Osmanlı Arşiv Binası'nda belediye başkanlarına tanıtım toplantısı!
Başbakanlık Kağıthane Osmanlı Arşiv Binası Tanıtım Toplantısı’na; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu ve diğer ilçe Belediye Başkanları katıldı.
Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Başbakanlık Kağıthane Osmanlı Arşiv Binası Tanıtım Toplantısı’na katıldı.
Başkan Hasan Tahsin Usta, kahvaltılı toplantı sonrası Osmanlı Arşiv binasını gezerek incelemelerde bulundu. Osmanlı Arşivlerinde yer alan eserler karşısında hayranlığını gizlemeyen Başkan Hasan Tahsin Usta, geçmişle bugünü bağlayan böyle bir mekanda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Osmanlı Arşiv Binası’nda neler var?
Kağıthane’de inşa edilen Milli Arşiv Sitesi, 13 bloktan oluşuyor. Arşivde idari bina, 350 kişilik araştırma salonu, araştırma enstitüsü, kütüphane ve müze, dijital arşivleme ünitesi, restorasyon ünitesi, yayın hizmetleri ve tanıtım hizmetleri ünitesi, tasnif çalışmaları üniteleri ve sosyal hizmetler ünitesi de bulunuyor.
Yaklaşık 800 kişilik kongre merkezinin bulunduğu Arşiv Sitesi'nde 200 çalışma odası, 120 depo alanı, üç büyük genel amaçlı toplantı salonu, 5 seminer odası ve 10 toplantı odası bulunuyor. Bin personelin çalışabileceği sitede, belgelerin bulunacağı depolar belgelerin sağlıklı bir şekilde saklanabileceği ve tasnif edilebileceği iklimlendirme şartlarını sahip. Depo girişlerinde kartlı ve parmak izi okuyuculu sitemler ile gerekli güvenlik tedbirleri sağlandığı arşivde araç geçişleri için plaka okuma sistemi de mevcut.
Bütün çalışma mahalleri, depolar, bilgi-işlem odaları, restorasyon bölümü ile elektrik pano odalarında otomatik gazlı yangın söndürme sistemleri bulunuyor. Yangın anında, bölümlere bağımsız olarak müdahale edilebilecek. Binada toplamda 6 bin noktada bulunan yangın algılama sistemi ve 260 noktada yangın söndürme panelleri yer alıyor.
Milli Arşiv Sitesi yaklaşık 800 hareketli ve hareketsiz kamera ile izleniyor. Bütün teknik alt yapı Otomasyon Merkezi'nden denetleniyor ve herhangi bir durumunda merkezi otomasyon merkezinden müdahale edilebiliyor.
Site içinde yer alacak müzede ziyaretçiler, Avrupa topraklarındaki ilk insan hakları bildirgesinden biri olan ''Fatih'in Bosna Fermanı'nı'', ''Karlofça Antlaşması'nı'', ''Baltalimanı Sözleşmesi'ni'' ve diğer devletlerle yapılan ve anlaşmaların birer nüshasını görebilecek.
Gaziosmanpaşa Belediyesi