Genel

OSB'ler Uganda'ya örnek oldu!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün: " Organize sanayi bölgeleri ve sanayi sitelerinin işleyişi ve kurulması konusunda Türkiye 'nin deneyimlerini Uganda ile paylaşmaya hazırız " dedi


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün: "Organize sanayi bölgeleri ve sanayi sitelerinin işleyişi ve kurulması konusunda Türkiye'nin deneyimlerini Uganda ile paylaşmaya hazırız"- Uganda Ticaret, Sanayi ve Kooperatifler Bakanı Kyambadde: "Ziyaret ettiğim sanayi bölgesini çok etkileyici buldum. Bu konuda Uganda'da yaşadığımız güçlükleri aşma konusunda fikirler oluştu 


Türkiye'nin organize sanayi deneyimi Uganda'ya model oldu.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Uganda Ticaret, Sanayi ve Kooperatifler Bakanı Amelia Anne Kyambadde ile bakanlıkta biraraya geldi.


Kyambadde, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ziyaretinin çok verimli geçtiğini, farklı sektörleri tanıma fırsatı bulduğunu söyledi.


Ziyaret ettiği sanayi bölgesini çok etkileyici bulduğunu vurgulayan Kyambadde, Uganda'da benzer bir yapı kurmaya çalıştıklarını, ancak bazı güçlüklerle karşılaştıklarını anlattı. Kyambadde, ziyarette bu güçlükleri aşma konusunda fikirler oluştuğunu ifade etti.


Küçük ve orta ölçekli işletmelerin geliştirilmesine ihtiyaçları olduğunu belirten Kyambadde, KOSGEB'de yaptığı görüşmelerde bu konuda önemli ilerlemeler kaydedebileceklerini gördüğünü dile getirdi.


İki ülke arasında karma ekonomik komisyon çalışmalarına başlanmasıyla Türkiye'nin iki önemli adım attığını, bunlardan birinin doğrudan uçuşlara başlanması olduğuna işaret eden Kyambadde, 5 saatlik bir uçuşla Uganda'ya ulaşılabildiğini kaydetti.


Kyambadde, ülkeler arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesine yönelik çabaların bir diğer önemli adım olduğunu vurguladı.


Bakan Ergün de iki ülke ilişkilerinin bir çok alanda geliştirilebileceğini ve yüksek bir potansiyel bulunduğunu söyledi.


Ergün, karşılıklı büyükelçiliklerin olması ve doğrudan uçuşların bu anlamda iki önemli argüman olduğunu ifade etti.


Türkiye'nin sanayi bölgeleri konusunda 50 yılı aşan bir deneyimi olduğuna ve 260'dan fazla organize sanayi bölgesinin faaliyet gösterdiğine dikkati çeken Ergün, bunun sanayi altyapısı oluşturma konusunda önemli bir model olduğunu, bunun yanında küçük sanayi siteleri oluşturulması konusunda da bir başka modelleri bulunduğunu belirtti.


Modelin işleyişi ve kurulması konusunda Türkiye'nin deneyimlerini Uganda ile paylaşmaya hazır olduklarını vurgulayan Ergün, bu modellerin Uganda'nın şartlarına göre revize edilebileceğini söyledi.


Uganda'dan gelecek bir ekiple bu yönde çalışmalar yapabileceklerini dile getiren Ergün, Türkiye'nin de Uganda'ya göndereceği heyetle mevzuatın hazırlanmasında destek verebileceğini bildirdi.


Ergün, hem organize sanayi bölgeleri hem de küçük sanayi sitelerinin kurulması konusunda böyle bir mekanizma çalıştırabileceklerini kaydetti.


KOSGEB'le küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesinin geçmişinin 25 yıla dayandığını anlatan Ergün, son zamanlarda da bu işletmeleri desteklemeye yönelik önemli mekanizmalar geliştirildiğine işaret etti.


Girişimcilik desteklerine ilişkin bilgiler veren Ergün, kendi işini kurmak isteyenlerin sayısının artırılması ve bu kişilere kolaylık sağlanmasının önemine değindi. Ergün, bu konudaki deneyimlerini de Uganda ile paylaşmaktan memnuniyet duyacaklarını ve KOSGEB'in benzer bir modelinin Uganda'da kurulabileceğini ifade etti.


Ergün, üretim ilişkileri güçlendikçe, ticari ilişkiler arttıkça, ürünlerin kalitesi ve standardının da gündeme geleceğini, bu çerçevede Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile Uganda'daki muadili arasında yakın ilişkilere ihtiyaç duyulacağını vurguladı. Bakan Ergün, TSE'nin bu konuda Uganda'ya katkı verebileceğini söyledi.


AA