Genel

Ortak miras nasıl bölünür? Anlaşmalı miras paylaşımı nasıl yapılır?

Ortak miras konusu çoğu kişinin başını ağrıtmaktadır. Devlet dairelerinde yapılan işlemler ile uğraşmak istemeyenler, bu konuda kısa ve öz bilgileri araştırmaktadır. İşte bu konuda merak edilen detaylar!Miras kalan evin ya da gayrimenkulün satışı için de hissedarlar tapuya gitmeli veya bir temsilci ataması yapmalıdır

ORTAK MİRAS EV NASIL SATILIR?

Miras kalan gayrimenkul bu arsa, konut veya dükkan olabilir, satılabilmesi için de tüm varislerin ortak kararı gerekmektedir. Miras kalan evin ya da gayrimenkulün satışı için de hissedarlar tapuya gitmeli veya bir temsilci ataması yapmalıdır. Anlaşmazlık yaşandığında ise Sulh Mahkemesine başvuruda bulunulabilir.

Peki “Ortak miras nasıl bölünür? Anlaşmalı miras paylaşımı nasıl yapılır?” İşte miras paylaşımına dair merak edilen bu ve diğer soruların yanıtları…

ORTAK MİRAS NASIL BÖLÜNÜR? ORTAK TAPUDA BİRİ ÖLÜRSE NE OLUR?

Miras, mirasçılara kendiliğinden ve bir bütün olarak nakledilir. Ama taşınmazlarda hak sahipliğinin tapu ile ispat edilmesi ile birlikte taşınmaz, kendi adlarına tescil ettirilmesi gerekmektedir. Miras bırakanın birinci dereceden mirasçıları altsoyu, çocuklarıdır. Çocuklar, cinsiyet farkı gözetmeksizin eşit olacak şekilde mirasçı olurlar.

Miras bırakanın altsoyu ile beraber mirasçı olursa, mirasın dörtte biri, miras bırakanın ana ve baba zümresi ile beraber mirasçı olur ise, mirasın yarısı, miras bırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olur ise, mirasın dörtte üçü, bunlar da bulunmuyor ise mirasın tamamı eşe kalmaktadır. Burayı açarsak, başka hiçbir mirasçı yoksa tüm miras eşe kalır. Ancak mirasçı bırakmadan ölen kimsenin mirası doğrudan Devlete geçer.

ANLAŞMALI MİRAS PAYLAŞIMI NASIL YAPILIR?

Miras paylaşımı sözleşmesinin, noterde resmi şekilde yapılacak diye bir gerekçe yoktur, adi yazılı şekilde gerçekleştirilebilir. Miras paylaşımı sözleşmesinin geçerli olması için, tüm mirasçıların sözleşmeye katılmasına ve irade beyanlarının karşılıklı olacak şekilde ve birbirine uygun olması gereklidir.

TAPUSUZ MİRAS PAYLAŞILIR MI?

Tapusuz gayrimenkullerin satışı konusunda tapusuz gayrimenkulleri üzerinde mülkiyet hakkı bulunan tapusuz gayrimenkullerin sahipleri, gayrimenkulü tapuya kayıt ve mülkiyetlerini de tescil ettirmez ise, bu mülkiyetleri üzerinde tasarruf edemeyecekleri için bu mülkiyeti de başkalarına veremez devrini gerçekleştiremez.