Osmangazi vizyon projelerle canlanıyor!
Tarihi ve kültürel değerleriyle UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren Osmangazi'de, restorasyon ve müze projeleriyle tarih canlandırılırken, dev kentsel dönüşüm projesiyle de kent yeniden inşa ediliyor.
Osmangazi'de dev kentsel dönüşüm projesi start aldı. Yalnızca ilçenin değil, Bursa'nın dönüşümüne öncülük edecek vizyon projelerden biri olan Kentsel Dönüşüm; kentin yapılaşma sorununa çözüm üretmek, tarihi değerlerini koruyarak yeni ve modern yaşam alanları oluşturmak amacıyla Soğanlı etabıyla başladı. Projenin birinci etabı sayılan Soğanlı Kentsel Dönüşüm projesine, 128 milyon TL'lik kaynak aktarıldı.
Nisan 2011'de kurdukları Şehircüik Akademisi ile Türkiye'nin master plan hazırlayan ilk ve tek belediyesi olduklarını vurgulayan Osmangazi Belediyesi Başkanı Mustafa Dündar, "Osmangazi sadece tek bir yönde veya alanda değil topyekun bir gelişme içerisinde. Amacımız sağlıklı, modern veyaşanabilir bir şehir inşa etmek. Osmangazi'nin Türkiye'nin parlayan yıldızı olması için çalışıyoruz. Bu doğrultuda eğitimden, spora, ulaşımdan kültür sanata, sağlıktan sosyal belediyeciliğe kadar her alanda çalışmalar yürütüyoruz" dedi.
Soğanlı Kentsel Dönüşüm projesinin, Bursa'da kentsel dönüşümün fitilini ateşleyecek öncü ve örnekbir proje olduğuna vurgu yapan Dündar, Osmangazi'nin son 50 yüdır yaşanan göçten en fazla etküenen dolayısıyla çarpık ve plansız yapılaşmanın en yoğun yaşandığı üçe olduğunu bildirdi. İlk etabının Soğanlı'dan başlatüdığı dönüşüm projesinin. Kent Meydanı, Demirkapı, Hisar gibi şehrin 10 farklı noktasında devam edeceğini belirten Mustafa Dündar, Soğanlı Kentsel Dönüşüm projesinin, modern mimarinin tarihle harmanlandığı bir proje olduğunu ifade etti. Projenin yüzde 85'inin yeşil alan ve sosyal donatı alanlarından oluşmasına da dikkati çeken Dündar, 42 hektar alanı kapsayan projenin hayata geçirüebilmesi için 120 bin metrekare alan kamulaştırüırken, 128 milyon TL'lik de kaynak kullanüdığını açıkladı. Dündar, 20 ayda tamamlanması planlanan projede, 223 konut ve 86 üa 217 metrekare aralığında değişen ticarethanelerin yer alacağını ifade etti.
Ulaşıma dev yatırım
Dündar, belediye olarak Bursa trafiğine nefes aldıracak vizyon projelerden 40 Metrelik Bulvar'ı ekim ayı içinde hizmete açtıklarını söyledi. Dündar, Yunuseli'deki Fuat Kuşçuoğlu Caddesi ile Hamitler'deki Gür Caddesi'ni birbirine bağlayan 1.7 kilometre uzunluğundaki 40 Metrelik Bulvar için toplamda 10 müyon TL'lik kaynak kullanüdığım söyledi. Dündar öte yandan, 6 milyon 800 bin TL'lik bütçeyle şekillendirdikleri ilçenin en büyük otopark projesini de hayata geçirdiklerinin bilgisini verdi. Bir başka otopark projesini de pazaryeri konseptli Mollafenari'de başlattıklarını belirten Dündar, 2 milyon 200 bin TL kaynak kullanüarak inşa edüen projenin 1 yü içinde tamamlanmasını planladıklarım açıkladı.
Yeşil bina sertifikalı müzede tarihi canlanacak
Mustafa Dündar, 35 müyon TL bütçeyle yaptırüan Panorama 1326 Fetih Müzesi'nin temelini attıklarını ifade ederek, "Panoramik Müze için 4 yılda 2 bin 500 metrekare alan kamulaştırüdı. Uygulama ihalesi mayıs ayında tamamlanan müzede çalışmalar haziran ayında ; başladı. Müzenin 2,5 yü içerisinde tamamlanarak hizmete girmesi planlandı. Panorama 1326 ayrıca yeşü bina sertifikası üe ayrıcalıklı bir yapı" bilgisini verdi.
Tarihi Çarşı dünya merkezi olacak
Bursa'nın en eski caddelerinden Ünlü Cadde'yi eski ihtişamlı günlerine kavuşturmak için yürüttükleri çalışmaların sona erdiğini ifade eden Dündar, "Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'ndeki çalışmalarla çarşıyı bir dünya merkezi haline getiriyoruz. Restorasyon çalışmaları ile modern bir yüze kavuşan tarihi çarşılar daha konforlu ve canlı alışveriş imkanı sunuyor" dedi.
Sosyal belediyecilik hizmetlerine büyük önem verdiklerini söyleyen Dündar, "Geçtiğimiz yıl devraldığımız Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na ait ekmek fırınımızda her gün 8 bin ekmek üreterek ihtiyaç sahibi ailelerimize dağıtıyoruz. 'Belediyem Benimle' projemizden biri olan Sakarya Kimsesizler Evi de 877 metrekare kapalı alan olarak inşa edilen Bursa'nın ilk kimsesizler evi. Bu proje için 640 bin TL kaynak kullandık. Osmangazi'de kimse muhtaç kalmasın aç kalmasın diye bizler bundan sonra da aynı gayretle çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.
Tarihi ve kültürel değerleriyle UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren Osmangazi'de, restorasyon ve müze projeleriyle tarih canlandırılırken, dev kentsel dönüşüm projesiyle de kent yeniden inşa ediliyor.
Dünya