Emlak Terimleri

Ortak yerlere müdahalenin önlenmesi!

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 19. maddesinin 2. fıkrası hükmüne göre, kat malikleri bütün kat maliklerinin rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesis yapamazlar...

Ortak yerlere müdahalenin önlenmesi


Kat Mülkiyeti Kanununun 16. maddesinde de kat maliklerinin ortak yerlerde sahip oldukları kullanma hakkının ölçüsünün, aksine sözleşme olmadıkça her kat malikine ait arsa payı ile oranlı olduğu öngörülmüştür. Yargıtay'ın yerleşmiş uygulamalarına göre bu kullanmanın da ortak yerlerin niteliğine ve tahsis amacına uygun bulunması gerekir ve bu yerler, oybirliğiyle alınmış kat malikleri kurulu kararı veya yönetim planında bir hüküm olmadıkça, kısmen de olsa kat maliklerinden birisinin sabit kullanımında tutulamaz.


Ortak yerlere olan haksız müdahale, izinsiz işgal, tadilat, değiştirme gibi işlemler karşısında ortak yerlere müdahaleyi önleme davası açılabilir. Aşağıda bu davayı açmak için gerekli dilekçe örneğini bulabilirsiniz.



Ortak yerlere müdahalenin önlenmesi davası dilekçe örneği:


                         

                         ..... MAHKEMESİNE


 


                                                                                                                       ANKARA


 


 


DAVACI                         :.......


 


VEKİLİ                           :.......


 


DAVALI                          :.......


 


KONU                            :Ortak Yere Yapılan Müdahalenin Önlenmesi Talebimiz Hk.


 


AÇIKLAMALAR              :Müvekkilim....... adresinde bulunan ve ....... İli, ....... İlçesi, ....... Mahallesi, .......pafta, ....... ada, ....... parselde tapuya kayıtlı ana taşınmaz üzerinde bulunan .... no lu .. arsa paylı bağımsız bölümün malikidir. Davalıda aynı taşınmazda ... no lu .. arsa paylı bağımsız bölümün malikidir.


 


Davalı diğer kat maliklerin izni olmadan../../.... tarihinde ortak yerlerden olan bahçeye garaj yaptırmak suretiyle mülkiyet hakkına müdahalede bulunmuştur.


 


Davalıya bu durumu düzeltmesi için yapılan sözlü uyarılar sonuçsuz kalmış bunun üzerine kendisine .......liğinden ....... tarih ve ....... yevmiye no lu ihtarname keşide edilmiştir. Bu ihtarnameye rağmen de davalı ortak yere yapmış olduğu garajı yıkmamıştır.


 


Bu nedenlerle ortak yere yapılan müdahalenin önlenmesi için bu davanın açılması zorunluluğu doğmuştur.


 


H. NEDENLER : Kat Mülkiyeti Kanunu ve İlgili Mevzuat


 


DELİLLER  : Tapu Kaydı, İhtarname,Keşif ve Bilirkişi İncelemesi


 


İSTEM SONUCU      : Arzedilen nedenlerle davalının ortak yere yaptığı müdahalenin önlenmesine, bahçeye yaptırdığı garajın kaldırılarak eski hale getirilmesine, yargılama giderlerinin davalıya yükletilmesine, 1136 Sayılı Avukatlık Kanununun 4667 Sayılı Kanunla değişik 164/son fıkrası uyarınca karşı taraf vekalet ücretinin Avukat olarakadımıza hükmedilmesine karar verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz........

 


                                                                                                               DAVACI  VEKİLİ




Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com