Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osmangazi Köprüsü'nün açılış törenine katıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osmangazi Köprüsü'nün açılış törenine katıldı.
"Yol medeniyettir, yol gelişmedir, yol büyümedir"
Cumhurbaşkanı Erdoğan,"Her zaman ifade ettiğim gibi yol medeniyettir, gelişmedir, büyümedir. Türkiye'nin son 13 yılda gerçekleştirdiği büyük kalkınma hamlesinin temel altyapısı ulaşımdır. Bu imkan varsa her şey var. O zaman yarışırsınız." dedi.
Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti:
"Türkiye son 14 yılda bir ulaşım devrimi yaşamıştır. Elbette eğitimde, sağlıkta, ulaşımda, adalette, emniyette, enerjide, toplu konutta, bütün alanlarda çok önemli yatırımlar yapıldı. Ama ulaşım altyapısı, hepsinin fiziki temelidir. Bu imkanı çok iyi değerlendirmeliyiz. Marmara ve Ege bölgelerinin trafiğini rahatlatacak şu projeler dahi Türkiye'nin kalkınmasına, büyümesine, gelişmesine yeni bir ivme kazandırmıştır. Çünkü bu bölgeler nüfusun yüzde 40'ını barındırıyor ve milli gelirin yüzde 60'ını bu bölgeler üretiyor. İstanbul rahatladığında, Marmara Bölgesi rahatladığında, tüm Türkiye rahatlar, bunu böyle bilelim."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprüde test sürüşü yaptı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım, törenin ardından köprüde test sürüşü yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan aracı bir süre kendisi kullanırken, Yıldırım ve Rama da kendisine eşlik etti.
Erdoğan, Osmangazi Köprüsü'nün Dilovası kesiminde düzenlenen törendeki konuşmasında, İstanbul-İzmir Otoyolu'nun en önemli etaplarından birini oluşturan Osmangazi Köprüsü'nün hayırlı olmasını dileyerek, köprünün yanı sıra 12,6 kilometrelik Gebze-Altınova bölümünün de açıldığını bildirdi.
Osmangazi Köprüsü'nün bitiminden Orhangazi'ye kadar olan bölümün daha önce açıldığını hatırlatan Erdoğan, "Böylece otoyolumuzun Gebze'den Gemlik'e olan bölümünde kesintisiz seyahat imkanı mümkün hale geliyor. Bursa'ya kadar olan kısmın da büyük ölçüde tamamlandığını biliyorum. İnşallah o kısmın açılışı da en kısa sürede yapılacaktır. Böylece etap etap bu proje hizmete girecektir. Düşünebiliyor musunuz İstanbul-İzmir 8 saat, ama şimdi inşallah 3 saatin altına düşecek. Bu ne mutluluk... Sadece 3 saatin altına düşmekle kalmıyor aynı zamanda kaza riskinin de minimize olduğu bir dönem başlayacak." diye konuştu.
Erdoğan, Osmangazi Köprüsü'nü projesinden başlayarak her aşamasını adım adım takip ettiğine ve temel atma töreninden son tabliyenin yerleştirilmesine kadar tüm önemli safhalarında yer aldığına değinerek, Türkiye'nin böyle gurur verici bir esere kavuştuğunu görmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 13 yılda hayata geçirilen pek çok proje gibi Osmangazi Köprüsü'nün de geç kalmış bir eser olduğunu dile getirerek, "En az 50 yıl önce yapmamız gereken bir işi, bugün tamamlıyoruz. Ama biz tamamlıyoruz. Hamd olsun. Bizden öncekiler laf yaptı, biz iş yaptık. Farkımız bu." ifadelerini kullandı.
Dünyanın hayranlıkla izlediği eserin ülkeye kazandırılmasında emeği geçenlere, Başbakan Binali Yıldırım'a, bakanlara, Karayolları Genel Müdürlüğü yetkililerine, yüklenici firmalara, mühendis ve işçilere, emeği olan herkese şükranlarını sunan Erdoğan, finansal yükü üstlenmiş kreditörlere teşekkür etti.
Erdoğan, köprü inşaatında görevliyken elim bir şekilde hayatını kaybeden Japon mühendis Kishi Ryoichi'yi andı.
