Kentsel Dönüşüm

Osmangazi kentsel dönüşüm projesinde anahtar teslimi!

Özhaseki, Osmangazi Belediyesi Kentsel Dönüşüm Projesi Anahtar Teslim Törenine katılarak, hak sahiplerine anahtar ve tapularını teslim etti.

 Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Hedefimiz 2023'te Cumhuriyetin kuruluşunun 100'üncü yılında evlerimizde ve iş yerlerimizde kullanıp dışarıya attığımız bütün kirli sularının tamamını temizlemiş olarak tabiata vermek. Bunun için de her sene 100-150'ye yakın tesis kuruyoruz." dedi.


Özhaseki, Osmangazi Belediyesi Kentsel Dönüşüm Projesi Anahtar Teslim Törenine katılarak, hak sahiplerine anahtar ve tapularını teslim etti.


Daha sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hizmet binasının açılış törenine katılan Özhaseki, burada yaptığı konuşmada, çevrenin insan hayatı için önemine dikkati çekti.


Çevrenin bir denge üzerine kurulduğunu anlatan Özhaseki, bunun Allah'ın verdiği bir emanet olduğunu ifade etti.


Çevreyi tahrip etmemek, kirletmemek ve incitmemek gerektiğine vurgu yapan Özhaseki, "Çevrenin kendine has yürüyüşü ve kendi dengesi üzerinde gidişi bize hayat verir. Bunu korumak bizim işimiz. Bu ülkenin yatırıma ihtiyacı var. Yatırımlar da olmalı. Yatırım ile çevre arasındaki orantıyı iyi kurmamız lazım. " diye konuştu.


Aynen arı ve çiçek gibi, çevreyle bağlantı kurulması gerektiğini belirten Özhaseki, şöyle devam etti:


"Arı nasıl ki çiçeklerin üstünden polen toplar ve çiçeğe zarar vermez, ardından dünyanın en lezzetli yiyeceğini yaparsa bizim de çevreyle ilişkimizi ve yatırımlarımızı buna benzer bir hassasiyet içinde yürütmemiz lazım. Son 15 yıldır katı atık tesisleriyle ilgili müthiş bir gayret var. Tesis sayısı 100'ü geçmiyordu. Nüfusun yüzde 65-70'ine ait bölümlerde ve şehirlerde katı atık tesislerimiz var. Arıtma tesisi sayısı 145'ten 967'ye çıktı. Nüfusun yüzde 81'inin dışarıya attığı kirli suları alıyoruz, götürüp arıtıyoruz ve kullanabilir, tabiatta daha çok sulanabilir alanda kullanıma açıyoruz. Hedefimiz 2023'te Cumhuriyetin kuruluşunun 100'üncü yılında evlerimizde ve iş yerlerimizde kullanıp dışarıya attığımız bütün kirli suların tamamını temizlemiş olarak tabiata vermek. Bunun için de her sene 100-150'ye yakın tesis kuruyoruz."



- "Doğru bir şekilde yatırım yapmamız lazım"

Özhaseki, çevreyi korurken bir taraftan da ülkenin ihtiyacı olan yatırımların önünün kesilmemesi gerektiğini dile getirdi.


Her sene yüzde 6 civarında enerjiye "artı yatırım" yapılması gerektiğini kaydeden Özhaseki, bir çok ülkenin kömürden enerji elde ettiğini aktardı.


Özhaseki, bazı ülkelerin doğalgaz kaynaklarından enerji elde ettiğini, bazılarının ise su kaynaklarının çok kuvvetli olduğunu vurgulayarak, şunları dile getirdi:



"Ülkemiz bunların bir çoğundan mahrum. Tüm ülkede su kaynaklarını toplasanız Tuna Nehri'nin yarısı kadar ediyor. Su zengini, kömür zengini bir ülke değiliz. Bu tesislerin enerjiye dönüşümü sırasında o kadar çok dava açılıyor ki hayret ediyoruz. Kömür kullanacaksınız 'Çevreyi tahrip ediyor.' diyorlar. Suyu kullanacaksınız 'Buradaki dereler mahvoluyor.' diye bağırıyorlar. Enerjiyi bunların dışında nereden elde edeceğiz? Özellikle rüzgar gülleri kurulacağı zaman 'Kuş yollarını engelliyorsunuz.' diye dava açıyorlar. Ülkede mademki bu kadar çevre dostu gibi geçiniyoruz, dışarıdan satın alalım. Hiçbir şey yapmayalım, yatırım yapmayalım, çevreyi tahrip etmeyelim. Dışarıya parayı verelim oradan alalım. Onlar da canları istedikleri zaman versinler, canı istemedikleri zaman vermesinler. Bir gerginlik olduğu zaman tehdit etsinler. Canları istedikleri zaman da kaynağı kesip bizi elektriksiz bıraksınlar. Doğru bir şekilde yatırım yapmamız lazım."


Konuşmaların ardından dua edilerek binanın açılışı gerçekleştirildi.


AA