OSB'lere yeşil bayrak hedefi!
Dünya Gazetesi köşe yazarı Vahap Munyar bugünkü köşesinde, yeni kurulacak OSB'lerde yeşil bayrak hedefini kaleme aldı.
Dünya Gazetesi köşe yazarı Vahap Munyar bugünkü köşesinde, yeni kurulacak OSB'lerde yeşil bayrak hedefini kaleme aldı.
İşte Vahap Munyar'ın 'Yeşil Bayraklı OSB'ler için yarışı başlattık' başlıklı yazısı...
Geleneksel davet, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkan Yardımcısı Serdar Urfalılar ve İSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar tarafından yapıldı. Şöyle söylendi:
- "Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, TİM Başkanı İsmail Gülle, İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki’nin katılımıyla online gerçekleşecek sahur programımıza bekliyoruz."
1 Mayıs 2021 Cumartesi gecesi saat 11.30’da başlayan “Sürdürülebilirlik” başlığındaki görüşme, 2 Mayıs 2021 Pazar saat 02.30’a kadar devam etti. Çoğunluğunu iş dünyasının temsilcilerinden oluşan 150 kişilik toplantıda, Fikri Türkel şu soruyu yöneltti:
- "Yeni kurulacak OSB’ler, bazı ilçeler “karbon ayak izi sıfır” olacak şekilde planlanamaz mı? Söz konusu OSB’lere, fabrikaların kurulacağı ilçelere “yeşil sertifika” verilemez mi?"
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede soruyu şu şekilde cevapladı:
- "Bakanlığımızda bir AB Genel Müdürlüğü var. O genel müdürlük bünyesindeki arkadaşlar Dünya Bankası’ndan OSB’lerde “yeşil dönüşüm” için 300 milyon dolarlık kaynak sağladı."
Türkiye’deki 340 organize sanayi bölgesi (OSB) için bir yarışın başlayacağına dikkat çetki ve şunları söyledi:
- "Şimdilik 6 OSB “pilot uygulama” için talip oldu. Ben bu sayının artacağını, tüm OSB’lerin “yeşil dönüşüm” için yarışacağını düşünüyorum."
“Yeşil OSB” olabilmenin bazı kriterlerine dikkat çekti ve açıkladı:
- OSB’deki fabrikaların su kullanımı en düşük düzeye indirilebiliyor mu?
- OSB’deki tesislerin enerji tüketimi, üretimde gerilemeye yol açmadan düşürülebiliyor mu?
- OSB’deki fabrikalar çatılarına güneş enerjisi santralı kurmuşlar mı?
- OSB’nin bulunduğu bölgede hava kalitesi nasıl?
- OSB’de çevre düzenlemesi “en iyi” denebilecek düzeyde mi?
- OSB’de örneğin elektrikli araç kullanımı yaygınlaşıyor mu?
- OSB’deki yatırımcılar belirlenirken, bir tesisin atığının diğerinin hammaddesi olabilecek şekilde planlama yapılmış mı?
Bu kriterlerin ve ekleneceklerin bulunacağı yönetmeliklerin hazırlanacağına vurguladı ve şöyle konuştu:
- "Önümüzdeki dönemde OSB’ler için “yeşil bayrak” gündeme gelebilecek. OSB’lere kriterlere uyumu veya uyumsuzluk derecesine göre belki de “sarı bayrak”, “kırmızı bayrak” da verilebilir."
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç de koronavirüs salgınının “sürdürülebilirlik”in önemini ortaya çıkardığını vurguladı, bir verine dikkat çekti:
- "Türkiye “yeşil teknoloji patenti” başvurularında dünyada şimdilik binde 3 pay alabiliyor. Bu oranı yükseltmemiz gerekiyor."
Ardından şunları söyledi:
- "Avrupa Birliği’nin (AB) gündeme getirdiği “Yeşil Mutabakat”, teknolojik dönüşümü de tetikleyecek."
Türkiye’nin ihracatının yarısının AB ülkelerine yönelik olduğunu hatırlattı:
- "Üretimde karbon ayak iyimizi gündeme getirilen takvimlere uyumlu şekilde sıfıra doğru indirmezsek AB ülkelerine ihracat yapamaz hale gelebiliriz. Türkiye olarak, “Yeşil Mutabakat” konusunda kendi özel yol haritamızı çizelim. “Yeşil Mutabakat”ı sıçrama tahtası yapalım ve fırsata çevirelim."