- "Gündemimizde Çanakkale 1915 Köprüsü var"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul-İzmir Otoyolu'nun, Ege ve Marmara bölgelerinde yapılması planlanan otoyol ağının, Osmangazi Köprüsü'nün de Marmara Otoyolu ringinin de önemli bir parçasını oluşturduğuna işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Şimdi gündemimizde ne var biliyor musunuz? Ne olabilir? Evet, Çanakkale 1915 Köprüsü var. Fakat bir şey daha var. Onun sözünü Sayın Başbakan ta bakanken birlikte kararını vermiştik. O da inşallah Kanal İstanbul Projesi. Bunu da hayata geçireceğiz. Bize ulusal değil, uluslararası camiada, evet, devrim niteliğinde yatırımlar yakışır. Bu millete bu yakışır. Biz bir çağı kapatan bir çağı açan ecdadın torunlarıyız, bize bunlar yakışır. İşte bu köprüyü de süratle inşa ettiğimizde Tekirdağ'dan Balıkesir istikametine kesintisiz otoyol hizmeti verilebilecek ve böylece Marmara Otoyolu ringi tamamlanmış olacaktır. Her zaman ifade ettiğim gibi yol medeniyettir, gelişmedir, büyümedir. Türkiye'nin son 13 yılda gerçekleştirdiği büyük kalkınma hamlesinin temel altyapısı ulaşımdır. Bu imkan varsa her şey var. O zaman yarışırsınız. Bugün artık hamd olsun ülkemizde 'uzak' diye bir kavram kaldı mı? Şu anda 55 tane havalimanı var. Nereye gitmek istiyorsan git, hemen yarım saatte havalimanındasın ve oradan da İstanbul, Kars, Iğdır, nereye gideceksen git. Şu anda dünyada en çok destinasyona ulaşabilen havayolu THY'dir. Bir numarayız. Ya buralara durup dururken gelmedik. Bu bir azmin, bir kararlılığın, bir yüreğin işidir. İşte bunu böyle başardık. Buradaki otoyollarla başardık. 79 senede bu ülkede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol vardı. Yahu geldik, bakın 13 senede biz bunun üzerine 18 bin 300 kilometre bölünmüş yol ilave ettik. Halep oradaysa arşın Kocaeli'nde. Bunu böyle göreceğiz. Yapılan bütün bu yollarla inşallah daha ileri gideceğiz."
- "Rahatlama diğer bölgelerimizin de cazibesini artıracaktır"
Dün akşam sahurda kendisine Kahramanmaraşlı birinin Elbistan Tüneli'nden geçişindeki sözlerinin dinletildiğini aktaran Erdoğan, vatandaşlara "Aman yarabbi, Anadolu'nun evladı ne güzel şeyler buluyor. Onu ben söylemeyeyim, onu hemen açın telefonlarınızdan bunları izleyin." dedi.
Erdoğan, 189'u yeni yapılan 272 tünel bulunduğunu kaydederek, vatandaşlara "Ne diyorduk biz 2002'nin sonunda yola çıktığımızda? 'Biz Ferhat'ız' diyorduk. Siz de Şirin'siniz. Ferhat dağları delerek yürümedi mi? Biz de dağları deliyoruz ya. Dağları delerek Ferhat'a ulaşacağız. Ferhat millet millet, ulaştık ulaşıyoruz. Kararlıyız, azimliyiz." şeklinde seslendi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Ağustos'ta Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve 26 Aralık'ta Avrasya Tüneli'nin açılacağını bildirerek, Marmaray'dan geçenlerin sayısının yaklaşık 1 milyon 350 bine ulaştığını belirtti. Erdoğan, "Bütün bunlar bir kararlılığın eseridir. İstanbul Boğazı'nın üçüncü gerdanlığını inşallah dünyaya farklı bir eser olarak ortaya koyacağız ve bir numara. 4 gidiş-4 geliş ve ortasından da hızlı tren geçecek." diye konuştu.
Hızlı tren hatlarıyla Türkiye'yi demir ağlarla ördüklerini anlatan Erdoğan, şunları söyledi:
"Türkiye son 14 yılda bir ulaşım devrimi yaşamıştır. Elbette eğitimde, sağlıkta, ulaşımda, adalette, emniyette, enerjide, toplu konutta, bütün alanlarda çok önemli yatırımlar yapıldı. Ama ulaşım altyapısı, hepsinin fiziki temelidir. Bu imkanı çok iyi değerlendirmeliyiz. Marmara ve Ege bölgelerinin trafiğini rahatlatacak şu projeler dahi Türkiye'nin kalkınmasına, büyümesine, gelişmesine yeni bir ivme kazandırmıştır. Çünkü bu bölgeler nüfusun yüzde 40'ını barındırıyor ve milli gelirin yüzde 60'ını bu bölgeler üretiyor. İstanbul rahatladığında, Marmara Bölgesi rahatladığında, tüm Türkiye rahatlar, bunu böyle bilelim. Bu rahatlama aynı zamanda diğer bölgelerimizin de cazibesini artıracaktır."
Başbakan Binali Yıldırım, açılışı yapılan Osmangazi Köprüsü'nden geçişlerin bu geceden başlayarak, 11 Temmuz pazartesi saat 07.00'ye kadar ücretsiz olacağını açıkladı.
Yıldırım, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki resmi hesabından, "Dev proje, Cumhurbaşkanımız @RT_Erdoğan müjdesi ile taçlandı." paylaşımında bulundu.
Yıldırım, ayrıca "Osmangazi Köprüsü bu gece saat 00.00'dan başlayarak, 11 Temmuz pazartesi günü saat 07.00'ye kadar ücretsiz olacak." bilgisini verdi.
