Kent Haberleri

Osman Artan: Konutların altına mescit yapılmasına karşıyız!

Binaların alt katlarında ve bodrumlarında yer alan mescidler camilerin boş kalmasına neden olduğu için eleştirilirken, hijyenik olmayan koşulların da manevi havayı bozduğuna vurgu yapılıyor.

Binaların alt katlarında ve bodrumlarında yer alan mescidler camilerin boş kalmasına neden olduğu için eleştirilirken, hijyenik olmayan koşulların da manevi havayı bozduğuna vurgu yapılıyor. Antalya’daki konutların altlarında açılan mescidlere yönelik konuşan Müftü Osman Artan, şu an bu tarz mescidler için talep gelse bile izin vermeyeceklerini belirtti. Artan, “Tuvalet borularından gelen ses rahatsız edicidir ve yangın halinde tahliye güçlüğü vardır” diyerek karşı olduklarını söyledi.


İNSANLAR SUİSTİMAL ETTİ

Mescidlerde imamlık yapan Diyanet Sen Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Abdülkadir Ağlamaz da bu tip ibadet yerlerine karşı olduklarını öne sürdü. Ağlamaz, “İslamiyette daha çok cami kültürü var. Köy oluşturulurken cami yapılır sonra evler inşaa edilir. Mescit kültürü sonradan yaygınlaşan bir durumdur. İnsanlar bunu suistimal ettiler. Kuytu yerler buldular. Biz mescitlere karşıyız. Eskiye göre belki daha az ama nemli ve hijyenik olmayan Bodrum katları mescit olarak kullanılıyor” diye konuştu.


Antalya Müftüsü Osman Artan, binaların alt katlarında ve bodrumlarında açılan mescitlere izin vermediklerini ancak önceden yapılmış olan mescitlere imam tayin ettiklerini söyledi. Mescidin camiye yakın yerlerde yapılmasını doğru bulmadıklarını belirten Artan, “Mümkün mertebe müsaade etmiyoruz ancak caminin olmadığı bölgede bina sakinlerinin de muvafakatı varsa hizmet verebiliyor. Biz huzur içinde toplu şekilde namaz kılınacak yerleri öneriyoruz. Mescit olabilecek konumu olan yerlere onay veriyoruz. Şu anda talep gelse izin vermeyiz” diye konuştu.


Bina altı mescide sıcak bakmamalarının gerekçesini bina alt katlarından tuvalet boruları geçtiğinde ve çıkan sesten dolayı manevi ortamın bozulmasına ve yangın halinde tahliye güçlüğüne bağlayan Müftü Artan, “Bugün neredeyse her mahallede cami bulunuyor. Vatandaşlarımız camiye gitme alışkanlığını taşımalı” dedi. Yıllarca bodrumlarda yer alan mescitlerde imamlık görevi yaptığını belirten Diyanet Sen Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Abdülkadir Ağlamaz, bu tarz mescidlere karşı olduğunu ve ibadetin zaruri haller dışında camide yapılması gerektiğini dile getirdi.


Işıklar’daki Mahmut Çil Mescidi ve Konuksever’deki Ebubekir mescidlerinde imamlık yaptığını belirten Ağlamaz sözlerini şu şekilde sürdürdü “İslamiyette daha çok cami kültürü var. Köy oluşturulurken cami yapılır sonra evler inşaa edilir. Mescit kültürü sonradan yaygınlaşan bir durumdur. İnsanlar bunu suistimal ettiler. Kuytu yerler buldular. Biz mescitlere karşıyız. Eskiye göre belki daha az ama nemli ve hijyenik olmayan Bodrum katları mescit olarak kullanılıyor. Cebimden para katarak mescidin 2 katına tadilat yaptırdım. Daha önce içine girilecek bir yer değildi. Eski görüntüleri içler acısıydı. Müslümanların camiye yönlendirilmelerine yönelik bir sistem olmalıdır. Hiç cami yoksa zaruret durumundan kabul görebilir”


“Neredeyse her yere mescit zorunluluğu getirildiği için insanlar artık camiye gitmiyor. Tabiki hayır çünkü insanlar çoğu artık camiye gitmeye üşeniyor veya gerek görmüyor! İnsanlar artık namazını okulda, hastanede veya işyerinde kılıyor! Haliyle zaten ihtiyaçtan çok daha fazla olan camiler boş kalmaya başladı! Bilindiği gibi cami yapmak ucuz değil aksine oldukça masraflı bir iştir! Dolayısıyla ihtiyaç fazlası ve boş yere yapılan her cami veya mescit birer ısraftır. Israfta bilindiği gibi din tarafından haram ilan edilmiştir!


AKP döneminde çıkarılan imar yasasına göre imar planlarında site büyülüğündeki konut alanlarında, alışveriş merkezi, çarşı, pasaj gibi ticaret alanlarında, işhanı, büro, yönetim binası gibi ticaret hizmet alanlarında, müşterilerin çeşitli ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kreş, ibadet yeri ve oyun alanı için ilgili kamu kurumlarının Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görüşleri alınarak, yeterli alanlar ayrılacak. Aynı düzenlemeye göre, gazino, düğün salonu gibi eğlence yapılarında, sinema, tiyatro, opera, müze, kütüphane, konferans salonu gibi kültürel binalarda, eğitim, özel eğitim, hastane, sağlık ve özel sağlık tesislerinde, kamu hizmeti için kullanılan resmi binalarda, kara limanları, deniz limanları, hava limanları, terminal, tren garı, metro istasyonları gibi ulaşım yapı ve tesislerinde, otel, yurt ve özel yurt binalarında çalışanların veya müşterilerin çeşitli ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kreş, ibadet yeri ve oyun alanı yapılması gerekiyor.


Muratpaşa İlçesi’nde bulunan Mevlana Mescidi de bina zemin katında cemaat tarafından tercih ediliyor. Dışardan bakınca bir daire büyüklüğündeki mescidin bir bölümünde abdest alınıyor diğer bölümünde ise namaz kılınıyor üst katlarda ise aileler bulunuyor.


 


Antalya Hilal