Yeni Şirketler

OSB'lerdeki arsa tahsisleri yakın takibe alındı!

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, organize sanayi bölgelerindeki (OSB) arsa tahsislerini mercek altına aldı

Bakan Ergün, arsa tahsisi, arsa satışları ve arsa devirleri başta olmak üzere yatırımcıların karşılaştığı sorunları çözmek ve yatırımları hızlandırmak amacıyla bir genelge yayımladı. Ergün imzasıyla valiliklere gönderilen genelgeyle bundan böyle OSB'lerdeki ‘arsa tahsisleri' mercek altına alınacak. OSB'lerin parsel tahsis, satış ve devir işlemleriyle ruhsat ve izinlerin izlenmesi amacıyla illerde valiliklerin koordinatörlüğünde komisyon kurulacak.

6 ayda bir rapor

Komisyon, her yıl 30 Haziran ve 31 Aralık tarihleri itibariyle hazırlanacak raporları Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na gönderecek. Bakan Ergün, valiliklere gönderdiği genelgede OSB'lerin ekonomik kalkınmayla birlikte bölgesel gelişme, istihdamın artırılması ve düzenli şehirleşmeye önemli katkılar sağladığını vurguladı. OSB'lerde arsa tahsisi, satışı ve devriyle ilgili alınan bazı şikâyetlerle Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı denetimlerde belirlenen eksiklikler olduğuna dikkat çeken Ergün, genelgede şunları kaydetti:

“OSB Kanunu'ndaki ‘Bakanlık gerekli gördüğü hallerde veya şikâyet üzerine OSB'lerin her türlü hesap ve işlemlerini denetlemeye ve tedbirler almaya yetkilidir' hükmü çerçevesinde, OSB'lerde parsel tahsis, satış ve devir işlemleriyle yapı ve tesislerin inşaası ve kullanım konusundaki izin ve ruhsatların izlenmesi ve değerlendirilmesi gereği ortaya çıktı.

Satış fiyatı uygun mu?

Bu kapsamda, iller genelinde mevcut tüm OSB'lerin parsel tahsis, satış ve devir işlemleriyle ruhsat ve izinlerin izlenmesi ve 6 ayda bir Bakanlığımıza raporlanmasını sağlamak üzere bir komisyonun oluşturulmasına karar verildi. Komisyon marifetiyle, OSB'lerde yapılan parsel tahsis, satış ve devirleriyle ruhsat ve izinlerin mevzuata uygunluğunun, devirlerde muvazaa olup olmadığının ve satış fiyatının objektif kriterlere uygun olup olmadığının izlenmesi ve değerlendirilmesi gerekli görüldü.”
Merve Erdil / Hürriyet

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

OSB'lerdeki arsa satışı mercek altında  
Reel sektörü KOSGEB destekleri ile rahatlatan Sanayi Bakanlığı arsa satış ve devirlerine de el attı. Yatırımcıdan gelen şikâyetler üzerine organize sanayi bölgelerindeki (OSB) arsa tahsisleri mercek altına alındı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından OSB'lerde yaşanan arsa tahsisi sorunlarının çözümüne ilişkin genelge yayımlandı. Valiliklere gönderilen genelge ile yatırım yapılacak arazilerin tahsis, satış ve devirleri başta olmak üzere şirketlerin karşılaştığı tüm sorunların çözüme kavuşturulması amaçlanıyor. Buralarda yapılan parsel tahsis satış ve devirleri ile ruhsat ve izinlerin mevzuata uygun olup olmadığının yanı sıra satış fiyatlarının objektif kriterler çerçevesinde belirlenip belirlenmediği kontrol edilecek.

Genelge kapsamında il genelinde tüm OSB'lerin parsel tahsis, satış ve devir işlemleri ile ruhsat ve izinlerinin izlenmesi amacıyla valiliklerin koordinatörlüğünde bir komisyon kurulacak. Söz konusu komisyon altı ayda bir rapor hazırlayarak bakanlığa gönderecek. Genelge hakkında açıklama yapan Bakan Ergün, "Etkin bir denetim imkânı sağlamak üzere buralardaki arazilerin satışı ve devirlerinin izlenmesi ve değerlendirilmesi gerekli görülmüştür." dedi. Genelgede OSB'lerden beklenen faydanın sağlanması ve uygulamadaki etkinliğin artırılmak istendiği vurgulandı.
Ercan Baysal / Zaman