Ekonomi

Ortalama işçi maaşı 15 bini geçti, sosyal yardımlar yüzde 100 arttı

Schneider Elektrik’te grev öncesi sağlanan anlaşmaya göre saat ücretlerine ilk altı ay için yüzde 40 artı 19 TL zam yapılacak, sosyal haklarda yıllık artış oranı yüzde 100 olacak.Varılan anlaşmaya göre saat ücretlerine yüzde 40 artı 19 TL zam yapılacak ayrıca sosyal haklarda ise yıllık artış oranı yüzde 100 olacak

Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu, Metal İşveren Sendikası'na (MESS) bağlı 5 işletmeden biri olan Schneider Elektrik’te grev öncesi anlaşma sağlandığı bildirildi. Varılan anlaşmaya göre saat ücretlerine yüzde 40 artı 19 TL zam yapılacak ayrıca sosyal haklarda ise yıllık artış oranı yüzde 100 olacak.

Birleşik-Metal İş'ten yapılan açıklamaya göre Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikasının (EMİS) kendisini feshedip Türkiye Metal Sanayicileri Sendikasına (MESS) katılmasının ardından daha önce EMİS kapsamında yer alan fabrikaları kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri son iki dönemdir MESS ile yürütülüyordu.

Evrensel Gazetesi'nde yer alan habere göre Schneider Enerji, Grid Solutions Enerji, Schneider Elektrik, Hitachi ve Arıtaş Kriyojenik’te çalışan 2 bine yakın işçiyi kapsayan ve ekim ayında başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde MESS 3 yıllık sözleşme, ilk 6 ay için yüzde 30, sonraki aylarda ise enflasyon oranını kadar zam teklif etmişti. İşçiler ise 2 yıllık sözleşme ve yüzde 100 ila 130 arasında zam talep etti. Yürütülen görüşmelerde anlaşma sağlanamaması üzerine İstanbul, Kocaeli, Manisa ve Bandırma’da bulunan iş yerleri için 23 Ocak 2023 tarihinde uygulanmak üzere grev kararı alınmıştı.

İKRAMİYE DAHİL AYLIK NET ÜCRET 15 BİN 277 TL

Ancak grev öncesi MESS’in Birleşik Metal-İş ile görüşme talep etmesi üzerine bugün Schneider Elektrik için bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmenin ardından açıklama yapan Birleşik Metal-İş Sendikası'nın yaptığı açıklamaya göre; birinci 6 ay, 31 Ağustos’taki saat ücretlerine yüzde 40 artı 19 TL zam yapılacak. Bu zam ile ortalama bir işçinin ikramiye dahil aylık net ücreti net 15 bin 277 TL olurken bu ücret dışında aylık olarak vardiya primi ile yakacak ödeneklerinde de artış yapılacak. İkinci 6 ay için 28 Şubat 2023 tarihindeki saat ücretlerine yüzde 18 zam yapılacak. Mart ayındaki son altı aylık enflasyon oranının yüzde 18’i aşması halinde, aşan kısmın tamamı 28 Şubat’taki ücretlere yansıyacak. Üçüncü 6 ay, 6 aylık enflasyon oranının üzerine saat ücretlerine 4.25 TL eklenecek. Dördüncü 6 ay, 6 aylık enflasyon oranında zam yapılırken, sosyal haklarda ise yıllık yüzde 100 zam yapılacak. Kurban Bayramı ödeneği için ise yüzde 120 oranında artışa gidilecek. Birleşik Metal İş Sendikası bu hakların dışında erzak ve kıdem ödüllerinde muhtelif kazanımlar elde edildiğini kaydetti.