Genel

Ortaköy Vadisi imara açılıyor!

Beşiktaş’ın merkezinde yeni bina yapmak için yer, hemen hemen yok. İşte bu yüzden Ortaköy Vadisi imara açılıyor. Bir başka dönüşüm ise bir kısmı Beşiktaş ilçe sınırlarında kalan Levent ile ilgili...

Beşiktaş, hiç kuşkusuz İstanbul'un en değerli semtlerinden birisidir. On yıllardır değişmeyen bu gerçek nedeniyle de gözler hep onun üzerindedir. İlçenin merkezinde yeni binalar yapılamayacağı netleşince önce Ortaköy Vadisi imara açıldı. Burada birbiri ardına yeni projeler inşa ediliyor. Şimdi gözler, iki katlı villalar için planlanan gelecekte...
 
Beşiktaş, İstanbul'un en eski semtlerinden birisidir. Her ne kadar modern çağın yarattığı tahribatları olsa da İstanbul'un simge özelliklerinin pek çoğunu bu semtte görmek mümkündür. Ancak, son birkaç yıldan bu yana verilen imar izinleri ve plan tadilatları ilçenin dokusunda köklü değişiklikler yaratacağa benziyor. Malum, Beşiktaş’ın merkezinde yeni bina yapmak için yer, hemen hemen yok. İşte bu yüzden Ortaköy Vadisi imara açılıyor. Bir başka dönüşüm ise bir kısmı Beşiktaş ilçe sınırlarında kalan Levent ile ilgili. Henüz, ortada somut belgeler olmasa da kulislerde Levent'teki villaların yıkılarak yerine yüksek katlı projelerin yapılması.
Beşiktaş'taki değişimleri birlikte masaya yatırdığımız İstanbul Emlakçılar Odası 2. Başkanı Nizamettin Aşa, öncelikle ilçenin değişime direnen yanına dikkat çekiyor. Yakınlarındaki altı üniversitenin getirdiği insan hareketliliğinin dahi Beşiktaş’ın yapısını bozamadığını düşünen Aşa, 'Çarşı' gibi güçlü bir yapılanmanın da ancak bu semtten çıkabileceğine dikkat çekiyor.
Diğer yandan, muhafazakar, değerleri olan ve bunlara sahip çıkan komşuluk ilişkilerinin varlığına dikkat çeken Aşa, bu yapının biraz da ilçede uygulanan imar yasaklarıyla sağlandığını vurguluyor ve ekliyor:
 
YENİ PROJELER ARKA ARKAYA...
“Yeni yapılaşma ve yeni bina yapılacak arsa imkanları son derece kısıtlı. Sadece son iki yıldan bu yana eski evler yıkılarak yerlerine dört-beş katlı binalar yapılıyor. İlçenin merkezi ancak bu yolla yenilenebiliyor. Bu binalar yapı stokunu yenilerken depreme karşı da önlem yerine geçiyor.” 
Ancak, ilçede değişimin da kaçınılmaz bir gerçeklik olduğuna işaret eden Aşa, Beşiktaş’ın merkezine yakın lokasyon olarak son dönemde Ortaköy Vadisi’nin imara açılmasını bu yöndeki örneklerden biri olarak gösteriyor. Vadide bir takım yeni projelerin ortaya çıkmaya başladığına dikkat çeken Aşa, "Bu bölge eskiden bostandı. Bir kısım Boğaziçi ön görünümde kaldığı için bir takım ilginç durumların yaşandığı kanaatindeyim. Çünkü burada uzun yıllar yapılaşma yasaktı ve ne olduysa iki yıl önceki plan değişikliği ile bölge imara açıldı. Bu anlamda Beşiktaş’ta arsa bitti ama Ortaköy'de bitmedi” diyor.
 
ETİLER'DEKİ KOOPERATİFLER BİRLEŞSİN
Öte yandan, Levent, Zincirlikuyu gibi bir kısmı Beşiktaş ilçe sınırlarında kalan coğrafyalardaki değişimin altını çizen Aşa, sosyal donatılı ve otoparklı konutların ancak arsaların daha geniş olduğu bölgelerde, yani  Levent ve Zincirlikuyu gibi semtlerde gerçekleştirileceğine dikkat çekiyor ve dönüşüm sürecini şu sözlerle anlatıyor: “Buralarda ikamet etmek herkesin harcı değil. Belli bir kesim için geçerli konutlar oralar. Balmumcu’da Tat Towers, Zincirlikuyu ve devamında Ulus Mahallesi’nde projeler yükseliyor. Bu lokasyonda geçtiğimiz günlerde Zorlu Center metrekare fiyatını 18 bin dolar olarak açıklarken Ali Ağaoğlu da İstanbul'da iyi projelerde metrekare fiyatlarının 30-40 bin euro'ya çıkabileceğini söyledi.
Levent aksında yaşanan bir başka dönüşüme işaret eden Aşa, Mayadrom civarında İSKİ’nin sahibi olduğu iki katlı konutlarda plan tadilatı yapılarak yüksek katlı binalar yapılabilmesi için zemin yaratıldığını söylüyor. Bu arada Aşa, Levent'teki bu dönüşümün yönlendirme sonucunda olduğunu da ileri sürerken, bir de öneri yapıyor:  "Etiler, Uçaksavar Mahallesi gibi bölgelerde kooperatifler birleşerek daha büyük projeler gerçekleştirilebilir."
Aşa'nın son sözü ise, Beşiktaş'ın korunması gerektiği yönünde oluyor: “Beşiktaş yapısı ve değerleri ile özel bir ilçe. Bunu bozmayalım. Yüksek binalar güzel ama Beşiktaş’ın merkezindeki yapıyı koruyalım.”
 
BEŞİKTAŞ'TAKİ DÖNÜŞÜMÜN FOTOĞRAFI
1. ORTAKÖY VADİSİ İMARA AÇILDI: İki yıl kadar önce imara açılan vadide şu anda pek çok proje boy gösteriyor. Yapılan açıklamalar, proje sayısının giderek artacağı yönünde.
 
2. İKİ KATLI VİLLALARIN YERİNE GÖKDELENLER YAPILACAK: Levent'in simgelerinden olan iki katlı villaların parsel birleştirilmesi yoluyla gökdelenlere yer açılacağı öne sürülüyor. Aynı sav, Uçaksavar Mahallesi'nde yıllar önce kooperatiflerin inşa ettiği iki katlı eski villalar için de geçerli.
 
'PARSELLERİ BİRLEŞTİRMEK GEREK'
Beşiktaş'ta otopark ve çocuk parkı gibi alanların arsa yokluğu nedeniyle yapılamadığına dikkat çeken Nizamettin Aşa, parsellerin birleştirilerek çözüm yolu geliştirilebileceğini söylüyor ve ekliyor: “Burada bir otoparka ve çocuk parkına yer ayırmak çok zor. Ama, yapılması gerekliliği de kaçınılmaz. Beş yıl kadar önce Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a parsellerin birleştirilerek emsal değerinni iki katına çıkarılmasını ve bu yolla nefes alacak alanların açılmasını teklif etmiştik. Topbaş, o zaman, ‘İstanbul’un nüfusu artar’ diye karşı çıkmıştı. Şimdi bu fikri kendisi savunuyor."
Milliyet Emlak