Genel

OSB'deki arsa satışları iki bakanlığı birbirine düşürdü!

Organize Sanayi Bölgeleri"nin (OSB) arsa satış ve kira gibi gelirlerinden vergi talep eden Maliye, itirazlara rağmen raporunda vergi cezası verdi...

Organize Sanayi Bölgeleri"nin (OSB) arsa satış ve kira gibi gelirlerinden vergi talep eden Maliye, itirazlara rağmen raporunda vergi cezası verdi. Raporda, KDV"den de muafiyeti olan OSB"lerle ilgili mevzuatı farklı yorumlayan hesap uzmanları, 50 milyon liralık ceza öngördü. Gelişmeler üzerine devreye giren Sanayi Bakanı Nihat Ergün, durumun kendi mevzuatları açısından nasıl işlediğini Maliye"ye anlattı. Maliye Bakanı Mehmet şžimşek"in de bilgi sahibi olduğu konuyla ilgili hesap uzmanları vergi cezası kesmekte ısrarcı olunca, konu kilitlendi.

Maliye ve Sanayi Bakanlığı, hesap uzmanlarının reel sektöre geriye dönük yazdığı tartışmalı vergi cezası nedeniyle birbirine düştü. Maliye Bakanlığı hesap uzmanları, Organize Sanayi Bölgeleri"nde (OSB) krizin etkilerini silmeye çalışan reel sektöre KDV"yle ilgili geriye dönük vergi cezası çıkardı. Mevzuat açısından KDV muafiyeti olan sanayiciler, Maliye"nin yorum farkıyla çıkardığı vergiye itiraz etti. Buna rağmen Maliye, KDV cezasıyla ilgili raporlarını yazarak 2006-2009 dönemine ilişkin 50 milyon liralık ceza öngördü. Bunun üzerine Sanayi Bakanı Nihat Ergün devreye girdi. Konu Maliye Bakanı Mehmet şžimşek"e anlatıldı. Ancak hesap uzmanları, vergi cezasında ısrarcı olunca, konu kilitlendi.

Geçtiğimiz dönem maliye müfettişlerinin inceleme başlattığı Organize Sanayi Bölgeleri"nde kurumlar vergisinden kaynaklı vergi cezası mahkeme süreçlerinin ardından ortadan kalkmıştı. Bunun hemen ardından bu kez hesap uzmanları tarafından başlatılan incelemeyle Maliye, reel sektöre KDV"den kaynaklı geriye dönük sürpriz bir vergi çıkardı.

şžirketler sıkıntıya düştü

OSB"lerin arsa satış ve kira gibi gelirlerinden KDV mevzuatı kapsamında vergi talep eden Maliye hesap uzmanları, geriye dönük 50 milyon liralık vergi cezası öngördü. Maliye, KDV mevzuatını OSB"ler açısından yeniden yorumlayarak, 2006-2009 döneminde OSB yönetiminin arsa tahsisisinde KDV tahakkuk ettirmesi gerektiğini belirterek, geriye dönük 50 milyon liralık fatura çıkardı.

Maliye, KDV muafiyetine rağmen, OSB"nin işletmelere arsa devrini yaptığı, tapularını devrettiği andan itibaren KDV"nin tahakkuk etmesi gerektiğini savunurken, işletmeler, mevzuata göre böyle olmadığını ancak tahakkuk ettirilse dahi işletmelerin bunu zaten vergiden indireceğini, dolayısıyla devletin herhangi bir kaybı olmadığını anlattılar. Bu kapsamda hesap uzmanlarının yazdığı raporlara itiraz eden OSB Üst Kuruluşu"nun (OSBÜK) tüm girişimlerine rağmen Maliye"nin fikri değişmedi.

Gelişmeler üzerine sorunu Sanayi Bakanı Nihat Ergün"e anlatan reel sektör temsilcileri, Bakan"dan sorunun çözümü için yardım istediler. Sanayi Bakanlığı mevzuatı açısından OSB"lerin vergi yükümlülükleri masaya yatırılırken, Maliye"nin sözkonusu raporlarında yorum hatası yaptığı belirlendi. Bunun üzerine devreye giren Sanayi Bakanı Nihat Ergün, durumun kendi mevzuatları açısından nasıl işlediğini Maliye"ye anlattı.

