Ortaköy Camii Mayısın ilk haftası açılıyor!
İstanbul Boğazı’nın kenarında bulunan, vatandaşların “ tarihî Ortaköy Camii ” olarak bildiği Mecidiye Camii’nin restorasyon çalışmalarında nihayet sona gelindi. Mayısın ilk haftasından itibaren ibadete açılacak...
İstanbul Boğazı’nın kenarında bulunan, vatandaşların “tarihî Ortaköy Camii” olarak bildiği Mecidiye Camii’nin restorasyon çalışmalarında nihayet sona gelindi.
Dört yıla yakındır süren restorasyondan sonra caminin açılmasına sayılı günler kaldı. Mayısın ilk haftasından itibaren ibadete açılacak tarihi cami aslına uygun şekilde restore edildi. Son yapılan restorasyonla cami 6. kez restore edilmiş oldu. Yaklaşık dört yıl süren restorasyon çalışmalarında 10 milyon TL harcandı.
Camide yapılan çalışmalar dış cephe konservasyonları ile başladıktan sonra minare onarımları tamamlandı. Daha sonra ana kubbe kurşunları değiştirildi. Cami harimi ve hünkar kasrında sıva raspaları, ahşap kapı ve pencerelerin tamiri tamamlandı. Ayrıca cami hariminde bulunan betonarme döşemelerin tamamı kaldırıldı, ahşap karkaslar yapıldı. Son olarak da cami harimindeki alçı ve statükoların konservasyonları gerçekleştirildi.
Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre caminin restorasyon bitiş tarihi 5 Mayıs olarak planlandı. Sultan Abdülmecit tarafından 1853 yılında mimar Nigoğos Balyan’a inşa ettirilen Ortaköy Camii’nin dış cephesinde tahmin edilenden dört kat fazla iş çıktı. Camide çalışmaların uzama sebebi ise bir önceki restorasyonda yapılan hatalar. Öyle ki restorasyon çalışmalarında çimento bile kullanılarak tarihi yapı bozulmuş. Yetkililer restorasyonun tavandan düşen sıvalar nedeniyle yapılan şikayetler üzerine başladığını belirtti. Abdülmecid tarafından 1853’te ibadete açılan cami klasik Osmanlı mimarisinden modern usule geçişin en önemli eserlerinden birisi. Bu camiide eski klasik dikdörtgen, ahşap kepenkli pencerelerden devasa pencerelere geçilmiş. Ortaköy Camii, son derece şeffaf, ferah, aydınlık cami sistemlerine geçilen barok tarzının en önemli eseri.
Zaman Gazetesi