AA
Bu haber TOKİ Haber'de şöyle yer aldı;
Körfez'deki Osmangazi Köprüsü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla açıldı.
Osmangazi Köprüsü, İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek. Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturacak. 252 metre kule yüksekliğine, 35,93 metre tabliye genişliğine, bin 550 metre orta açıklığına ve bin 682 metre uzunluğa sahip. Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada.
2 SAATLİK MESAFE 4 DAKİKAYA İNECEK
İzmit Körfezi'nde otomobille mevcut yol kullanılarak 2 saate yakın süren güzergah, köprü sayesinde 4 dakikada geçilebilecek. Otoyolun tamamının, mevcut devlet yoluna göre mesafeyi 95 kilometre kısaltacak olmasının sağlayacağı avantajlar fizibilite çalışmalarında hesaplanırken, 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresinin 3-3,5 saate inmesi ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörüldü.
İstanbul Atatürk Havalimanı’nda meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybedenleri rahmetle andığını belirterek, sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaralılarımıza şifalar ve milletimize de başsağlığı diledi. Hiçbir zaman eğilmediklerini ve eğilmeyeceklerini, sadece Allah'ın huzurunda rükuda eğileceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun dışında asla eğilmeyeceklerini anlattı.
Ülkede bir yandan çok sevindirici gelişmeler yaşanırken diğer yandan da terör örgütlerinin insanlık dışı eylemlerinin sürdüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi; "Bölücü terör örgütü PKK bir yandan, YPG bir yandan, DAEŞ denilen karanlık örgüt diğer yandan, irili ufaklı başka örgütler öte taraftan, tasmalarını ellerinde tutan güçler tarafından ülkemizin üzerine salıverilmiştir. Biz bu maşa örgütlerin de onları üzerimize salanların da amaçlarını gayet iyi biliyoruz. Ne kadar çok kan dökerlerse ne kadar çok can yakarlarsa Türkiye'nin o kadar hızlı bir şekilde diz çökeceğini, hedeflerinden vazgeçeceğini, teslim olacağını sanıyorlar. Yanıldıklarını Güneydoğu Anadolu Bölgemizdeki çukur eylemlerinde gördüler. Yanıldıklarını bugüne kadar büyük şehirlerimizde yaptıkları bombalı eylemlerde gördüler. Yanıldıklarını uluslararası alanda defalarca kurdukları tuzaklarda gördüler. Ama ısrarla, inatla, kalleşçe saldırmaya devam ediyorlar. Biz gerektiğinde acılarımızı bal eylemeyi bilen bir milletiz. Buna karşılık çok iyi biliyoruz ki bizi terörle bölgemizde krizlerle tehdit edenler aynı derece dayanıklı aynı derecede metanetli değildir. Kendilerine hep şunu hatırlattım, burada bir kez daha ifade ediyorum. Terör eninde sonunda dönüp kendini tutan eli sokan bir akrep gibidir. Çünkü karakteri budur, cibilliyeti budur."
“EN AZ 50 YIL ÖNCE YAPMAMIZ GEREKEN BİR PROJEYİ BUGÜN TAMAMLIYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul-İzmir Otoyolu'nun en önemli etaplarından birini oluşturan Osmangazi Köprüsü'nün hayırlı olmasını dileyerek, köprünün yanı sıra 12,6 kilometrelik Gebze-Altınova bölümünün de açıldığını bildirdi Osmangazi Köprüsü'nün bitiminden Orhangazi'ye kadar olan bölümün daha önce açıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Böylece otoyolumuzun Gebze'den Gemlik'e olan bölümünde kesintisiz seyahat imkanı mümkün hale geliyor. Bursa'ya kadar olan kısmın da büyük ölçüde tamamlandığını biliyorum. İnşallah o kısmın açılışı da en kısa sürede yapılacaktır. Böylece etap etap bu proje hizmete girecektir. Düşünebiliyor musunuz İstanbul-İzmir 8 saat, ama şimdi inşallah 3 saatin altına düşecek. Bu ne mutluluk... Sadece 3 saatin altına düşmekle kalmıyor aynı zamanda kaza riskinin de minimize olduğu bir dönem başlayacak" dedi.
Osmangazi Köprüsü'nü projesinden başlayarak her aşamasını adım adım takip ettiğine ve temel atma töreninden son tabliyenin yerleştirilmesine kadar tüm önemli safhalarında yer aldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin böyle gurur verici bir esere kavuştuğunu görmekten memnuniyet duyduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 13 yılda hayata geçirilen pek çok proje gibi Osmangazi Köprüsü'nün de geç kalmış bir eser olduğunu dile getirerek, "En az 50 yıl önce yapmamız gereken bir işi, bugün tamamlıyoruz. Ama biz tamamlıyoruz. Hamd olsun. Bizden öncekiler laf yaptı, biz iş yaptık. Farkımız bu" ifadelerini kullandı.
