Sektörel

Ortak alanların işgali halinde ne yapılabilir?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''ortak alan işgali'' konulu soruyu yanıtladı. İşte, Tamer Heper'in yazısı... 

Binamız 52 bağımsız bölümlü. Sığınak ve kapıcı dairemiz var ama bu yerleri müteahhit işgal etmiş, büro olarak kullanıyor. Kendisine bu yerleri bize teslim etmesini söylediğimizde “Git resmi yoldan al” diyor. Bunun resmi yolu nedir? Belediyeye başvursak olur mu? ● M.K. 

 

Kat mülkiyetine tabi binalarda sığınak ve kapıcı dairesi gibi yerler ortak alandır. Okuyucumun anlattığı durumda ortak alanlar işgal altında. Bu yerleri anayapıda bağımsız bölüm maliki olsa dahi herhangi biri amacı dışında kullanamaz, buna müteahhit de dahil. Bu durumda müdahalenin önlenmesi talebi ile mahkemeye başvurulur.

 

Mahkemece keşif sonucu ortak alanların işgal edildiği kanaati hasıl olursa bu yerlerin boşaltılmasına eski hale getirilmesine karar verilir.

 

KARAR ALMAK ŞART DEĞİL 
Karara rağmen işgal eden boşaltmaz ise gereği icra müdürlüğü tarafından yapılır. Hatta bu yerin kullanılmasından dolayı işgalciden bir kullanma bedeli dahi talep edilebilir. Elde edilecek gelir binanın ortak geliri olur. Kat malikleri kurulunda bunun için karar alınabilir. Müdahalenin önlenmesi talebi için kat malikleri kurulundan karar almak şart değildir.

 

Bağımsız bölüm malikleri de dava açabilir. Yapacağınız şey, diğer daire sahipleri ile görüşüp davayı birlikte mi yoksa tek başınıza mı açacağınız hususunda bir karara varmaktır. Bu dava için zaman aşımı da yoktur.