Emlak Terimleri

Ortaklık giderme davası nedir?

Türk Medeni Kanunu gereğince paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Bu maddeye göre ortaklık giderme davası açabilecek kişiler taşınmaz malın paydaşı olan kişilerdir. Peki, ortaklık giderme davası nedir? Nasıl açılır?

Ortaklık giderme davası nedir?

Türk Medeni Kanunu gereğince paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Bu maddeye göre ortaklık giderme davası açabilecek kişiler taşınmaz malın paydaşı olan kişilerdir. 


Gayrimenkule ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılması için ortaklık giderme davası açılabiliyor.


Bu dava, ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülmesi için açılıyor.


Taşınmazın bölünebilir nitelikte olması halinde mahkemece taşınmazın aynen paylaştırılmasına, aksi durumda açık arttırma yolu ile satılmasına karar veriliyor.


Ortaklık giderme davasında dava açma hakkı paydaşlara ait oluyor. Ortaklık giderme davası sulh hukuk mahkemelerinde görülüyor. 


Hakkında paydaşlığın giderilmesi davası açılacak olan taşınmaz hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesi yetkili oluyor.


Ortaklığın giderilmesi davasının açılamayacağı haller!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com