Köşe yazıları

Ortaklığın giderilmesi davasında nasıl anlaşma yapılmalı?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde ortaklığın giderilmesi davasında anlaşma yapılmasını kaleme aldı.

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde ortaklığın giderilmesi davasında anlaşma yapılmasını yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Toplam sekiz kişi muhtelif gayrimenkullere ortak olarak sahibiz. Biri ortaklığın giderilmesi davası açtı. Dava görülmekteyken bir araya gelip aramızda anlaştık. Bir kısmımız bazı gayrimenkullere tek başına sahip olacak bir kısmı da nakit olarak para alacak. Bu anlaşmayı uygulamak için ne yapmamızı önerirsiniz?" sorusunu yöneltti.

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Doğrusu davaya kadar yansımış bir ihtilafta tarafların bir araya gelerek sulhen bir sonuca varmış olmaları takdire değer. Keşke tüm ihtilaflar bu şekilde sonuçlansa... Madem ki bir anlaşmaya varılmış okuyucumun yapacağı şey, hep birlikte tapu müdürlüğüne gidip gayrimenkullerin paylaşımlarını tapu müdürlüğünde gerçekleştirmektir.

Hep birlikte başvurulması durumunda bu işlem tapuda tamamlanır. Ancak öncesinde bunun bir akde bağlanmasını bir teminat olarak görüyorlarsa bu bölüşümü yazılı hale getirip birlikte imzalamaları da mümkündür. Ama eldeki böyle bir sözleşme tek başına tapuda birinin işlem yapmasına yetmez.

***

Bu işlem için tüm ortaklar bir araya gelip tapu müdürlüğüne gidemiyorlarsa birilerine noterde vekaletname çıkararak bu işlemi vekil marifeti ile yapabilirler. Bu işlem için verilecek vekalet özel bir vekalet. Düzenleme şeklinde vekalet olacağı için vekaletname çıkarırken bu hususun notere söylenmesi gerekir.

***

Peki açılmış dava ne olacak? Anlaşma durumunda davayı açan kişi mahkemesine bir dilekçe vererek davadan vazgeçtiğini bildirecek veya tapu işlemleri tamamlandığında mahkemeye durumu bildirip davanın konusunun kalmadığı bildirilecek.

Ortaklığın giderilmesi davasında tedbir talep edilebilir mi?