29 / 04 / 2024

Osmanlı tapuları günümüzde geçerli mi?

Osmanlı tapuları günümüzde geçerli mi?

Osmanlı döneminde tapusu olanlar tapunun günümüzde geçerli olup olmadığını merak ediyor. Peki, Osmanlı tapularının günümüzde geçerli mi?



Tapu, gayrimenkullere ait belirli bir parçaya veya taşınmaz üzerine inşa edilen bağımsız bir bölüme ait maliki gösteren bir belge türüdür. Tapu sicil müdürlüğü tarafından sağlanan tapu, aksi kanıtlanana kadar geçerliliğini koruyan resmi bir belge. Ayrıca bu belge, halk tarafından "tapu senedi" olarak da isimlendiriyor.

Bu kapsamda Osmanlı döneminde tapusu olanlar tapunun günümüzde geçerli olup olmadığını merak ediyor. 

OSMANLI TAPULARI GÜNÜMÜZDE GEÇERLİ Mİ?

Osmanlı tapusu ile kullanılan bir taşınmazın, kadastro çalışmaları sırasında kimin adına olduğunu tespiti büyük önem taşıyor. Aile büyüklerinden sizin kullanımınıza kalan 1850 tarihli Osmanlı tapusunun 1960 yılında gerçekleştirilen kadastro çalışmalarında kimin adına yazılmış olduğunun büyük önemi var. Söz konusu durum iki ihtimalle değerlendirilebiliyor.

İlk ihtimalde; Türkçe olarak hazırlanmış yeni tapu, Osmanlı tapusundaki mülk sahibi kişi adına yazılmış olabiliyor. Bu noktada da Osmanlı devleti zamanında yaşamış aile büyüğünün hakkının korunduğu söylenebiliyor. Osmanlı tapusunun yer bazında taşınmaza uygulandığını belirledikten sonra, tapu sahibi kişinin yasal mirasçılarını gösteren veraset ilamı ile tapuda intikal işlemi yapılabiliyor.

Osmanlı tapuları günümüzde geçerli mi?

Diğer bir ihtimalde ise; Türkçe olarak hazırlanan yeni tapu, üzerindeki fiili işgalci veya hiç tanımadığınız üçüncü bir kişi adına yazılmış olabilir. Söz konusu durumda Osmanlı devleti zamanında yaşamış büyüğünüzün tapusu kendisine verilmemiştir. Yeni tapu oluşturulan kişi için gerçekleştirilecek pek çok hukuki işlem bulunuyor.

OSMANLI TAPULARININ GEÇERLİLİĞİ İÇİN NE YAPILMALI?

Osmanlı tapuları kadastro ve tapulama işlemleri ile nineniz, dedeniz üzerine kaydedilmişse sulh hukuk mahkemesinden veya noterden dava açmanız gerekiyor. Bu dava süresi zarfında mirasçılar tespit ediliyor. Mirasçıların tespit edilmesinden sonra tapuda intikal işlemleri yapılıyor.

AHDHukukDanışmanlık sitesinde yer alan detaylara göre, Osmanlı tapusunun hak düşürücü geçerlilik süresi 10 senedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın aldığı bu karar kapsamına tapu sahipleri ninelerinden, dedelerinden kalan Osmanlı tapulu taşınmazlar için kadastro çıkmasının ardından 10 sene içerisinde dava açıp parasını ya da arazisini alabiliyor.

Port Nature Otel oda sayısını artırıyor! Antalya'daki 5 yıldızlı otel toplam 18 milyar 890 milyon TL'ye mal olacak! 

Kent Yapı'dan Mersin'e 62 milyon 170 bin 734 TL'lik konut yatırımı!


Geri Dön