Kent Haberleri

Osmangazi Belediyesi yurt inşaatı giderlerini Belediye bütçesinden ödedi iddiası!

Bursa’da Osmangazi Belediyesi’nin, belediye bütçesinden milyonlarca TL harcama yaparak özel bir vakfa ait yurt inşaatının yapım işini üstlendiği belirlendi. Özel derneğin yurt inşaatı yapımını 5 milyon 982 bin TL+KDV bedelle üstlendiği vurgulandı.

Sayıştay, Bursa Osmangazi Bedeliyesi’nin, 03.10.2018 tarihli 2018/293 esas ve 666 karar nolu Belediye Meclisi Kararı ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 75/1-c kapsamında, söz konusu derneğin kendi arsası üzerine yurt inşaatı yapıldığını belirledi.

Sözcü'den Halil Ataş'ın haberine göre; denetçi raporunda, "Belediye ile söz konusu dernek arasında Kanun’un 75/1-c kapsamında iş birliği protokolü imzalandığı ve belediye, özel derneğin yurt inşaatı yapımını 5 milyon 982 bin TL+KDV bedelle üstlendiği" vurgulandı.

Belediyenin faaliyet raporununda “… Vakfı ile Osmangazi Belediyesi Arasındaki Kükürtlü Öğrenci Yurdu İnşaatı İşine Ait İşbirliği Protokolü” şeklinde yer verilen projede “Protokolün Konusu”nun şu şekilde açıklandığı kaydedildi:

- Mülkiyeti … Vakfına ait, Bursa İli, Osmangazi İlçesi, Kükürtlü Mahallesi 3859 Ada, 11 Parselde bulunan…. Vakfın ait camii ve yurdun yıkılmasının ardından, caminin vakfın kendi imkanları ile yapılmasına, yurdun ise Osmangazi Belediyesi tarafından yurt inşaatı uygulamasının gerçekleştirilmesine ve … Vakfı Kullanılmasına yönelik …Vakfı ve Osmangazi Belediyesi arasındaki işbirliği detaylarını içermektedir.

Sayıştay’ın raporunda şu ifadelere yer verildi:

- Söz konusu protokol incelendiğinde ortada bir projenin varlığından söz etmek mümkün değildir. Adı geçen protokol, yurt inşaat yapımı ve iki tarafın yurt inşaatı yapımındaki sorumluluklarını düzenlemekte olup herhangi bir ortak hizmet projesinden bahsetmemektedir. Protokolde salt bir inşaat yapım işi söz konusu olup, Kanun maddesi ortak hizmet projesi gerçekleştirilebileceğini düzenlemektedir.

- Bu tarz protokollerle ülkedeki bütün vakıf ve derneklere ait yurtların inşaatlarının yapılabilmesinin önü açılacaktır ki bu da belediye imkanları açısından mümkün değildir. Adı geçen Kanun'un 75'inci maddesinin 1'inci fıkrası (a), (b) ve (c) bentlerine baktığımızda; söz konusu vakıf ve derneklere ait yapım, bakım, onarım işlerinin üstlenilebileceğine, ortak hizmet projesi kapsamında gerekli kaynak aktarımının yapılacağına ve gerekli aynî ihtiyaçların karşılanabileceğine dair hüküm bulunmamaktadır.

“VAKIFLARA BAKIM, ONARIM İŞLERİ YAPILMAMASI GEREKİR”

- Yukarıda açıklanan Kanun hükmünden anlaşılacağı üzere; Belediye, belediye meclisinin kararı üzerine yapacağı anlaşmaya uygun olarak görev ve sorumluluk alanlarına giren konularda; kamu yararına çalışan dernekler ve Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınmış vakıflar ile ortak hizmet projeleri gerçekleştirebilir. Ancak, söz konusu vakıf ve derneklere ait yapım, bakım, onarım işlerinin yapılmaması gerekmektedir.