OSB'lerde dönüşüm 3 yılda tamamlanacak!
OSB’ler 2017 yılı için hedef büyüttü. OSB'lerde dönüşüm hamlelerinin de katkısıyla yıl sonuna kadar bir milyon ilave istihdam sağlanacak. Yatırımlar için kamudan da 1 milyar dolar kaynak ayrıldı.
Organize Sanayi Bölgeleri'nin (OSB) yaygınlaşması istihdamı da yatırımları da artırdı. Üreticiler OSB'lerde işlerini büyütmek için harekete geçti.
Marmara ve Ege Bölgelerinde OSB'lerde dönüşüm hareketliliği başladı. Tesislerinin taşınma ve dönüşüm planları birer birer uygulamaya geçiyor. Bu kapsamda bazı OSB'ler kapanırken bazıları taşınacak.
Dönüşüm kapsamında Endüstri 4.0'a uyumlu 30 yeni OSB de kamu kaynakları ile hayata geçirilecek. İstanbul'daki 8 OSB, 2017 sonunda taşınacak.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülecek dönüşüm projesi 3 yılda tamamlanacak. Dönüşüm için kamudan 1 milyar dolar alt yapı bütçesi ayrıldı. Proje dahilinde 1 milyon yeni istihdam hedefleniyor.
Sanayiciler kendi yatırımları ile de önemli bir değişim süreci başlattı. İstanbul İMES'te, büyüyen ve kabına sığmayan firmalar için Yalova ve Bandırma'da iki ayrı OSB yapılıyor. İkitelli'deki firmalar için de Tekirdağ, Kapaklı ve Hadımköy yolu görünüyor. Firmalarını şehir dışına ve yeni sanayi bölgelerine taşıyanlara maddi destek de sağlanacak.
Türkiye'de fark yaratmak ve bu dönüşüme katılmak isteyen firmalar için özel bir fon oluşturuldu. Fon, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca organize ediliyor.
Türkiye'deki OSB sayısı 298'e ulaşırken bunların faaliyette olanlarının sayısının ise 244'te kaldı. Türkiye genelinde kamulaştırma ve arsa seçimi bekleyen 50 OSB bulunurken deri, mermer, hayvan ve çiçekçilik gibi konularda ihtisaslaşan OSB sayısı ise 24'e ulaşıyor. Doluluk oranı yüzde 77,9 olan OSB'lerin toplam alanları ise 67 bin 200 hektar olurken toplam parsel sayısı da 44 bin 894'e ulaştı. Bu parsellerin de 32 bin 135'i tahsis edildi. İstihdamda ilk beşte ise Gebze OSB, Çerkezköy OSB, İzmir Atatürk OSB, Kayseri OSB ve Bursa yer alıyor.
Sabah