Dünyanın hayranlıkla izlediği eserin ülkeye kazandırılmasında emeği geçenlere, Başbakan Binali Yıldırım'a, bakanlara, Karayolları Genel Müdürlüğü yetkililerine, yüklenici firmalara, mühendis ve işçilere, emeği olan herkese şükranlarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, finansal yükü üstlenmiş kreditörlere teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprü inşaatında görevliyken elim bir şekilde hayatını kaybeden Japon mühendis Kishi Ryoichi'yi andı.
“ŞİMDİ GÜNDEMİMİZDE ÇANAKKALE 1915 KÖPRÜSÜ VAR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul-İzmir Otoyolu'nun, Ege ve Marmara bölgelerinde yapılması planlanan otoyol ağının, Osmangazi Köprüsü'nün de Marmara Otoyolu ringinin de önemli bir parçasını oluşturduğunu belirterek, "Şimdi gündemimizde ne var biliyor musunuz? Ne olabilir? Evet, Çanakkale 1915 Köprüsü var. Fakat bir şey daha var. Onun sözünü Sayın Başbakan ta bakanken birlikte kararını vermiştik. O da inşallah Kanal İstanbul Projesi. Bunu da hayata geçireceğiz. Bize ulusal değil, uluslararası camiada, evet, devrim niteliğinde yatırımlar yakışır. Bu millete bu yakışır. Biz bir çağı kapatan bir çağı açan ecdadın torunlarıyız, bize bunlar yakışır. İşte bu köprüyü de süratle inşa ettiğimizde Tekirdağ'dan Balıkesir istikametine kesintisiz otoyol hizmeti verilebilecek ve böylece Marmara Otoyolu ringi tamamlanmış olacaktır. Her zaman ifade ettiğim gibi yol medeniyettir, gelişmedir, büyümedir. Türkiye'nin son 13 yılda gerçekleştirdiği büyük kalkınma hamlesinin temel altyapısı ulaşımdır. Bu imkan varsa her şey var. O zaman yarışırsınız. Bugün artık hamd olsun ülkemizde 'uzak' diye bir kavram kaldı mı? Şu anda 55 tane havalimanı var. Nereye gitmek istiyorsan git, hemen yarım saatte havalimanındasın ve oradan da İstanbul, Kars, Iğdır, nereye gideceksen git. Şu anda dünyada en çok destinasyona ulaşabilen havayolu THY'dir. Bir numarayız. Ya buralara durup dururken gelmedik. Bu bir azmin, bir kararlılığın, bir yüreğin işidir. İşte bunu böyle başardık. Buradaki otoyollarla başardık. 79 senede bu ülkede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol vardı. Yahu geldik, bakın 13 senede biz bunun üzerine 18 bin 300 kilometre bölünmüş yol ilave ettik. Halep oradaysa arşın Kocaeli'nde. Bunu böyle göreceğiz. Yapılan bütün bu yollarla inşallah daha ileri gideceğiz” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sahurda dün kendisine Kahramanmaraşlı bir vatandaşımızın Elbistan Tüneli'nden geçişindeki sözlerinin dinletildiğini aktararak, "Aman yarabbi, Anadolu'nun evladı ne güzel şeyler buluyor. Onu ben söylemeyeyim, onu hemen açın telefonlarınızdan bunları izleyin" dedi. 189'u yeni yapılan 272 tünel bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşlara "Ne diyorduk biz 2002'nin sonunda yola çıktığımızda? 'Biz Ferhat'ız' diyorduk. Siz de Şirin'siniz. Ferhat dağları delerek yürümedi mi? Biz de dağları deliyoruz ya. Dağları delerek Ferhat'a ulaşacağız. Ferhat millet millet, ulaştık ulaşıyoruz. Kararlıyız, azimliyiz." dedi.
“26 ARALIK'TA AVRASYA TÜNELİ AÇILACAK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Ağustos'ta Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve 26 Aralık'ta Avrasya Tüneli'nin açılacağını bildirerek, Marmaray'dan geçenlerin sayısının yaklaşık 1 milyon 350 bine ulaştığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bütün bunlar bir kararlılığın eseridir. İstanbul Boğazı'nın üçüncü gerdanlığını inşallah dünyaya farklı bir eser olarak ortaya koyacağız ve bir numara. 4 gidiş-4 geliş ve ortasından da hızlı tren geçecek" dedi.
Hızlı tren hatlarıyla Türkiye'yi demir ağlarla örüldüğünü de vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle söyledi, "Türkiye son 14 yılda bir ulaşım devrimi yaşamıştır. Elbette eğitimde, sağlıkta, ulaşımda, adalette, emniyette, enerjide, toplu konutta, bütün alanlarda çok önemli yatırımlar yapıldı. Ama ulaşım altyapısı, hepsinin fiziki temelidir. Bu imkânı çok iyi değerlendirmeliyiz. Marmara ve Ege bölgelerinin trafiğini rahatlatacak şu projeler dahi Türkiye'nin kalkınmasına, büyümesine, gelişmesine yeni bir ivme kazandırmıştır. Çünkü bu bölgeler nüfusun yüzde 40'ını barındırıyor ve milli gelirin yüzde 60'ını bu bölgeler üretiyor. İstanbul rahatladığında, Marmara Bölgesi rahatladığında, tüm Türkiye rahatlar, bunu böyle bilelim. Bu rahatlama aynı zamanda diğer bölgelerimizin de cazibesini artıracaktır."
“OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ BAYRAM SONUNA KADAR ÜCRETSİZ OLACAK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Osmangazi Köprüsü Bayram sonuna kadar ücretsiz olacağı müjdesini vererek, bundan dolayı yüklenici firmalara teşekkür etti. Köprünün yapımında emeği geçenlere teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı; “Osmangazi Köprüsü’nün milletimize, tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Ve sizlere şükranlarımı sunuyorum, yeni eserlerde bir arada olmak üzere Kadir Geceniz ve Ramazan Bayramınızı tebrik ediyorum.”
Köprünün Dilovası ayağında düzenlenen törene, Başbakan Binali Yıldırım, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Nurettin Canikli ve Mehmet Şimşek, çok sayıda bakan, milletvekili, bürokrat, üstlenici firma yetkilileri, yabancı konuklar, belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ile birlikte Osmangazi Köprüsü'nün açılışının ardından işçilerle ve vatandaşlarla iftarda bir araya geldi.
İftara Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yıldırım'ın eşi Semiha Yıldırım ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın yanı sıra bakanlar da katıldı.
TOKİ Haber
Haber Hürriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı
Geçtiğimiz nisan ayında son tabliyesi konularak iki körfezin iki yakasını birleştiren Osmangazi Köprüsü dün resmen hizmete girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan köprüden Ramazan Bayramı boyunca geçişlerin ücretsiz olacağını müjdeledi. Öte yandan, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, köprü geçiş ücretinin 88 lira 75 kuruş olduğunu açıkladı.
İSTANBUL-İzmir arasındaki yolun 3.5 saate inmesini sağlayacak Gebze-Orhangazi-İzmir otoyol projesinin en önemli ayağı olan ve Osmangazi Köprüsü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katıldığı törenle dün hizmete açıldı. Yaklaşık 39 ay süren bir çalışmayla tamamlanan köprü dünyanın en büyük orta açıklığına sahip dördüncü köprü olma özelliği taşıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada köprünün Ramazan Bayramı tatili olan 9 gün boyunca köprüden geçişlerin ücretsiz yapılacağını müjdeledi.
Açılış için köprünün Dilovası ayağında düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Nurettin Canikli ve Mehmet Şimşek, çok sayıda bakan, milletvekili, bürokrat, üstlenici firma yetkilileri, yabancı konuklar, belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.
1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ
Erdoğan törende yaptığı konuşmada Osmangazi Köprüsü’nün projesinden başlayarak her aşamasını adım adım takip ettiği bir eser olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Temel atma töreninden son tabliyesine kadar tüm önemli safhalarda bizzat yer aldım. Son 13 yılda hayata geçirdiğimiz pek çok proje gibi bu proje de geç kaldı. En az 50 yıl önce yapmamız gereken işi bugün tamamlıyoruz. Elim bir şekilde hayatını kaybeden Japon mühendis Kishi Ryoichi’yi rahmetle anıyorum. Osmangazi Köprüsü, Marmara Otoyol ringinin önemli bir parçası. Şimdi gündemimizde ne var biliyor musunuz Çanakkale 1915 Köprüsü var. Kanal İstanbul projesi var. Bunu da hayata geçireceğiz.”
AÇILIŞ 26 AĞUSTOS
Erdoğan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ise 26 Ağustos’ta açılacağını belirterek Avrasya Tüneli’nin açılışının da 26 Aralık’ta yapılacağını açıkladı. Erdoğan “Marmaray kimsenin aklında değildi, lafını yaptılar. Açıldığı 29 Ekim 2013’ten bugüne Marmaray’dan geçenlerin sayısı yaklaşık 1 milyon 350 bine ulaştı. Tüm bunlar bir kararlılığın eseridir. İstanbul Boğazı’nın üçüncü gerdanlığını dünyaya haklı bir eser olarak ortaya koyacağız. 4 gidiş 4 geliş ortasından da hızlı tren geçecek” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda “Müjdemiz ne? Önce yüklenici firmalara bu müjdeli gerçekleştirecekleri için teşekkür ediyorum. Osmangazi Köprüsü bayram sonuna kadar ücretsiz olarak halkımızın hizmetinde olacaktır. Ve ben girişimci firmalarımızın bu jestini aynı zamanda bu köprümüzün sadakası olarak hayırlı olacak diyorum” dedi.
vakit nakittir dedik
Başbakan Binali Yıldırım da, bayram öncesi bir bayram yaşadığımızı dile getirerek Türkiye’nin teröre cevabını daha fazla üreterek kardeşçe bölüşerek vereceğini kaydetti. Yıldırım, şöyle konuştu: “Osmangazi Köprüsü sadece bu bölgeyi değil, İstanbul Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa ve İzmir illerini ihya edecek. Bu güzergahtaki seyahati eziyetten keyfe dönüştürecek. İşte medeniyet bu, vakit nakittir dedik, dünyanın sayılı projelerinden birini bugün hizmete veriyoruz. 50 yıl boyunca bu köprü yapıldı yapılacak diye zaman kaybettik.”
