu ihtiyaç son bir kaç yılda daha da arttı. Hedef pazarlar belirlenirken doğru adımlar atılması gerekli. Almanya'ya ihracatımız artıyor, İngiltere ve İtalya'ya olan ticaretimizde artıyor. Bunlar umut verici gelişmeler. Ancak Avrupa ülkelerinde kar payları çok düşük"
Hürriyet