08 / 05 / 2024

Osman Demren: Plansız yapılaşma kontrol altına alınsın!

Osman Demren: Plansız yapılaşma kontrol altına alınsın!

Vakıfbank İstanbul Bölge Müdürü Osman Demren, Türkiye 'deki merkezi ve yerel otoritelerin, kurumların ve yapı sektörü aktörlerinin kentsel dönüşümü gerçekleştirebilecek yetenek, kalite, deneyim ve heyecana sahip olduklarını dile getirdi



Türkiye 'deki merkezi ve yerel otoritelerin, kurumların ve yapı sektörü aktörlerinin kentsel dönüşümü gerçekleştirebilecek yetenek, kalite, deneyim ve heyecana sahip olduğunu dile getiren Vakıfbank İstanbul Bölge Müdürü Osman Demren, plan ve projeler gerçekleştirilirken her bölgenin kendi yapısının dikkat alınması gerektiğini kaydetti. Demren, dönüşümde yapılan planlar tamamlanana kadar kaynakların boşa kullanılmaması için plansız yapılaşmanın kontrol altına alınması gerektiğini hatırlattı.

çözüm üretiminde insanların çevre ile olan etkileşiminin mutlaka göz önüne alınmasını tavsiye eden Demren, “Özellikle kentlerin ve yerleşim yerlerinin temel simgesel yapı özellikleri mutlaka korunmalı ve kent planlamasında bütünleşik bakış açısı oluşturulmalıdır ” diye konuştu.

Yapılaşma oranı, nüfus yapısı, altyapı maliyetleri, kent içi seyahat süresi ve trafik yoğunluğu, doğal çevrenin korunması, sürdürülebilir toplumsal yaşam alanları gibi hususları planlanmada mutlaka dikkat edilmesi gereken ana kurallar olarak açıklayan Demren, teknik anlamda da fiziki kuralların, inşaat emsallerinin ve yüksekliğin yeniden belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Kentsel dönüşümde kamu ve hak sahipleri uzlaşmalı ” diyen Demren, yetkili otoritelerin uygulamalarda insan hakları, şeffaflık, adalet ve dürüstlük kriterlerine mutlaka uymaları gerektiğini hatırlattı. Aksi halde rant kaygısının çözümü zorlaştıracağını belirten Demren, sürecin uzayabileceğini belirtti.

Kentsel dönüşümün başarılı olabilmesi için finansmanı temel unsurlardan biri olarak belirleyen Dermen, “Bu kapsamda isteyen mülk sahiplerinin imar haklarını devri, transferi ve projelerin uygun modellerle kredilendirilebilmesi gerekir. Bunların yanı sıra plan kapsamında halkın kendi projesini kendisinin yaratmasına imkan verilmeli ” dedi

Osman Demren 'in dönüşüm formülü:

1-  Kentlerin ve yerleşim yerlerinin temel simgesel yapı özellikleri mutlaka korunmalı.

2-  Finansman temel sorun. Bunun için mülk sahipleri imar hakları üzerinde söz sahibi olabilmeli.

3-  Planlama ve projeler tamamlanana kadar olumsuzlukların artmaması için her türlü plansız ve kalitesiz yapılaşma kontrol altına alınmalı.

Hüseyin Belibağlı/Emlakkulisi.com


Geri Dön