Emlak Terimleri

Osmanlı tapusu olanlar ne yapmalı?

Ailesine ait Osmanlı tapusu olanlar, tescil işlemi için nereye ve ne zaman başvurmaları gerektiğini merak ediyor. Peki, Osmanlı tapusu olanlar ne yapmalı?  Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivinde bulunan Osmanlı dönemine ait 2 bin 831 belge ile tapu tahrir defterleri, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğüne geçti

Osmanlı dönemine ait tapusu olan kimseler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan karar gereğince bu tapuları Cumhuriyet tapusuna çevirebiliyor. 

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivinde bulunan Osmanlı dönemine ait 2 bin 831 belge ile tapu tahrir defterleri, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğüne geçti.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Osmanlı Devleti'ne ait belgelerin muhafaza edildiği en önemli arşivlerden birisi olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşivi, çok sayıda tarihi belge ve tapu kayıtlarına ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

Peki, ailesine ait Osmanlı tapusu olanlar, tescil işlemi için nereye ve ne zaman başvurmalı? Osmanlı tapusu olanlar ne yapmalı? İşte merak edilenler...

OSMANLI TAPUSU OLANLARIN HAKLARI NELERDİR?

Osmanlı tapuları olan vatandaşlar ile ilgili düzenleme 2012 yılında geldi. 

Buna göre, Osmanlı tapusu sahipleri, dedelerinden kalma araziler için kadastro çıktıktan sonra 10 yıl içerisinde dava açıp parasını veya arazisini alabilecek.

Ancak arsa üzerinde herhangi bir yapılaşma varsa bu yapıların yıkılması yerine o arsanın değeri üzerinden hak sahiplerine parası verilecek. 
 

OSMANLI TAPUSU NASIL ALINIR?

Bir aile büyüğü adına kayıtlı olan Osmanlı tapusunun varlığı halinde, yasal mirasçılar, veraset ilamı ile birlikte ilgili tapu müdürlüğüne başvurarak gayrimenkulün kendilerine intikali işlemi için başvuruda bulunabiliyor. 

İntikal için ilk olarak Osmanlı tapusunın Türkçe’ye çevrilmesi ve ilgili taşınmazın bulunduğu konum bilgilrti, kayıt tarihi, sırası, malik bilgileri, cilt numaraları belirlenmelidir.

Sonrasında tapu müdürlüğü bünyesindeki zabıt kaydı kütüklerinin nerede olduğu araştırılmaktadır. 

İlgili ada parsel, kadastro çalışmaları sırasında aile büyüğü adına tescil edilmiş ise hak sahibi olunmaktadır. Hak sahipliğinin görünmesi halinde tapu maliki şahsın yasal mirasçıları aldıkları veraset ilamı ile birlikte tapu müdürlüğüne intikal için başvuruabilirler.
 

10 YIL GEÇMİŞSE NE OLUR?

Belirttiğimiz gibi Osmanlı tapusunun intikali için kadastro geçtikten sonra 10 yıl içinde müracaatın yapılmış olması gerekiyor. 

Ancak kadastro geçtikten sonra üstüne on yılın da geçmesi ve bu süre zarfında hiç kimsenin herhangi bir işlemde veya talepte bulunmuş olmamaları halinde dededen kalma Osmanlı tapusu geçersiz hale gelir. 

 

Tapu işlemleri 1 günde biter mi?

Tapu harcı pişmanlık dilekçesi örneği 2022!

Hisseli tapu harcı ne kadar 2022?