KÖPRÜ GEÇİŞ ÜCRETİ 88 LİRA 75 KURUŞ OLACAK
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, katıldığı canlı yayın programında Osmangazi Köprüsü'nün geçiş ücretinin 88 lira 75 kuruş olduğunu açıkladı.
MİLLİ motosikletçi Kenan Sofuoğlu, dün açılan Osmangazi Köprüsü’nü saatte 400 kilometreyle geçti. 1.5 kilometrelik köprüyü 30 saniyenin altında geçen Sofuoğlu, tören sonrası katılımcılar için köprüyü bir kez daha geçti.
10 BİN KİŞİLİK İFTAR
- Açılışı izlemek üzere halka ayrılan kısım ‘kadınlar’ ve ‘erkekler’ bölümü olarak ayrıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören alanına ilan edilen başlama saatinden yaklaşık bir saat geç olarak 19.00 civarında helikopterle geldi. Yanında Arnavutluk Devlet Başkanı Edi Rama vardı.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rama’yla el ele protokol alanına girdi.
- Tören alanında Atatürk, Erdoğan ve Yıldırım’ın posterleriyle beraber dev bir AKP Kocaeli İl Örgütü bayrağı asılıydı.
- Protokol kısmında sık sık görevliler arasında tartışma ve itişmeler yaşandı.
- Tören sonrası 10 bin kişilik iftar verildi. İftarda papyonlu garsonlar servis yaptı.
Hürriyet
Haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı
Gebze-Orhangazi-İzmir otoyol projesinin en önemli ayağı olan Osman Gazi Köprüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat katıldığı resmi törenle açıldı. Köprü, İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek...
İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek olan ve Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu projesinin en önemli geçiş noktası sayılan Osmangazi Köprüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle resmen açıldı. Kendisinin kullandığı araçla köprüden ilk geçişi gerçekleştiren Erdoğan, Osmangazi Köprüsü’nün bayram süresince ücretsiz olacağı müjdesini de verdi. Törende kabinenin büyük bölümü yerlerini alırken, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da hazır bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her zaman ifade ettiğim gibi yol medeniyettir, gelişmedir, büyümedir. Türkiye’nin son 13 yılda gerçekleştirdiği büyük kalkınma hamlesinin temel altyapısı ulaşımdır. Bu imkan varsa, her şey var. O zaman yarışırsınız” dedi. Osmangazi Köprüsü’nün yanı sıra İstanbul-İzmir otoyolunun 12.6 kilometrelik Gebze-Altınova bölümünün de açıldığını vurgulayan Erdoğan, “Böylece otoyolumuzun Gebze’den gemlik’e olan bölümünde kesintisiz seyahat mümkün hale geliyor. Bursa’ya kadar olan kısmın da büyük ölçüde tamamlandığını biliyorum. İnşallah o kısmın açılışı da en kısa sürede yapılacaktır. Böylece etap etap bu proje hizmete girecektir” diye konuştu.
Geç kalmış bir eser
Osmangazi Köprüsü’nü, projesinden başlayarak her aşamasını adım adım takip ettiğine değinen Erdoğan, Türkiye’nin böyle gurur verici bir esere kavuştuğunu görmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti, son 13 yılda hayata geçirilen pek çok proje gibi Osmangazi Köprüsü’nün de geç kalmış bir eser olduğunu dile getirdi. Erdoğan, “En az 50 yıl önce yapmamız gereken bir işi, bugün tamamlıyoruz” ifasini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul-İzmir Otoyolu’nun, Ege ve Marmara bölgelerinde yapılması planlanan otoyol ağının, Osmangazi Köprüsü’nün de Marmara Otoyolu ringinin de önemli parçasını oluşturduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
“Şimdi gündemimizde ne var biliyor musunuz? Çanakkale 1915 Köprüsü var. Fakat bir şey daha var. O da inşallah Kanal İstanbul Projesi. Bunu da hayata geçireceğiz... İşte bu köprüyü de süratle inşa ettiğimizde, Tekirdağ’dan Balıkesir istikametine kesintisiz otoyol hizmeti verilebilecek ve böylece Marmara Otoyolu ringi tamamlanmış olacak.”
