23 / 12 / 2024

Ortaklığın giderilmesi davası kim tarafından açılabilir?

Ortaklığın giderilmesi davası kim tarafından açılabilir?

Ortak mülkiyette gayrimenkule sahip olan kimselerin ortaklığın giderilmesi istemi için dava açması gerekiyor. Peki, ortaklığın giderilmesi davası kim tarafından açılabilir?



Ortaklığın giderilmesi davası kim tarafından açılabilir?

Herhangi bir taşınmaza ortak mülkiyet ile sahip olan bireylerin, bu ortaklıktan kendilerine düşen payın taksim edilmesi yada mahkeme yoluyla satışının gerçekleştirilip payı oranında bir bedelin ödenmesi işlemine ortaklığın giderilmesi davası deniyor. 


Ortaklığın giderilmesi için açılacak olan ortaklığın giderilmesi davalarının amacı ortakların paylaşımda yaşadıkları uzlaşmazlığın giderilmesi olarak karşımıza çıkıyor. 


Ortak malın, ya da ortak gayrimenkulün taksiminin nasıl yapılacağının çözülememesi ortaklığın giderilmesi davası ile belirleniyor. 


Medeni Kanun hükümlerine göre, gayrimenkulün ortaklar arasında paylaşımı konusunda çıkan uzlaşmazlık, açılacak olan ortaklığın giderilmesi davasıyla çözümlenmesi gerekiyor. Peki, ortaklığın giderilmesi davası kim tarafından açılabilir?


Ortaklığın giderilmesi (izale-i şuyu) davasında dava açma hakkı yalnızca ortaklarda olarak karşımıza çıkıyor.  O mala ya da gayrimenkule ortak olmayan bir kişi tarafından ortaklığın giderilmesi (izale-i şuyu) davası açılamıyor.  4721 sayılı Türk Medeni Kanunu 698. Maddesinde ortaklığın giderilmesi davasını kimlerin açabileceği belirtiliyor. 


Ortaklığın giderilmesi (izale-i şuyu) davasını ortaklardan birisi açabileceği gibi, bir kaç ortak diğer ortaklara da açabiliyor. Kanuna göre ortak mal ya da gayrimenkulün paydaşlarından birisinin paylaşımı isteme hakkı bulunuyor. 


İzale-i şuyu davasının açılamayacağı durumlar!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön