Kent Haberleri

Osmaniye Kadirli'de inşaat temelinden tarih çıktı!

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde 3'üncü derece arkeolojik sit alanı olan Dere Mahallesi Şehit İsmail Işıkbol Caddesi üzerinde bir inşaat firmasına ait site inşaatı sondaj çalışmasında, Roma dönemine ait olduğu zannedilen buluntulara rastlandı.


Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde 3'üncü derece arkeolojik sit alanı olan Dere Mahallesi Şehit İsmail Işıkbol Caddesi üzerinde bir inşaat firmasına ait site inşaatı sondaj çalışmasında, Roma dönemine ait olduğu zannedilen tarihi buluntular ve hayvan motifli taban mozaiklerine rastlandı. 3. derece arkeolojik sit alanlarına herhangi bir inşaata başlanmadan önce bağlı bulunduğu müze müdürlüğünce arkeolojik sondaj çalışması yapılıyor. Herhangi bir tarihi buluntuya rastlanmazsa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından inşaat izni veriliyor. Kadirli ilçesinde 3. derecede arkeolojik sit alanı içerisinde olan Dere Mahallesindeki bir inşaat firmasının başvurusu üzerine Osmaniye Müze Müdürlüğünce sondaj çalışması başlatıldı. Yapılan sondaj çalışmasında Roma hamamı olduğu düşünülen tarihi yapı ve bu yapıya ait boğa, geyik, aslan gibi hayvan motifleri olan taban mozaikleri gün yüzüne çıktı. Osmaniye Müze Müdürü Nalan Yastı'nın bizzat katıldığı arkeolojik sondaj çalışmalarında site inşaatı temelindeki tarihi buluntular üzerine, kurtarma kazı çalışmalarına başlanacağı öğrenildi. 



Milat



Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Osmaniye'de Roma dönemine ait motifli mozaikler ortaya çıktı Anadolu'da yaşanan medeniyet zenginliği bir kez daha gözler önüne serildi. 

Osmaniye'de bir inşaat temelinden mozaik kalıntıları çıktı Türkiye'de keşfedilmemiş tarihi güzelliklerden biri de Osmaniye'de yer yüzüne çıktı. Kadirli ilçesinde Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen hayvan motifli mozaik kalıntıları bulundu. Bu mozaikler yüzlerce yıldır Anadolu'da yaşanan medeniyet zenginliğini bir kez daha gözler önüne serdi. 

Bir inşaat firmasının yetkilileri, Dere Mahallesi'nde 3. derece sit alanı içerisinde yer alan arazilerinde inşaat yapıp yapamayacaklarının tespiti için Osmaniye Müze Müdürlüğü'ne başvurdu. Başvuru üzerine arazide sondaj başlatan müze müdürlüğü ekipleri, çalışma sırasında kaplan, boğa, geyik ve aslan gibi hayvan motifli taban mozaik, hamama ait olduğu düşünülen parçalar ile sütun parçaları ve yer altı şebekesi için kullanılan pişmiş topraktan borular buldu. Osmaniye Müze Müdürlüğü ekipleri tarafından bölgede kazı çalışması başlatılacağı öğrenildi. 


Bugün