26 Ağustos’ta Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve 26 Aralık’ta Avrasya Tüneli’nin açılacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bütün bunlar bir kararlılığın eseridir. İstanbul Boğazı’nın üçüncü gerdanlığını inşallah dünyaya farklı bir eser olarak ortaya koyacağız. 4 gidiş-4 geliş ve ortasından da hızlı tren geçecek” diye konuştu.
‘Bayram öncesi bayram’
Başbakan Binali Yıldırım da, köprünün açılışını kastederek “Bayram öncesi bayram yaşıyoruz” derken, “Teröre cevabımızı daha fazla üreterek, kardeşçe bölüşerek vereceğiz. Osmangazi Köprüsü sadece bu bölgeyi değil, üzerinden geçen otoyolla birlikte İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa ve İzmir illerini ihya edecek” dedi.
Projenin başlangıcında ve açılışında yer aldığını hatırlatan Yıldırım, “İşte bu da güven ve istikrarın ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Güçlü bir destek varsa yapılamayacak hiçbir iş yok. İşte 4.5 kilometrelik bu eseri hayalden gerçeğe dönüştürdüğümüz gibi. 2016, büyük ve çılgın projelerin açılacağı yıl olacak” diye konuştu.
DÜNYANIN 4. BÜYÜĞÜ
252 metre kule yüksekliği, 35.93 metre tabliye genişliğine sahip, toplamda 2 bin 682 metre olarak planlanan köprünün, 1550 metrelik orta açıklığıyla “dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü köprüsü” olacağı belirtiliyor. Köprüde 3 gidiş ve 3 geliş olmak üzere 6 şerit olacak. Köprüde ayrıca bir de hizmet şeridi bulunacak.
Osman Gazi Köprüsü, bütünüyle tamamlandığında şu anda körfezi dolaşarak 2 saat, feribotla da 1 saat olan körfez geçiş süresi ortalama 6 dakikaya inecek. Projenin bağlantı yolları ve diğer bölümleri de devreye girdiğinde, halen 8-10 saat süren İstanbul-İzmir yolunun 3.5 saate inmesi ve yılda 650 milyon dolarlık yakıt tasarrufu sağlanması öngörülüyor. Köprü 1.1 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştirildi.
Karayolları Genel Müdürlüğü’nce Yap-İşlet-Devret modeliyle ihale edilen Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi, (İzmit Körfez geçişi ve bağlantı yolları dahil) 433 kilometreyi kapsıyor. Otoyolun Yalova Altınova’dan girip Orhangazi’den çıkan “Samanlı Tüneli” de tamamlandı. Her biri 3 bin 590 metrelik iki ayrı tüpten oluşan tünelin işletmeye hazır hale getirildiği belirtildi. Bursa bölümündeki Selçukgazi Tüneli’nde de kazı ve destekleme çalışmaları tamamlandı, elektrik ve elektromekanik donanımların takılmasına başlandı. İzmir’deki Belkahve Tüneli’nde de elektrik, elektronik ve elektromekanik çalışmaları sürüyor.
GEÇİŞ ÜCRETİ 89 TL
Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan NTV’ye yaptığı açıklamada Osmangazi Köprüsü’nden geçişin 89 TL olduğunu açıkladı.
Sofuoğlu’ndan rekorlu geçiş...
Dünya Supersport motosiklet şampiyonasında yarışan ve 4 kez şampiyon olan milli sporcu Kenan Sofuoğlu, açılıştan saatler önce Osman Gazi Köprüsü’nden geçen ilk isim olurken, aynı zamanda da hız rekoruna imza attı. Sofuoğlu, bu geçişinde 400 km/s hıza ulaştı.
Milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, aynı zamanda Dünya Supersport Şampiyonası’nda da yarıştığı Kawasaki markasının H2R modeliyle, dün Sabah saatlerinde Osman Gazi Köprüsü’nden geçti. Tamamen boş olan köprüde, fabrika çıkışı hızı maksimum 380 km/s olan motosikletle 400 km/s’ye erişen Sofuoğlu, böylelikle bir rekora da imza attı.
Milliyet
Bu haber Takvim'de şöyle yer aldı:
İzmir-İstanbul arasını 3.5 saate indirecek Osmangazi Köprüsü’nü açan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram sonuna kadar ücret alınmayacağını açıkladı..
İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3.5 saate indirecek Gebze- Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osmangazi Köprüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından hizmete açıldı. 30 Mart 2013'te Yalova Altınova Hersek şantiyesinde düzenlenen törenle temeli atılan köprü, yaklaşık 39 ayda tamamlandı. Açılışta konuşan Erdoğan, köprünün bayram sonuna kadar ücretsiz olacağını müjdeledi. Erdoğan, "Bizden öncekiler laf yaptı, biz iş yaptık" dedi. Şimdi gündemlerinde Çanakkale 1915 Köprüsü'nün olduğunu belirten Erdoğan, "Yol medeniyettir, yol gelişmedir, yol büyümedir. Artık ülkemizde uzak diye bir kavram kalmadı" diye konuştu. Erdoğan, ulaşım devrimi yaşandığını kaydetti...
