27 / 04 / 2024

Osmaniye’de 105 kişiye mezar olan Bilge Sitesi’nin 4 sanığının yargılanmasına başlandı!

Osmaniye’de 105 kişiye mezar olan Bilge Sitesi’nin 4 sanığının yargılanmasına başlandı!

Osmaniye'de 6 Şubat deprem felaketinde yıkılan, 105 kişinin hayatını kaybettiği ve 6 kişinin yaralandığı Bilge Sitesi'nin müteahhitleri Mustafa İpek ve Faruk Pilge ve bunun yanı sıra, fenni mesulleri Ayhan Gedik ve Haluk Koç'un yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü.



Osmaniye 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar müteahhit Mustafa İpek, fenni mesuller Ayhan Gedik ve bununla beraber, Haluk Koç ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmada görüşleri dinlenen müşteki avukatlar, sanıklardan şikayetçi olduklarını ifade ederek cezalandırılmalarını istedi.

Hakkındaki iddialar anımsatılarak savunması alınan sanık Mustafa İpek, kendisinin müteahhit olmadığını, söz konusu meslek odasına kaydının bulunmadığını iddia etti.

Yıkılan sitenin bir konut yapı kooperatifi olduğunu paylaşan İpek, "Kooperatifin çalışma prensibi ana sözleşmede ve kooperatifler yasasında belirtilmiştir. Ben bu kooperatifin başından sonuna kadar sekretaryasında çalıştım. Üyeler beni genel olarak müteahhit diye algıladılar. Benim müteahhitlik belgem bulunmuyor. Bu yapının müteahhidi şirketin ortaklarından olan Faruk Pilge idi. Bu kooperatifte üye olmam sebebiyle konutum da vardı. Binanın inşaatında herhangi bir dahilim olmadı. Her üye gibi sürekli inşaatın bulunduğu bölgeye gelip gidiyordum. Faruk Pilge inşaatı izliyordu” dedi.

Osmaniye’de 105 kişiye mezar olan Bilge Sitesi’nin 4 sanığının yargılanmasına başlandı!

“CEYHAN IRMAĞINDAN KUM GETİRİLİP BETON HAZIRLANIYORDU”

Binanın fenni mesulü Ayhan Gedik de inşaat mühendisi olarak çalıştığını ve belediyeden ruhsatı kendinin aldığını paylaşarak, şunları belirtti:

"Binanın inşasında beton dökülürken de demir yapılırken de kontrol ettim. Her seferinde de 'beni çağırın' dedim ve işimi takip ettim. 1979’dan beri 41 sene boyunca inşaat mühendisi olarak çalıştım. Bu dönemlerde çok fazla projeler yaptım. Yaptığım projelerin minimum 300’ü 5 kat ve daha yukarıydı. Bu projelerin minimum 100’ünün inşaatını kendim ikmal ettim. Benim yaptığım inşaatların hiçbirisinde en ufak hasar meydana gelmedi. Fakat projesini yapıp teslim ettiğim bazı yapılarda yıkılmalar ve hasarlar oldu. Bunlardan birisi de bu dosyaya konu yapıdır. O zamanlarda hazır beton yoktu. Ceyhan Irmağı'ndan kum getirilip çimento karıştırılıp işçilerce beton hazırlanıyordu. Bu da yeterli olmuyordu. Fakat dönemde başka olanak da bulunmamaktaydı."

Osmaniye’de 105 kişiye mezar olan Bilge Sitesi’nin 4 sanığının yargılanmasına başlandı!

Söz konusu yapının fenni mesullerinden Haluk Koç savunmasında, yapının son iki katının ruhsatına imza attığını, daha önceki 8 kata ruhsat verilmesi sırasında ise fenni mesulün Ayhan Gedik olduğunu iddia etti

Duruşma esnasında Adana'da olduğu tespit edilen ve hakkında çıkarılan yakalama kararıyla mahkemeye getirilen sanık Faruk Pilge ise finansal destek dışında binanın yapımına herhangi bir katkısının olmadığını savundu.

Cumhuriyet savcısı, sanıklar Mustafa İpek, Ayhan Gedik, Haluk Koç ve bunun yanı sıra, Faruk Pilge'nin üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, suçun işlenişindeki kusurlarının ağırlığı, dosyadaki mevcut ispatlar ve sanıkların kaçma ihtimalleri göz önüne alınarak tutuklanmalarına karar verilmesi ve eksik hususların giderilmesine ilişkin görüş verdi.

Mahkeme heyeti de sanıkların kaçma şüphesini göz önüne alarak tutuklanmalarına karar vererek eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Malatya ve Adıyaman'daki depremlerin ardından uzmanlardan korkutan açıklama: ‘Artçılar 2-3 yıl sürecek’

Bakan Özhaseki’den o ile 40 bin konut müjdesi!

Gayrimenkulün en fazla değer kazandığı şehir neresi? Uzman isim açıkladı!

 


Geri Dön