Kentsel Dönüşüm

Osmangazi'deki dönüşüm Bursa'yı rahatlatacak!

Osmangazi Belediyesi Başkanı Mustafa Dündar Gazeteniz Bursa Haber’in ‘Gündem Buluşmaları' toplantısına katıldı. Bursa Haber Gazetesi'nden Can Topaktaş bugünkü yazısında Osmangazi'deki dönüşümü ele aldı.

Bursa Haber Gazetesi'nden Can Topaktaş bugünkü yazısında Bursa Osmangazi'deki dönüşümü ele aldı. 


İşte o yazı:


Gazeteniz Bursa Haber’in ‘Gündem Buluşmaları’ adı altında  geleneksel hale getirdiği toplantıların bu haftaki konuğu, Osmangazi Belediyesi Başkanı Mustafa Dündar’dı. Sessiz ve derinden giden bir yapısı olduğunu düşünüyorum.


Kahve Beyaz’daki toplantılarımızda hem bizler konuğumuzu yakından tanıyoruz hem de yakınlık oluşuyor. Resmiyetten uzak ortamlarda sohbet daha verimli geçiyor.


Osmangazi gibi dev bir ilçede sorunlarla boğuşmak kolay değil… 830 bin kişinin her gün çöpü alınacak, suları kesilmeyecek, ayaklarına taş değmeyecek ve merkezi konumda olduğu için de diğer ilçelerden gelen binlerce kişinin huzur içinde olması sağlanacak… Söylemesi kolay geliyor insana ancak planlama yapmak ve uygulamaları gözden geçirmek gerekiyor. Hem de önümüzde ‘kentsel dönüşüm’ gibi zor bir konu varken…


İsterseniz sayın Dündar’ı yakından tanıyalım öncelikle… 


Dündar, 1965 Gümülcine doğumlu. İlkokulu Yunanistan'da bitirdi ve daha sonra orta ve lise tahsili için Türkiye'ye gelerek öğrenimini Türkiye'de tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu ve bir süre serbest avukatlık yaptı. Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şubesi'nin yönetim kurulu üyeliğini ve 3 dönem de başkanlığını yerine getirdi.


Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kuruluş aşamasında Bursa Osmangazi İlçesi Kurucu Yönetim Kurulu üyeliği ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu. 3 Kasım 2002 Milletvekili genel seçimleri sonucunda AK Parti Bursa Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) girdi.


Türkiye Büyük Millet Meclisi Akdeniz Parlamenter Asamblesi Türk delegasyonu Üyesi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu sözcülüğü görevini üstlendi. Ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi Türkiye-Yunanistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu başkanlığını yaptı. 


29 Mart 2009 yerel seçimlerinde Osmangazi Belediye Başkanı seçildi, Mart 2014 yerel seçimlerinde ikinci kez Osmangazi Belediye Başkanlığını kazanan Dündar, halen görevini devam ettiriyor.


Dündar, evli ve 3 çocuk babası. İngilizce ve Yunanca biliyor…


Bir ilçenin sorunlarını ilk dönemde bitirmenin mümkün olmadığını, ancak ikinci dönemde başarılı işlerin ortaya çıktığını dile getiren Osmangazi Belediyesi Başkanı Dündar, Türkiye’nin geleceğinde örnek bir şehir olacaklarına inanıyor.


Sağlık, eğitim, ulaşım ve yerleşim; bir kentin temel unsurları olduğu için verilen hizmetlerin ağırlığını oluşturuyor. Bütçe konusunu daha hızlı hareket edebildikleri için beğenen Dündar, “Kırcaali’de bir yatırım yapılacaksa eğer Kırcaali Sofya’ya yazıyor, Sofya Brüksel’e yazıyor. Oradan onay çıkarsa ve oradan bütçe ayrılırsa hizmet yapılıyor. Bizde ise kenti analiz etmek yetiyor” diye konuşuyor.


Asıl sorun ‘Kentsel Dönüşüm’. Yıkarak güzelleştirmekten yana tavır aldığı gün gibi ortada. Mekke’de kralın tek emriyle yapılan işlerin Türkiye’de 10 yılı almasından yakınan Dündar, “Kentsel dönüşümde, ilk 5 yıl içinde proje, düşünce ve plan aşamasını gerçekleştik. İkinci dönemde temel attık” sözleri önemli.


Hamitler, Güneştepe ve Yunuseli bölgesinde 2009-2015 yılları arasında 17 bin daireye oturma izni verdiklerini hatırlatan Dündar, “70 bin kişilik bir şehir kurduk” sözlerini gururla söyledi. Temizliğe de yılda 60 milyon lira harcandığını öğrendik o akşam.


Başkan Dündar’ın göğsünü kabartan bir başka yatırımı ise Panorama 1326 Müzesi. Üniversite öğretim üyeleri, sanatçılar, yazarlar, tarihçiler birlikte çalışıyorlar. Bittiğinde turistler için yeni ve çok önemli bir adres olacağı kesin… Hüdavendigar Parkı’na 16 milyon lira gitmiş. Panorama 1326’ya ise 30 milyon lira harcanacak.


Çarşamba semtinin kentsel dönüşüme girmesini de isteyen Dündar, bazı hak sahiplerini, “Hurdaya çıkmış Şahin’e Mercedes istenmez” sözleriyle eleştirdi…


800 kişilik personel ve 1000 kişilik taşeron çalışanla 830 bin kişiye hizmet üreten Dündar’ın, Hüdavendigar’da yeni aldığı evin taksitlerini ödediğini de öğrendik. Son okuduğu kitap ise ‘Tarih değiştiren konuşmalar.’


Halkla birlikte yürümeye devam ettiği sürece başarılı olacaktır. Yolu açık olsun…


Bursa Haber/Can Topaktaş



Haber Bursa A Gazete'de şu şekilde yer aldı;


Osmangazi ve çevresinde gerçekleşen kentsel dönüşümle alakalı açıklamalarda bulunan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, 2009 ile 2015 yılları arasında 17 bin 500 daireye oturma izni verdiklerini ifade ederek, "Yaklaşık 70 bin kişilik yeni bir şehir inşa ettik. Soğanlı'da 42 hektarlık alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte kentsel dönüşüm projesine başladık, inşaat fuarı da bizim gündemimize uygun. Bizler de fuara katılarak yaptığımız çalışmaları tanıtıyoruz. Şehirlerin dönüşümü sadece kamu ile mümkün değil. Özel sektörün işin içinde olması gerektiğine inanıyoruz. Bundan sonraki süreçte özel sektörün işin içine girmesini temin etmek istiyoruz" diye konuştu. 


HEDEFİMİZ YAŞANABİLİR BİR KENT 

Soğanlı'nın yanı sıra kent meydanı, Hisar İçi, Demirkapı gibi yerlerde de örnek çalışmalar yapacaklarını belirten Dündar, "Kent meydanı da şehrin merkezinde yeni bir vizyon kazandıracak.  Soğanlı Projesi ile birbirini tamamlayacak. Uludağ eteklerindeki çalışmalarımızla da farklı bir coğrafi yapıdaki yerin farklı bir mimari tarzıyla örnek bir yapılaşma olacak. Osmangazi'de depreme dayanıklı, yaşanabilir yeni konutların üretilmesi hedefimiz. Tabi bunları yaparken, Osmanlı şehrinde tarihi kimliğimizi öne çıkaran çalışmalara önem veriyoruz" dedi. 


A Gazete Bursa



Haber Bursa Kent Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Marmara ve Van depreminin ardından ülkemizde kentsel dönüşüm çalışmalarının hız kazandığına dikkat çekerek, "Osmangazi Belediyesi olarak, geçtiğimiz dönemde kentsel dönüşüm master planı oluşturduk. Gelişim bölgesi olarak adlandırdığımız bu yeni bölgelerde 2009 ile 2015 yılları arasında 17 bin 500 daireye oturma izni verdik. Yaklaşık 70 bin kişilik yeni bir şehir inşa ettik" dedi. 


Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kentsel dönüşümle alakalı açıklamalarda bulundu. 2009 ile 2015 yılları arasında 17 bin 500 daireye oturma izni verdiklerini ifade ederek, "Yaklaşık 70 bin kişilik yeni bir şehir inşa ettik. Soğanlı’da 42 hektarlık alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte kentsel dönüşüm projesine başladık. İnşaat fuarı da bizim gündemimize uygun. Bizler de fuara katılarak yaptığımız çalışmaları tanıtıyoruz. Şehirlerin dönüşümü sadece kamu ile mümkün değil. Özel sektörün işin içinde olması gerektiğine inanıyoruz. Bizim yaptığımız çalışmalar, lokal olarak öncü bölgelerde bu dönüşümleri başlatmak. Bundan sonraki süreçte özel sektörün işin içine girmesini temin etmek istiyoruz. Bu fuar da buna katkı sağlayacaktır. Yerli ve yabancı katılımcılarla çok etkin bir fuar oluyor. Müthiş bir hareket var. Belediyeci olarak kendi şehrimizin dönüşümünü, gelişimini hedefliyoruz. Bu dönüşüm ve gelişim olurken tarihi dokumuzla birlikte olmasını temin etmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.


Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi’nde de kentin merkezinde son sistem inşaat teknolojisiyle, çevreye duyarlı çalışmalarla yaşanabilir yeni bir şehir inşa etmiş olacaklarını anlatan Dündar, "Hedefimiz inşallah Osmangazi’nin tümünü dönüşüm sahası içine almak. Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi’nin 42 hektarda 4 etap olarak ihalesini yaptık. İlk etapta inşaat çalışmaları sürüyor. Diğer etaplar temel atma aşamasında. 42 hektarlık alandaki çalışmaların 2017 yılı sonunda bitirilmesini hedefliyoruz. Soğanlı’da 42 hektarlık projede yeşil alanın etkili olması için çalıştık. Şehrin nefes alabileceği alanlar ortaya çıkması için çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.


Soğanlı’nın yanı sıra kent meydanı, Hisar İçi, Demirkapı gibi yerlerde de örnek çalışmalar yapacaklarını belirten Dündar, "Kent meydanı da şehrin merkezinde yeni bir vizyon kazandıracak. Soğanlı Projesi ile birbirini tamamlayacak. Uludağ eteklerindeki çalışmalarımızla da farklı bir coğrafi yapıdaki yerin farklı bir mimari tarzıyla örnek bir yapılaşma olacak. Osmangazi’de depreme dayanıklı, yaşanabilir yeni konutların üretilmesi hedefimiz. Tabi bunları yaparken, Osmanlı şehrinde tarihi kimliğimizi öne çıkaran çalışmalara önem veriyoruz. Hisar içi tabir ettiğimiz bölgede eski Bursa’da yaptığımız çalışmalarla tarihi bölgenin yeniden ihyasını başlatmış oluyoruz" şeklinde konuştu.


Bursa Kent