Maliye Bakanı Mehmet şžimşek de konuyla ilgili bilgilendirildi. Ancak hesap uzmanları vergi cezası kesmekte ısrarcı olunca, sorun tam olarak kilitlendi. Bugün Maliye Bakanlığı yönetimi ile reel sektör temsilcileri biraraya gelerek soruna çıkış bulmaya çalışacak.

GEMİCİLERİN KDV CEZALARI SİLİNDİ

Maliye, sanayicilere öngörülen KDV cezalarına benzer şekilde son 1.5 yıldır gemicilik sektörüne de cezalar kesmişti. KDV mevzuatındaki istisnayı farklı yorumlayan Maliye ile Hazine karşı karşıya gelmişti. Ancak sorun kısa süre önce Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu"nda görüşülen Torba Yasa"ya bir hüküm konularak çözüldü. Bu hükümle, Maliye Bakanlığı"nın gemicilik sektörüne son 1.5 yıldır yaptığı denetimler sonucunda kesilen cezalardan vazgeçilmesi benimsendi. Denetimler sonucunda sektör şirketlerine tahakkuk ettirilen tutarların da silinmesi kararlaştırıldı. Gelişmeyle ilgili Maliye Bakanı Mehmet şžimşek, durumu şöyle anlattı: œBu hükümle, gemi sektörüne geçmişe yönelik tarhiyat yapılmayacak.Yapılanlardan da vazgeçilecek. Bu düzenleme, bir süredir Hazine ile Maliye arasındaki görüş farkından kaynaklanan, bizim gemi sektörüne kestiğimiz cezalarla ilgili sorunu çözüyor. Bu tartışma, ˜gemi bir yatırım mı", yoksa ˜bir nihai ürün mü" tartışmasından kaynaklanıyor. Hazine gemiyi bir yatırım olarak görerek, bu firmalara teşvik belgesi veriyor. Ama Maliye gemiyi bir nihai ürün olarak görüyor ve bundan KDV alınması gerektiğini söylüyor. Bu sorun sürüyordu. Sonra 1.5 yıl önce Maliye, 70-80 tane firmaya eş zamanlı denetim başlattı. Bu firmalara KDV"den kaynaklanan cezalar kesildi. Aralarında davalık olduklarımız da var. Ama gelinen noktada bizim Hazine ile aramızdaki görüş farklılığını ortadan kaldırmamız gerekiyordu. Bu düzenleme Maliye"nin görüş değiştirdiği anlamına geliyor. Reel sektör temsilcileri, kendilerine çıkarılan KDV yükümlülüğüne karşılık Maliye"ye bu gelişmeyi hatırlatarak, œGemiciler için görüş değiştirip, cezaları sildiniz, benzer durumda olan sanayiciye ise yeni cezalar öngörüyorsunuz. Bu konuda da görüş değiştirmeniz ne kadar zaman alacak dedi.

Santral özelleştirmelerinde halka arz da olacak

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, Hamitabat Termik Santrali"nde, önümüzdeki günlerde ihaleye çıkmayı öngördüklerini söyledi. Aksu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılacak olan yaklaşık 16 bin megavatlık, EÜAşž"a ait santrallerden ilk önce 4 adet termik santralin, ardından 9 portföyün özelleştirileceğini kaydetti. Hamitabat"ın şirket olması nedeniyle hisse satış yöntemiyle özelleştirileceğini ifade eden Aksu, elektrik üretim özelleştirmelerinde hidrolik santrallerde işletme hakkı devri, termik santrallerde ise mülkiyet hakkı devri yöntemini uygulayacaklarını kaydetti.

Aksu, söz konusu santrallerin bazılarında halka arzın da gündeme gelebileceğini belirtti. Aksu, özelleştirmeler neticesinde, kayıp-kaçakla mücadele, hizmet etkinliği, tahsilat oranlarının artırılmasıyla sağlanan faydanın tüketici tarifelerine olumlu yansımasını beklediklerini ifade etti.
Takvim/Gülümhan GÜLTEN