Kent Haberleri

OSB'lerde kira krizi derinleşiyor: Yeni fabrikaların kurulması imkansız hale gelebilir!

Organize Sanayi Bölgeleri’nde yüzde 100'e yakın yükselen kira ve arsa fiyatları yatırım yapmak isteyen sanayicileri zor duruma düşürüyor. Uzmanlar yeni fabrikaların kurulmasının imkansız hale gelebileceğini söylüyor.   Bazı firmalar yeni yatırımları için uygun fabrika bulamıyorken bazı firmalar ise fiyat yükselişleri sebebiyle yatırım kararlarını ötelemeye yöneldi

Son yıllarda yaşanan enflasyonist ortam, devletin sağladığı teşvikler sebebiyle organize sanayi bölgelerine (OSB) olan ilginin artması kısıtlı olan sanayi bölgesi alanları sebebiyle kira ve arsa maliyetlerinde ciddi yükselişler kaydedildi. 

Bazı firmalar yeni yatırımları için uygun fabrika bulamıyorken bazı firmalar ise fiyat yükselişleri sebebiyle yatırım kararlarını ötelemeye yöneldi. Son senelerde meydana gelen yükselişler, irmaların Ar-Ge, yeni makine ve ürün gibi bazı yeni yatırım projelerini ertelemesine neden oldu. Sanayiciler çözümün yeni üretim alanları hazırlanarak, KOBİ ölçeğindeki firmalara uygun koşullar altında tahsis edilmesi görüşünde. 

OSB'lerde kira krizi derinleşiyor: Yeni fabrikaların kurulması imkansız hale gelebilir!

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay, arzda karşılanan sorunun fiyatları yukarı çektiğine dikkat çekti ve "Son özellikle iki yıldır devletin sağladığı teşvikler sebebiyle organize Sanayi bölgelerinde ciddi talepler oluştu" diye konuştu.

Taleplerin oluşmasıyla arzda sorun yaşanmamaya başlandığını ve bu nedenle de fiyatların otomatik olarak yükseldiğini dile getiren Gülcan Altınay, açıklamasında "Şu an sanayicilerimiz yer bulamamaktan ve artan arsa fiyatlarından dolayı çok şikayetçi bir kısım sanayici arsa ve inşaat fiyatlarının artmasıyla kiralık fabrikaya yöneldi" şeklinde konuştu. 

Altınay, bu durumda yine talebin oluşmasıyla kiralık fabrikaların fiyatlarının gün geçtikçe yükseldiğini vurguladı. 

Gülcan Altınay ayrıca, kiralarda yaşanan artışla beraber yatırımcıların yeni gözdesinin de sanayi yapıları olduğuna dikkat çekerek "Arsa ve inşaat maliyetleri toplamı hesaplandığı zaman yüksek kira bedelleri nedeniyle kira amortisman süresi yatırımcının odak noktası haline geldi" açıklamasında bulundu. 

Yeni fabrikaların kurulması imkansız hale gelebilir

Firmaların üretim yeri bulmakta zorluk çektiğinin altını çizen Altınay, Çerkezköy Sanayi Bölgesi’nde fabrika kuracak firmalar yer tahsis etmekte zorluk yaşıyor çünkü seçenekler çok sınırlı sayıda" diyerek, sanayicilerin devletten B planı ile yeni sanayi alanlarının açılmasını beklediğini belirtti. 

Fabrikalarda yaşanan kira yükselişlerinin yatırımları da etkileyeceğine değinen Gülcan Altınay, söz konusu açıklamasında "Fiyatlardaki balon artışların devam etmesi ile yeni fabrika kurmalarının imkânsız hale gelebileceğini söylüyorlar" ifadelerini kullanarak, Çerkezköy bölgesinde sanayi arsası ve fabrika satış rakamlarının yüzde 100 yükseldiğini vurguladı. 

Altın fiyatları 24 saat sonra böyle olacak! Elinde altın olanlar kırmızı kodla uyarıldı! Bakmayan bin pişman olacak!

Süt üreticileri yem fiyatlarında düzenleme bekliyor!

The Times açıkladı: Türkiye'deki zenginler, Londra'dan konut alıyor!

Eşi vefat eden kadınlara Aile Bakanlığından maddi destek! Hemen almak için başvurun!