9 MİLYAR DOLARLIK DEV PROJE
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama tarafından törenle hizmete açılan Osmangazi Köprüsü, İzmit körfezinin 6 dakikada geçilmesini sağlayacak. Toplam yatırım bedeli 9 milyar dolar olan Gebze-Orhangaziİzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan köprü sayesinde İstanbulİzmir arası 3.5 saate inecek.
MÜJDEYİ ERDOĞAN VERDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışta, köprüden geçişin 11 Temmuz sabah 07.00'a kadar ücretsiz olacağının müjdesini verdi. Böylece binlerce araç köprüyü bayram boyunca ücretsiz kullanacak ve trafik sorunu yaşanmayacak.
650 MİLYON $ TASARRUF
Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu projesinin tamamı 2018 yılında bitecek.
Proje, otoyol ve bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda.
Dev yatırım Türkiye'nin en büyük otoyol projesi olma özelliğini taşıyor.
Toplam yatırım bedeli 9 milyar dolar olan projenin inşasının yüzde 64'ü tamamlandı.
İstanbul-İzmir yolunun 3.5 saate inmesi ile yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörülüyor.
TERÖRE İNAT YENİ PROJELER YAPACAĞIZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmada teröre inat yeni projelerin açılışını yapacaklarını belirterek, "Terör örgütlerinin, onları kullananların bizim önümüze bariyerler kurmalarına izin vermeyeceğiz" dedi. Erdoğan şöyle devam etti: İnatla kalleşçe saldırmaya devam ediyorlar. Terör eninde sonunda dönüp kendini tutan eli sokan bir akrep gibidir. Çünkü karakteri budur, cibiliyeti budur. Bugün bizim ülkemizde patlayan bombaların, onları ülkemize gönderenlerin ellerinde de infilak edecektir.
OSMANGAZİ'DE İFTAR
Köprünün açılışının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım, projede çalışan işçiler ve vatandaşlar hep birlikte iftar yaptı. İftara, Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Yıldırım'ın eşi Semiha Yıldırım ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da katıldı...
Takvim
Haber PR Ajansı'nda şöyle yer aldı
İnşaatı 42 ay süren Türkiye’nin yeni köprüsü Osman Gazi açıldı. Köprü, her gün 40.000 aracı taşıyabilecek kapasiteye sahip. Japon inşaat firması IHI adına köprünün elektromekanik müteahhitliğini üstlenen Siemens, tüm köprü yapısının, trafik kontrol bileşenleri ve sistemlerinin geliştirilmesi, montajı ve devreye alınmasından sorumlu. Ayrı bakım hatlarına sahip altı şeritli köprü, İstanbul ve İzmir’i birbirine bağlayacak otoyol projesinin bir parçası.
Tamamen çelikten inşa edilen ve ana açıklığı 1550 metre olan köprü, İstanbul’un güneyinde, yani deprem olasılığı olan bir bölgede, Marmara Denizi üzerinde 64 metre yükseklikte asılı duruyor. Bu nedenle sarsıntıyı, hareketi ve yükü sürekli ölçerek normalin dışındaki tüm olayları köprü operatörüne bildiren özel bir teknolojiyle donatılmış yapıya sahip.
Siemens köprüyü, durumu sürekli izleyen ve aşırı sarsıntıda alarm veren 390’a yakın sensörle donattı. Sensörler ana açıklığa giden yol kesitlerindeki stres yükünü ve dikey ve yanal gerilimi devamlı olarak ölçüyor. Köprüde bulunan özel GPS sensörleri, köprü kazıklarındaki tüm salınımı milimetrik olarak kaydediyor, bunun yanında rüzgar ve sıcaklık ölçümü birimleri de sunuluyor.
Köprüdeki değişimler ve potansiyel hasarlar da anında sensörler tarafından tespit ediliyor, örneğin çelik yapıdaki korozyon sürekli kontrol ediliyor. Köprünün iç odalarında, kulelerinde, tabliyelerinde ayrıca kılıflı askı kablolarında bulunan özel bir sistem, çeliği paslanmaktan korumak için havadaki nemi kontrol ediyor ve yüzde 40’ın altında kalmasını sağlayacak şekilde düzenliyor.
Köprü ile İstanbul ve İzmir arasındaki 409 kilometre uzunluğundaki otoyol inşaatı Türkiye’nin şimdiye kadarki en büyük çevreyolu projesinin bir parçası konumunda bulunuyor. Gebze ve İzmir arasındaki yeni otoyol, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından görevlendirilen “Otoyol YATIRIM ve İŞLETME A.Ş” (Nurol-Özaltin-Maykol-Astaldi-Yüksel-Göcay), tarafından 22 yıllık bir süre için Yap-İşlet-Devret sözleşmesi şartlarına uygun olarak yönetilecek. Yeni altı şeritli köprü bağlantısı iki şehir arasındaki yolculuk süresini sekiz saatten üç saate düşürecek.
PR