Oskar Elektrik, Dikkat Her Kablo Aynı Değildir etkinliğine ev sahipliği yaptı!
Oskar Elektrik, yaptığı etkinlik ile kaliteli kablo kullanımının yangın sırasında can kayıplarını minimuma indirmek ile kalmadığı, inşaat sürecinde firmalara maliyeti önemli miktarda düşürmelerini sağladığını bildirdi.
Türkiye'nin önemli elektrik şirketlerinden Oskar Elektrik, dünyada 130 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Prysmian Group’un kablo bilincinin artırılması amacıyla başlattığı “Dikkat Her Kablo Aynı Değildir” etkinliğine ev sahipliği yaptı.
Yurt genelinde çok sayıda büyük projeye imza atan Oskar Elektrik'in, Prysmian Group işbirliği ile düzenlediği lansmanda uygulanan performans testleri ilgiyle izlendi.
Lansmana, CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Sanayici, İşadamları Derneği (ASİAD) Başkanı Barış Aydın, Türkiye Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) Başkanı Veli Sarıtoprak, Genç Girişim ve Yönetişim Derneği Başkanı Nezih Allıoğlu ve inşaat sektörünün önde gelen isimleri katıldı.
-“Yanlış seçim tüm önlemleri heba edebilir”-
Türkiye’de bina yangınlarının yüzde 19'unun elektrik tesisatı kaynaklı olduğunun ve kaliteli malzeme kullanımı ile bu risklerin minimuma indirilebileceğinin vurgulandığı lansmanda bugüne kadar 6 bin 288 analitik testle ulaşılan verilerin sunumları yapıldı.
Sektörün öncülerinden Oskar Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Osman Karagöz güvenlik tedbirlerinin inşa süresinin başlangıcı ile eş zamanlı olması gerektiğini belirtti Karagöz, “Soma'daki felaket, can kaybı yaşanmaması için bizlere her alanda önlem almamız gerektiğini bir kez daha gösterdi. Ülkemizde ne yazık ki kalitesiz kablo nedeniyle yaşanan can kayıpları azımsanamayacak kadar fazla. Yanlış malzeme seçimi, sonrasında alınan tüm güvenlik önlemlerin heba olmasına neden olabilir” dedi.
Karagöz, son yıllarda çok katlı dikey yapılaşmanın hız kazandığını, insanların yoğun olarak bir arada bulundukları alışveriş merkezleri, hastane, sinema gibi binaların sayısının arttığına dikkati çekti. Bu binaların doğru önlemler alınmadıkça daha riskli hale geldiğini belirten Karagöz, şunları söyledi
“Bina yangınlarında sigaradan sonra ikinci sırayı elektrik kaynaklı yangınlar almaktadır. Kablolar inşaat maliyetleri arasında en düşük maliyet sayılsa da can ve mal güvenliği için temel unsur. Özellikle günümüzde artan dikey yapılaşma, avm, hastane gibi insan yoğunluğu fazla binalarda can kaybına neden olmamak için daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Örneğin, olası bir yangında bina içlerinde tek bir kanal üzerinden döşenen kablolar alevlerin katlara hızla yayılmasına ve yoğun dumana sebep olarak can güvenliğini tehdit ediyor. Bu tehlikelerin çözümü yangına dayanıklı kablo seçimiyle mümkün.”
Bina içlerinde yan yana döşenen kabloların yanma dayanımlarının tek bir kabloya kıyasla çok daha düşük olduğunu ifade eden Karagöz, halk arasında “yanmaz kablo” olarak bilinen, yangına dayanıklı kabloların, standartlara kıyasla alevi iletmeyerek yangının yayılmasını engellediğini söyledi.
-“Bina yangınlarının büyük çoğunluğunu önlemek mümkün”-
İlerleyen teknoloji ile artan enerji tüketiminin, tesisatlar üzerinde daha fazla baskı yaptığını ve yangın riskini artırdığını belirten Karagöz, şunları söyledi:
“Son dönemlerde yangınlar İngiltere’de yüzde 22, ABD’de yüzde 40 azalırken, Türkiye’de yüzde 296 arttı. Bina yapımlarında kullanılan kabloların kalitesi, güvenlik açısından büyük önem taşıyor. İnşaat maliyetinin yüzde birinden az olan kabloda kaliteye dikkat edilse, elektrik tesisatı kaynaklı yangınların tamamen önlemesi mümkün.”
Yangın anında alev kadar önemli bir diğer unsurun ise kaçma şansını ve görüş mesafesini azaltan duman olduğunu belirten Karagöz şöyle konuştu:
“Yangınlarda alev ve alevin yayılması kadar önemli bir diğer unsur salınan dumandır. Yangınlarda can kayıplarının büyük çoğunluğu karbonmonoksit zehirlenmesinden kaynaklanıyor. Bina yangınlarının büyük çoğunluğunu önlemek mümkün. Tahliyeyi mümkün kılan ilk 40 dakika içinde düşük duman yoğunluğu sağlayabilen kablo seçimi yapmak, çok daha az toksite ve dumana yol açtığından can kayıplarını da asgariye düşürmekte.”
-Sıyrılabilirlik ve kayganlık ile gelen yüzde 10 maliyet karı-
Kaliteli kablo seçiminin can güvenliği kadar maliyet açısından da karlılık getirdiğini ifade eden Karagöz, sıyrılma ve kayganlık nitelikleri yüksek kabloların zaman, işçilik, dayanıklılık nitelikleri ile maddi kar da sağladığını belirtti.
Karagöz şöyle devam etti:
“Malzeme seçiminde maliyet kadar düşünülmesi gereken önemli hususlar malzemenin kolay kullanılabilirliğidir. Kaliteli kablo kullanımı işçilik ve zaman açısından da kar getirmekte. Örneğin; 500 bin liralık bir kablo maliyetinde sıyrılma kolaylığı olan bir kablo seçimi yüzde 50'ye varan zaman ve işçilik tasarrufu ile 34 bin 600 liralık bir kar sağlamakta. Sıyrılma ve kayganlık özelliğine sahip kablo seçimi totalde yüzde 10 oranında maliyet karı getirmekte.”
Lansman, CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ile Renkyol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Sungur ve AK Parti eski milletvekili Sait Dilek’in dahil edildiği performans testi uygulamaları sonrası düzenlenen kokteyl ile son buldu.